Használt arcmaszkokból készült pufidzseki

2021. szeptember 30.
Tobia Zambotti olasz dizájner ezúttal a divatos pufidzsekik formáját vette kölcsön, hogy ismét rávilágítson a járvány környezetszennyező hatásaira.

Korábban már mi is beszámoltunk Tobia Zambotti couch-19 projektjéről: az olasz dizájner akkor egy nagy méretű kanapén töltött meg használt arcmaszkokkal, rávilágítva a Covid-járvány alatt keletkezett, újfajta szeméthalom problémájára. Legújabb projektje, a coat-19 ugyanezt a gondolatmenetet folytatja, ezúttal talán még látványosabban, az emberi testre helyezve mutatja meg, mekkora megterhelést jelentenek a környezetnek az eldobható arcmaszkok.

coat-19-tobia-zambetti-arcmaszk-kabát

A transzparens pufidzsekihez körülbelül 1500 szövetmaszkot használtak fel, amiket Zambotti Reykjavík városában gyűjtött össze. A használt maszkokat alaposan lefertőtlenítették, aztán Aleksi Saatamoinen divattervező-hallgató segítségével pufidzsekit formáltak belőlük.

Bár az arcmaszkok vitathatatlanul elengedhetetlen szerepet játszanak a védekezésben, már több környezetvédelemmel foglalkozó szakember jelezte, hogy az eldobható – és végül többnyire a vizeinkbe kerülő – maszkok súlyos problémát jelentenek a környezetre nézve.

coat-19-tobia-zambetti-arcmaszk-kabát

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!