„Már nem tekint rám nőként, nem szexel velem”

2021. október 16.
Az önbecsülésre és a nemiségre rossz hatással lehet, ha folyton elutasítják a nőket az ágyban. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus egy olvasói kérdést válaszol meg a következőkben.

„Üdvözlöm! Ötvenéves nő vagyok, a párom ötvenhárom. A kapcsolatunk két éve tart, és kezdetben maga volt a mennyország, azonban egy év elteltével problémáink adódtak. A párom nagyon érzéki volt és odaadó, minden téren: kiadós szeretkezéseink voltak, maximálisan odafigyelt rám. Egy éve úgy viselkedik, mint akit kicseréltek, a szexuális életünk egyenlő a nullával. Általában valami problémára hivatkozik, hogy itt fáj, ott fáj, vagy egyáltalán nem is próbálkozik. Egy ideig kezdeményeztem, de sajnos falakba ütköztem, mert nem fogadta szívesen. Mostanra belefáradtam a visszautasításba és a próbálkozásokba, és azt hiszem, félek is az elutasítástól, ezért nem is nyitok. Nőnek érzem magam, de így sajnos az önbecsülésem rovására megy, hogy már nem tekint rám nőként. Nem szeretnék kinézegetni a kapcsolatunkból, ezért fordultam önhöz, segítséget szeretnék kérni. Mit tehetnék?”

szex-hiany

Olvasónk, Enikő írt nekünk a szexmentes életéről, ami gyakorlatilag egy teljes éve tarthat. A válasz kicsit bonyolultabb annál, minthogy azt javasolja bárki is, hogy lépjen tovább. A szex csak egy területe a párkapcsolatoknak, és ha minden más működik, és azzal elégedettek mindketten, érdemes lenne foglalkozni a gondokkal mélyebben.

Mit lehet tenni?

A férfiak libidóhiányának rengeteg oka lehet, testi, lelki egyaránt. Hormonális változás, ami az ötvenes korosztályban előfordulhat, lehet, hogy szívgondok vannak a háttérben és a merevedéssel kapcsolatban kell keresni a fő kiváltó okot. Az is lehet, hogy sokat stresszel, hogy egzisztenciális válságba került, és nem tud még erről beszélni a partnerének.

A rengeteg féle okból látható, hogy nem szabad a nőnek önmagában keresni az okot, mindössze annyit kell tennie, hogy semmiképp ne próbálkozzon a szexszel. Határolódjon el, ne vetkőzzön a férfi előtt, ne fürödjenek együtt és ne álljon lakkcsizmában a legszexibb fehérneműben a férfi felett, mert ezzel csak az ellenkezőjét érheti el.

Meglehet, hogy a nővel való kapcsolat miatt alakul ki szépen lassan a libidóhiány. Leginkább azoknál a kapcsolatoknál figyelhető meg, ahol a nő jobb egzisztenciájú, jobban keres mint a férfi, és otthon a nő a családfő. A nemi szerepek valamennyire eltolódnak, általánosítani persze nem lehet, mindig azt kell figyelni, hogy az adott nő vagy férfi milyen nemi szereppel tud azonosulni. Egyáltalán nem biztos, hogy a férfi jól viseli, ha a nő a főnök, és az sem biztos, hogy a nőnek ez hosszú távon nem lesz a terhére számos más feladata mellett.

Fotó: Getty Images

A szexológus válaszának folytatását a 24.hu-n tudod elolvasni!