Keltsd új életre a kiszuperált biciklidet: készíts belőle virágtartót!

2021. szeptember 30.
Ha neked is a szívedhez nőtt a biciklid, ami menthetetlenül elromlott vagy megöregedett, nem feltétlenül kell búcsút venned tőle: legyen belőle menő virágtartó!

Persze nem csak a saját kerékpárodat keltheted új életre virágtartóként: ha porosodik a lépcsőházban egy megunt bringa, vagy a lomtalanításnál vetsz szemet egy régi darabra, azokon is kiélheted a kreativitásodat!

Így hasznosítsd a régi biciklit - készíts bringából virágtartót!

Az elmúlt években – szerencsére! – egyre többen döntöttek úgy, hogy autó helyett biciklivel közlekednek a nagyobb városokban is, ezzel pedig együtt jár az, hogy idővel elhasználódnak a kétkerekű járgányok. Nem kell, hogy fejfájást okozzon, mi legyen velük, ha már nem lehet megjavíttatni azokat, hiszen néhány egyszerű lépéssel átalakíthatod, és a kert, a terasz vagy épp a lépcsőház díszévé válhat! 

Minden bicikliből készülhet mutatós virágtartó, akár kicsi, akár nagy, akár van rajta kosár, akár nincs, és az is teljesen mindegy, hogy milyen színben pompázik, hiszen ezeken az apróságokon könnyen változtathatsz, és pont olyanná alakíthatod, amilyennek megálmodtad! 

Bringaátalakítás lépésről lépésre

  • Ha a bicikli túlkoros, valószínűleg rozsdaette is, ilyen esetben – illetve új kerékpároknál akkor, ha szeretnéd, ha új színt kapna – először is csiszolópapírral kell kezelésbe venned, hogy megszabadítsd a rozsdától vagy a nem megfelelő árnyalatú festéktől.
  • Ha ezzel megvagy, a bringát le kell lakkozni, és amíg ez szárad, elő is készítheted a festésre. A kerékpár állapotától függően több réteg felvitelére is szükség lehet, de ezt menet közben úgyis látni fogod, milyen a fedőképessége! Festheted egyszínűre vagy tarkára, választhatsz visszafogottabb vagy extrémebb színeket, tényleg csak a fantáziádon múlik, milyen lesz a végeredmény!
  • Mivel a bringával már senki nem fogja az utakat róni, akár a kerekeit is lefestheted, az egységesebb hatás kedvéért.
  • A bicikliből kreált virágtartó fontos kelléke a kosár – ha ez van már a bringán, remek hír, de akár többet is rászerelhetsz, nemcsak a kormány elé, hanem a hátsó kerék fölé is (ez akkor megy legkönnyebben, ha csomagtartót is szereltek a bringára, de ha nincs, akkor sem lehetetlen az ötlet megvalósítása!) Ha a kerékpár váza lehetővé teszi – férfi biciklik esetén működik leginkább –, akár virágládát is rögzíthetsz a nyerget és a kormányt összekötő részre.

Így hasznosítsd a régi biciklit - készíts bringából virágtartót!

  • Az elkészült remekművet fontos körültekintően rögzíteni. Van, ahol elegendő a falnak dönteni vagy a kitámasztóval stabilizálni, a biztonság kedvéért azonban jobb, ha plusz rögzítőkről is gondoskodsz. A bicikliből kialakított virágtartó nemcsak a padlón mutat jól, hanem a falra felfúrva is – ez persze macerásabb, de ha elegendő hely áll a rendelkezésre és tetszik az ötlet, érdemes időt szánni rá!
  • Ha kialakítottad a virágok helyét, és rögzítetted a kívánt helyre a biciklit, a kosárba vagy a virágládába tegyél cserepeket vagy kaspókat, virágföldet és palántákat – persze az is jó megoldás, ha virágmagokat ültetsz a földbe. A futónövények is jól érzik magukat, ha megfelelően gondoskodsz róluk, és a látványt is feldobják!
  • A virágzó növények mellett akár zöldfűszereket is ültethetsz a kaspókba vagy virágládákba (amik nem mellesleg egy megunt csillárban is boldogan éldegélnek), de kereshetsz kifejezetten lepkecsalogató növényeket is! Akkor sincs gond, ha nem vagy a kertészek gyöngye, élethű művirágokkal is díszítheted a bringát, így nem kell attól tartanod, hogy hamar elhervadnak.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?