Érzelmi józanság: Az alkoholbetegek által használt érzelemkezelő módszert mindenkinek érdemes eltanulni

2021. október 18.
Az érzelmi hullámvasút legtöbbünk hétköznapjait jellemzi, de meg kell tanulnunk kezelni az érzelmeinket ahhoz, hogy irányítani tudjuk az eseményeket, illetve hogy feldolgozhassuk a mélypontokat. Az érzelmeink átélése persze fontos, de az érzelmeink folyamatos újrajátszásával könnyen benne maradhatunk egyfajta szorongó állapotban.

Hogyan lehet megbecsülni az érzelmeinket, ugyanakkor megakadályozni, hogy teljesen irányításuk alá hajtsanak újra és újra? Erre jó megoldás egy, még az anonim alkoholistáknál is használt érzelemkezelő módszer. A szakértők csak úgy hívják: érzelmi józanság, ami egy fontos önfejlesztő stratégia lehet, mellyel egészséges módon tudjuk feldolgozni érzelmeinket, hogy ne ragadjunk bele velük egyfajta folyamatos örvénybe.

Találjuk meg az érzelmi alapállapotunkat!

Így ha erős érzelmek hatása alá kerülnénk, vissza tudunk lépni a „semleges” állapotba. Fontos azt is észrevenni, hogy mikor nem vagyunk érzelmileg semlegesek. 

Válasszunk egészséges figyelemelterelést!

Bár egy érzelmet nem lehet örökké hanyagolni, jó ötlet az általa kapott energiát átirányítani valami hasznosra az adott pillanatban, hogy később visszatérhessünk az érzelmeink feldolgozásához, tisztább fejjel.

lelki-jozansag

Adjuk át magunkat az érzelmeknek!

Ha minden próbálkozásunk ellenére teljesen az adott érzelem hatása alatt vagyunk, engedjük meg, hogy áthaladjon rajtunk mindenféle ítélkezés nélkül. Ha hirtelen veszteséggel találkozunk, mint a halál, a szakítás, vagy egyéb stresszes esemény az életben, ez a szükséges lépés. Néha az egyetlen út az, ha megengedjük magunknak az intenzív érzelmek áradatát. Az átélés is fontos lépése az érzelmi józanságnak: ha megengedjük az érzelmi hullámok áttörését, nem fordulunk egészségtelen, figyelemelterelő eszközök felé, mint az alkohol vagy a tudatmódosító szerek.

Figyeljük meg más nézőpontból

Egy eseményt a kívülálló szemével is megfigyelhetjük, hogy egy újfajta gondolatmenettel is értelmezhessük az eseményeket.

Ne feledjük: valós eredményekhez idő kell!

Bármilyen szép és jó is ez az eljárás, hosszú az út, amíg teljesen és helyesen elsajátíthatjuk ezt a módszert.

Fotó: Getty Images, Forrás: Women’sHealth, Szerző: Mészáros Emese

Olvass tovább!