5 jel, hogy újra készen állsz a randizásra szakítás után

2021. június 22.
A járvány utáni nyitás egyben az újrakezdést is szimbolizálja, sokan készülnek arra, hogy mindent bepótoljanak a nyár alatt, ami a randizásban kimaradt az elmúlt évben. Ám akkor se essünk kétségbe, ha azt tapasztaljuk, a távolságtartással töltött év után mintha kicsit nehezebben menne, és az ismerős biztonságot nehezen hagyjuk magunk mögött. A szakember elárulta, milyen jeleket figyeljünk magunkon, melyek megmutatják, érzelmileg és lelkileg készen állunk-e egy új kapcsolatra egy szakítás és a hosszú, egyedül töltött hónapok után.

„A személyiségünk fejlődése, a korábbi kapcsolataink mind elárulják, mennyire vagyunk alkalmasak arra, hogy fejest ugorjunk az ismerkedésbe, kialakítsunk egy új és egészséges kapcsolatot” – mondta Victoria Goldenberg terapeuta, aki azt is elárulta, milyen jeleket kell figyelnünk és számba vennünk, mielőtt belevetjük magunkat ismét a randizásba.

randizas-szakitas-utan

Megvan a saját hobbink, saját barátaink és életcéljaink

„Mindegy, hogy csak nemrég fejeződött be egy kapcsolatunk, vagy már régóta szinglik vagyunk, ahhoz, hogy az ismerkedési kísérleteink ne fulladjanak kudarcba, muszáj tisztán látnunk saját magunkat” – mondta Goldenberg. A szakember kiemelte, hogy a saját hobbik és az a képesség, hogy akkor is jól tudjuk érezni magunkat, ha épp egyedül vagyunk, annak a jele, hogy készen állunk egy másik emberrel való találkozásra. „Nem a boldogságot kell keresnünk egy kapcsolatban. Mi magunk vagyunk a saját boldogságunk kovácsai, egy kapcsolat csupán örömteli kiegészítése ennek” – tette hozzá a terapeuta.

Egészséges megküzdési stratégiáink vannak

Az idő begyógyítja a múltbéli kapcsolatok okozta sebeket, és nincs olyan szabály, hogy mennyi időnek kell eltelnie egy szakítás után ahhoz, hogy valaki készen álljon a randizásra. Ez egyetlen dolog függvénye: mennyire gyorsan képes feldolgozni a szakítást valaki, felépíteni az önszeretetet és megtanulni törődni saját magával. Ha ez megtörténik, készen áll a randizásra. 

„Ha az ismerkedést arra használjuk, hogy eltereljük a figyelmünket a magányosságunkról, valószínűleg még több időre van szükségünk a gyógyuláshoz” – mondta Amy Chan párkapcsolati tanácsadó. 

Nem hasonlítjuk az új embert a volt párunkhoz

„Az új szerelem összehasonlítása a régivel intő jel, hogy még nem állunk készen egy új kapcsolatra” – figyelmeztetett Goldenberg. Persze nem kell, hogy teljesen elhatároljuk magunkat a múltunktól. Azonban ha azon gondolkodunk a randin, milyen szörnyű volt az exünkkel, vagy éppen azon kapjuk magunkat, hogy eltűnődünk, mit tett volna a volt párunk máshogy, mint a frissen megismert ember, érdemes még várnunk. 

Tisztán látjuk, mi volt jó és rossz a korábbi kapcsolatainkban

Ha tárgyilagosan tudjuk szemlélni a korábbi kapcsolatokat, készen állunk egy újra. Ha rá tudunk mutatni arra, mi működött jól, és mi rosszul, mi volt jó, és mi volt rossz, azt jelenti, képesek vagyunk elkerülni a korábbi csapdákat, ha megismerkedünk egy új emberrel. 

Vannak céljaink a magánéletben

Nincs jó vagy rossz cél a randizásban, ám az jó, ha vannak céljaink. Ha tisztáztuk magunkban, mit várunk – laza ismerkedést egy csomó új emberrel, komoly elköteleződést – sokkal inkább tudunk azonosulni magunkkal és azzal, akivel ismerkedünk. A cél az, hogy jól érezzük magunkat, és magabiztosan tudjunk igent vagy éppen nemet mondani.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!