Egyszerű tesztet alkottak a koraszülés előrejelzésére

2021. május 27.
A Stanford Egyetem 26 éves végzős diákja alkotta meg azt az egyszerű tesztet, mellyel hatékonyan előre lehet jelezni, ha egy terhességnél a koraszülés veszélye áll fenn.

A legtöbb esetben nehéz előre megjósolni, ha idő előtt érkezik a világra egy kisbaba. Egyik pillanatban a leendő anya még dolgozik vagy a hétvégi kirándulást tervezgeti, másik pillanatban pedig azonnal a kórházba kell sietni, mert beindulnak a fájások és méhösszehúzódások. A koraszülés a csecsemőhalandóság leggyakoribb oka, ha pedig túléli egy kisbaba, akkor is hatással lehet a szívére, tüdejére és agyára, nagyban befolyásolhatja a rövid és hosszú távú fejlődését, komplikációkat okozhat. 

koraszules-elorejelzes-teszt

Mira Mouffarej szerint nem kell, hogy ez így legyen. A 26 éves stanfordi végzős biomérnök hallgató olyan vértesztet fejlesztett ki, mellyel azonosítani lehet azokat a terhességeket, ahol a koraszülés veszélye fennáll, illetve a terhességi toxémia kimutatására is alkalmas, pontosan és korán. Mouffarej találmányával megnyerte a Lemelson-MIT-díjat is, melyet diákoknak írnak ki. A fiatal tudós reméli, hogy tesztje segítségével kevesebb orvosi komplikációval kell szembenéznie a várandós nőknek, így életeket menthetnek meg. „A vérteszt segíthet az anyáknak, hogy a konkrét tényekkel a kezükben sokkal erősebben kiállhassanak magukért a várandósság idején, és hamarabb orvosi segítséget kapjanak” – mondta Moufarrej. 

Az orvosok gyakran csak találgatnak

Jelenleg az ultrahang a leggyakoribb vizsgálati módszer a várandósság követésére, ám ez csupán a jelen állapotról ad egy képet, a jövőbeli történések előre jelzésére nem alkalmas. „Az orvosok gyakran csak találgatnak, melyik kisbaba lesz koraszülött” – mondta dr. Michael Elovitz, a Pennsylvania Egyetem Szülészeti és Gyermek Egészségügyi Kutatóközpontjának igazgatója. 

Moufarrej vértesztje azonban egy-két hónappal korábban előre jelezheti, hogy koraszülés várható, ami segíthet az orvosoknak és pácienseknek, hogy proaktív módon avatkozzanak közbe. Például az orvos olyan gyógyszereket írhat elő, melyek felgyorsíthatják a magzat érését vagy késleltethetik a szülést, az anyák pedig megváltoztathatják eredeti szándékait arról, hol szeretnék világra hozni gyermeküket. „Segíthet, hogy odafigyeljenek arra az eshetőségre, hogy ilyen megtörténhet, nem csak akkor, amikor már beindul a szülés és vészhelyzet van – mondta Moufarrej. – Az anyáknak, akik nem laknak olyan kórház közelében, ahol nagyon jó sürgősségi koraszülött osztály van, ez nagyon nagy probléma és élethosszig tartó veszteséget okozhat.”

A terhességi toxémia is veszélyes

A másik súlyos probléma, amit Moufarrej tesztje segíthet kimutatni, a terhességi toxémia, ami egy potenciálisan halálos, magas vérnyomással járó állapot. Húszból egy várandós nőnél kialakul. Jelenleg a tünetek alapján diagnosztizálják. Fejfájás, hízás jelezheti, melyek azonban a terhességgel járó normál kényelmetlenségnek is tűnhetnek, sőt, sok nőnél egyáltalán nincsenek jelei a probléma kialakulásának. 

Általában a harmadik trimeszterben diagnosztizálják csak, ám a vérteszttel  már az első harmadban kimutatható, így a megfelelő gyógyszerekkel megakadályozható lenne, hogy súlyosabbá váljon a várandós nő állapota. 

Nem kell sokat várnunk

A Moufarrej által kifejlesztett tesztet már világszerte tesztelik valódi pácienseken. A kutatók így megnézhetik, a való életben is hasonló pontossággal működik-e, mint a laboratóriumban. Várhatóan a terhességi toxémiát előre jelző teszt lesz az, amelyet először használhatnak az orvosi gyakorlatban, ám a feltaláló reményei szerint mindkét vérteszt elérhető lesz az elkövetkező pár évben bárki számára. Ami azt is jelenti, hogy a tesztet úgy tervezték, hogy olcsó legyen: míg a legtöbb terhesség alatti vizsgálat több tízezer forintba kerül, a Moufarrej által kifejlesztett vérteszt néhány ezer forint lesz majd csak, mivel sokkal olcsóbb technológiát használtak.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!