10 biztos jel, hogy száraz a levegő

2021. október 10.
A fűtési szezon kezdetével és az egyre hűvösebb idő beköszöntével nagyon sok lakásban elkezd csökkenni a szoba levegőjének páratartama, ami nemcsak kellemetlen tüneteket produkálhat, de a légúti betegségek kialakulásának kockázatát is fokozza. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elárulja, milyen tünetek utalnak a száraz levegőre.

Természetesen a legegyszerűbb, ha szerzünk egy páramérőt, amely mutatja a szoba hőmérsékletén túl a szoba levegőjének páratartamát is, így egyből látjuk, hogy az ideális 40-60% között van-e. Ha annál alacsonyabb, akkor párásításra, ha pedig jóval magasabb, akkor  páramentesítésre van szükség.

Jellemzően nem egy légtérben tartózkodunk, a mérő szerkezetet folyamatosan ide-oda vinni, vagy több páratartalom-mérőbe is beruházni, nem biztos, hogy  a legkomfortosabb, így érdemes egy kicsit intuitívnak lennünk, és elkezdeni tudatosan figyelni. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minél kisebb a gyerek, annál érzékenyebb lehet a száraz levegőre, és az egészséges tartományon belül magasabb páratartalomra van szüksége.

Összegyűjtöttem, hogy melyek azok a tünetek, amelyekből, ha több is jelentkezik, és több napon keresztül folyamatosan fennáll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen légpárásító készülékre szükségünk lesz.

1. Kiszárad a torkunk

Főleg reggel, ébredés után, ha torokfájást érzünk, amely akár egy órán belül is elmúlik, már gyanakodhatunk, ráadásul a kiszáradt nyálkahártyán könnyebben megtelepedhetnek a baktériumok, hamarabb betegedhetünk meg.

2. Köhögéssel ébredünk

Hasonlóan a torokfájáshoz, ha hajnalban vagy reggel ránk tőr a köhögés, vagy a gyerek köhögésére riadunk, ami nem nagyon akar múlni – tulajdonképpen ok nélkül –, akkor a száraz levegő lesz a hibás.

3. Gyerekeknél kruppos tünetek

szaraz-levego-parasito

Akinek a gyereke már átesett egy ilyen éjszakai rohamon, annak nem kell magyarázni, hogy mire képes a száraz levegő, és még mindig jobb egy párásítót magasabb fokozatra kapcsolni, mint éjjel a fulladozó gyerekkel kirohanni a mínuszokba.

4. Orrszárazság és orrvérzés is utalhat a száraz levegőre

Ez a terület szintén a nyálkahártyához tartozik, és ha valaki erre érzékenyebb, akkor akár a rendszeres orrvérzés is tünete lehet a száraz levegőnek.

5. Szemviszketést okozhat a száraz levegő

Ha viszket, kiszárad a szemünk, akkor nemcsak a műkönnyért érdemes nyúlni, de tanácsos ellenőrizi a helység levegőjének páratartamát is, mert ilyen tüneteket is produkálhat a száraz levegő.

6. Száraz, viszkető bőr

Nemcsak a szem, de a bőr is veszíthet hidratáltságából. Ilyenkor érdemes növelni a folyadékbevitelt, és gondoskodni a szoba levegőjének optimalizációjáról.

7. Porosabb környezet

szoba-levego-minoseg

Van, hogy úgy érezzük hiába takarítunk, mégis az orrunkban érezzük a port minden egyes negatív hatásával együtt. A gyakoribb porszívózás, szellőztetés mellett, főleg ha padlófűtés vagy szőnyegpadló van, érdemes egy légmosó-párásító készüléket is munkára fogni.

8. Légúti allergia rosszabbodása

Az előző ponttal összefügg, hogy ha nagyobb akár a szoba porszintje, akkor a meglévő légúti allergia felerősödhet.

9. Kiszáradt faburkolat

Télen megmagyarázhatatlan módon jobban recseg a fapadló, a fából készült tárgyak elkezdhetek repedezni. Sajnos ezek nem az évszakkal vagy szellemekkel vannak összefüggésben, hanem az éjszakai padló recsegést is a száraz levegőnek köszönhetjük.

10. Elhangolódnak a fa hangszerek, ha száraz a levegő

Aki rendszeresen zenél, annak feltűnhetett, hogy van úgy hogy hosszabb ideig hozzá se kell nyúlni a hangszerhez, de vannak akár egymást követő napok is, amikor nem győzzük korrigálni a hangzást. Ez is összefüggésben áll a száraz levegővel.

Ha ezeket tapasztalod, akkor ideje végig gondolnod, hogy milyen eszközökkel tudod a leginkább ezeket a káros és kellemetlen tüneteket enyhíteni.

A kapcsolódó YouTube-videómban a légmosó és a légpárásító közötti különbségeket vettem végig. Ha megoldást keresel, akkor érdemes ezt is megnézned.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!