Szélerőművek lapátjából készültek biciklitárolók

2021. október 15.
A szélerőművek eleve a fenntarthatóságot szolgálják, de Dániában még csavarnak ezen egy kicsit, és az elhasználódott lapátok biciklitárolóként kapnak új életet.

Dániában a teljes energiaellátás 40 százalékát szélerőművek szolgáltatják, de a dánok szeretnék még feljebb tornázni ezt az arányt: 2030-ra már 70 százalék a cél. A fenntarthatóság terén is élen járó skandináv országban ráadásul még az elhasználódott alkatrészeket is újrahasznosítják – így lettek a szélerőművek lapátjaiból biciklitárolók!

dania-szeleromu-lapat-biciklitarolo-ujrahasznositas

A nem biológiailag lebomló lapátok élettartama 20 év, utána elvileg szemétdombra kellene kerülniük, azonban a dán kormány ennél jóval kreatívabb megoldással állt elő, és több vállalkozásnak is felajánlotta az elemeket újrahasznosítás céljából.

dania-szeleromu-lapat-biciklitarolo-ujrahasznositas

A hajlított, nagy méretű lapátok tökéletes menedéket nyújtanak az eső elől a bicikliknek, így azután is hasznosak maradnak, hogy már nem tudnak energiát termelni. A lapátok további felhasználásának lehetőségeivel egyébként külön szervezet, a The Re-Wind Network is foglalkozik, és valószínűleg a jövőben még több kreatív megoldással találkozhatunk majd.

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!