Hogyan javítsuk a levegő minőségét otthon?

2020. április 12.
Mivel az időnk legnagyobb részét jelenleg az otthonunkban töltjük, elengedhetetlenül fontos, hogy minél jobb levegő legyen a lakásunkban. Mit tehetünk azon kívül, hogy rendszeresen és egyre hosszabban szellőztetünk?

Ha nem lenne elég, hogy otthon töltjük az időt, még otthonról dolgozunk is, így ha nem akarunk az álmossággal és a rossz közérzettel küzdeni, elengedhetetlen, hogy minél jobb legyen a levegő lakásunkban.


Nyissunk ablakot

A legnyilvánvalóbb dolog, ám mégis ez működik a legjobban. „A friss levegő nem ellenség. Nyissunk ablakot” – javasolja dr. Appeles Econs, a Burghwood Klinika allergológus szakorvosa. Ha egész nap zárva tartjuk az ablakokat, megnövekszik a lakásban az allergének és a káros anyagok szintje. Ha nagyvárosban lakunk, ahol szennyezettebb a levegő, akkor is muszáj időről időre kitárni az ablakokat. „Nagyon egészségtelen levegőztetés nélküli helyiségekben létezni egész nap. Ha forgalmas út mellett élünk, akkor is nyissunk ablakot. Ám ebben az esetben inkább rövid időre, de gyakrabban tárjuk ki őket” – mondta az allergológus, hozzátéve, hogy jó megoldás lehet, ha este szellőztetünk, amikor kevesebb autó közlekedik.

A növények segíthetnek, de csak keveset

A NASA tudósai az 1980-as években arra jöttek rá, hogy bizonyos növények képesek eltávolítani a mérgező anyagokat a levegőből. Ezt az eredményt sajnos nem lehet tökéletesen adaptálni az otthonunkra, mivel a kísérletet nem földi, hanem az űrben tapasztalható zárt környezetben végezték. Itt a Földön, a dolgozószobánkban a növények javítják ugyan a levegő minőségét, ám nem olyan nagy mértékben, mint remélnénk. „Hacsak nincs egy esőerdőnk otthon, a hatás minimális” – ábrándít ki Pawel Wargocki, a Dán Műszaki Egyetem professzora.

Olvastad már?

Csökkentsük a szennyező elemek számát

„Főzés közben mindig kapcsoljuk be a szagelszívót. És sose dohányozzunk a lakásban. A füst sokkal tovább megmarad a zárt helyen, mint gondolnánk – figyelmeztet Wargocki professzor. Az is sokat számít, mivel takarítunk. – Ha nem megfelelően zárjuk le a vegyszerek tárolóját, a kipárolgásuk szintén a lakásunk levegőjébe kerül.” Ráadásul a professzor nem javasolja a légfrissítők és illatosító spray-k használatát sem, hasonló okokból.

Gondoljuk át a lakberendezést

A fa padlóborítás sokkal jobb hatással van a levegő minőségére, mint a szőnyegek. „Az újonnan vásárolt szőnyegek tartalmazhatnak formaldehidet, mivel ezzel kezelik némelyik típust a gyártás során. A fapadló sokkal egészségtudatosabb választás” – figyelmeztet az allergológus. A poratkák számára is tökéletes búvóhely a szőnyeg, emellett a díszpárnák, matracok azok, amiknek a tisztán tartására különösen ügyelnie kell az allergiában szenvedőknek.

Figyeljünk a páratartalomra

A legnagyobb hatással a helyiségek páratartalma van a levegő minőségére” – mondja az allergológus. A szellőztetéssel csökkenthetjük a páratartalmat, így megelőzhetjük a penész kialakulását a falakon. Fontos, hogy zuhanyzás után szárazra töröljük a csempét, hiszen a fugák között is gyakori a fekete foltok megjelenése. Ha a ruhákat a szabad levegőn szárítjuk mosás után, vagy legalábbis jól szellőző helyiségben, szintén sokat javíthatunk a szobák levegőjén.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash