A párásító nemcsak a légutaknak, az otthonunknak is jó

2020. január 26. |

Valószínűleg mindenki, akinek van gyereke ismeri a hidegpárásítót. Nagyon jól jön a köhögés idején, de a párásabb levegő a szemünknek, bőrünknek is jót tesz. Ráadásul az egészségünkön kívül az otthonunk is hálás lesz, ha gyakrabban bekapcsoljuk.

Bár az orvosok különösen a légúti fertőzések esetében javasolják a párásítást, nem csak arra jók ezek az eszközök, hogy csillapítsák a köhögést és a nyugtassák a nyálkahártyát. A párásító meghosszabbítja a fa bútorok és padló élettartamát is.


A fa pont úgy működik, ahogy a bőr. A téli hónapok szárazabb levegője ugyanúgy kiszárítja, mint az arcunkat. A párásító segít megemelni a helyiség levegőjének relatív páratartalmát, ami az évnek ebben az időszakában eleve alacsonyabb. Ezáltal minimalizálható a fa zsugorodása, így a padló vagy a bútorok repedése.

Az a legjobb, ha egész évben nagyjából ugyanazon a szinten tudjuk tartani a levegő relatív páratartalmát az otthonunkban. A szakemberek szerint ez 30 és 50 százalék között a legoptimálisabb, ha a helyiségek hőmérséklete 15 és 25 Celsius-fok között van.

A fa higroszkópos anyag. Ez azt jelenti, hogy addig szívja magába a nedvességet, míg el nem éri a vízmegkötő képességének maximumát. Azért fontos, hogy nagyjából ugyanolyan hőmérséklet és páratartalom legyen mindig a helyiségeinkben, hogy ne ingadozzon ez a nedvességtartalom. A szárazabb és nedvesebb hónapok között öt százaléknyi eltérést tart optimálisnak a szakember.

Beszerezhetünk olyan termosztátot vagy egyszerű higrométert, mely kijelzi, milyen otthonunk levegőjének páratartalma. Ha alacsony, akkor itt az ideje bekapcsolni a hidegpárásítót. Ha nincs ilyen eszközünk, vagy még beszerzés alatt van, segíthet, ha nem használunk szárítógépet és a levegőn hagyjuk megszáradni a ruháinkat, esetleg a radiátorra terítve szárítjuk a törölközőket.

Ha még ennyi érv sem lenne elég a párásító mellett, hozzátehetjük a bútorokon kívül a szobanövényeinket is, amik szintén nagyon hálásak lesznek, ha ügyelünk lakásunk megfelelő páratartalmára.

Nem szabad azonban túlzásba vinni: felesleges 50 százalék fölé emelni egy-egy helyiség páratartalmát, mivel a levegő túlzott nedvességtartalma penészesedést indíthat el a kényes helyeken.

 

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?