Ezek lesznek a legmenőbb fürdőszobacsempék 2022-ben

2021. november 14.
A lakberendezési trendekkel együtt évről évre mindig változik a csempetrend is. 2022-ben várhatóan lesznek teljesen új megközelítsek, extravagáns megoldások, de az elmúlt évek népszerű irányzataiból is sok megmarad. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere izgalmas körképet hozott nektek.

Színekben a sötét, mély színek, és a fehérek dominálnak továbbra is. Anyaghasználatban pedig a természetesség kapja a főszerepet, így a márvány és a kő különböző kombinációi csábítanak bennünket. Természetesen extra és extrém megoldásokra is lesz példa bőven, a kérdés csak az, hogy ezek mennyire lesznek maradandók.

Csempeválasztás: klasszikusat vagy trendit?

modern-csempe

Építkezés vagy felújítás során az egyik legnagyobb fejtörést a megfelelő csempe kiválasztása okozza. A nehézsége ellenére, érdemes rá időt és energiát szánni, hiszen alapjaiban fogja meghatározni a leendő fürdőszoba hangulatát és stílusát.

Ráadásul a csempét nem egyszerű cserélni sem, legalább 10-15 évre érdemes gondolkozni. Ez annyit tesz, hogy amikor ma kiválasztunk egy csempét, vizsgáljuk meg, hogy 10 év múlva is szeretnénk-e még ezt a csempét nézni minden nap. Érdemes-e felülni egy extrém „csempetrendvonatra”, amibe fiatalos hévvel beleszeretünk, vagy klasszikusabb vonalon maradni?

Ha most állsz csempevásárlás előtt, akkor nézd meg ezt a videómat is, amiben tippeket hozok a választáshoz:

Csempetrend 2022

modern-furdoszoba-2022

Ha valamennyire sikerül körvonalazni, hogy számunkra milyen is egy álomfürdőszoba, akkor érdemes összevetni azzal, hogy milyen a szaniter- és csempegyártók szerint egy modern fürdőszoba 2022-ben, hiszen csak a piacon kapható csempékből tudjuk összeállítani a saját fürdőszobánkat. Ha biztosra szeretnénk menni, és minél szélesebb csempeválasztékból szeretnénk válogatni, akkor érdemes felkeresni az Ardiente Csempeszalonokat, ahol 6 spanyol csempegyár közel százezer modellje között keresgélhetünk. De lássuk mire is számíthatunk 2022-ben!

Fehér burkolat – időtálló

A fehér szín soha nem megy ki a divatból. Ha időtálló, minden generációnak megfelelő fürdőszobát szeretnénk, akkor érdemes a fehéret választani alapnak. Természetesen ettől még nem kell, hogy unalmas legyen egy fürdő, hiszen a csempe anyagát, vagy formáját egyéni ízlésünk, és lehetőségeink szerint egyénre tudjuk szabni.

marvany-burkolat

 

Márvány: elegáns és örök

A márványburkolatok soha nem mennek ki a divatból, ráadásul nagyon strapabírók, de emellett eleganciát sugároznak. Ráadásul egy megfelelő márványlap lehet modern is: például, ha nagyobb táblát választunk, finomabb, minimális, kevésbé karakteres mintázattal.

A márványburkolatot izgalmasabbá tehetjük, ha kombináljuk akár kővel, akár cementlapokkal. De ha melegebb hatást szeretnénk elérni, akkor a márvány-fa kombinációval sem nyúlunk mellé, igaz ezeknek a kombinálása már nem teljesen új keletű.

metro-csempe

Metrócsempe, pici lapok és hexagonálok

Pár éve berobban a metrócsempeőrület, ami 2022-ben is még velünk marad. Ez is egy nagyon jól kombinálható és variálható burkolat, amellyel akár nagypolgári hatást, de indusztriális hatást is elérhetünk.

De nem csak a metrócsempében gondolkozhatunk, ha az óriás lapok helyett az kisebbeket részesítjük előnyben. Kisebb lapokat, ha halszálkamintában rakjuk fel, akkor izgalmas, egyedi hatást érhetünk el.

A hexagonálok pedig már önmagukban is extravagáns, egyedi, trendi hatást keltenek. Azonban ezzel a mintával érdemes óvatosan bánni, és kombinálni nagyobb, homogénebb lapokkal, hogy ne szédítsen meg bennünket ez a geometriai minta.

natur-furdoszoba

 

Matt fehér csempe

A természet megjelenítése az enteriőrben, illetve a természetes anyagok használatának az előtérbe kerülése új dimenziót nyitott a matt csempék számára. Ezek a lapok a természetes kövek hatását hozzák be a fürdőszobába. Ha ezt natúr anyagokkal, természetes fával és zöld növényekkel kombináljuk, akkor még egy nagyváros közepén is úgy érezhetjük, hogy közel vagyunk a természethez.

fekete-marvany

 

Sötét csempetrend 2022-ben

A fehérrel ellentétben a sötét burkolatok időről időre bukkannak csak fel a fürdőszoba trendekben. Pár éve megjelent a klasszikus fekete márvány mellett a szürke is, számos árnyalatával, és most a navy kék próbálja meghódítani a sötét színvilágot kedvelők szívét.

Míg a világos színek használata szinte kockázatmentes, addig a sötét csempék esetén több dolgot is érdemes végig gondolni, mielőtt megvásároljuk:

  • Nem nyomja-e optikailag össze a teret a sötét burkolat?
  • Milyen hatással lesz a hangulatomra egy sötét tónusú fürdő?
  • Van-e (lesz-e) központi vízlágyítóm, hogy ne kelljen 2 naponta a vízkövet súrolni?
  • Az egész fürdő, vagy csak egy-egy rész legyen sötéttel burkolva?
  • Illeszkedik az egész otthonom hangulatához a sötét fürdő?

Ha valóban magunkénak érezzük a sötét színeket, akkor már csak el kell dönteni, hogy merre tovább.

Az egybefüggő sötét burkolatok 2022-ben már nem lesznek „menők”. Az anyagok, árnyalatok, formák, kontrasztok kombinációja adja meg a modern fürdőszoba hangulatot.

ardiente-csempeszalon

 

Árnyalatok, kontrasztok

A modern, sötét tónusú fürdőszobák falait 2022-ben nem egyféle burkolattal uralja, hanem erős kontrasztok, vagy éppen az árnyalatok, anyagok izgalmas kombinációja. A nagy méretű letisztult lapokatakár 120×260 cm-es óriáslapokra is gondolhatunk – geometrikus formák, anyagában vagy színében eltérő burkolatok teszik izgalmassá.

navy-blue-csempe

A 2022-es csempetrend irányvonalát követve a sötét színek különböző árnyalatai is jól megférnek egymással, legyen az a szürke különböző árnyalata, vagy a navy blue és a pasztellkékek kombinációja.

Természetes anyagok

Úgy ahogy a fehér burkolatokat, úgy a sötéteket is nagyon jól lágyítják és kiegészítik a természetes anyagok, legyen az fa vagy éppen kő. A távol-keleti letisztult harmónia épp úgy megfér ebben a konstellációban, mint az egzotikus, trópusi hangulat.

Modern csempeformák és minták 2022-ben

A hatszögletű, illetve a geometrikus csempék az egészen kicsitől a nagy méretig továbbra is hódítanak. A halszálkaminta, a V forma vagy épp a cikcakkos burkolat 2022-ben nemcsak egyszínű burkolatból jelenik meg a falakon, hanem egymással jól harmonizáló árnyalatokban is.

hexagonal-csempe

A mediterrán életérzést magával hordozó cementlapok továbbra is hódítanak, amelyekkel akár egy fehér, akár egy sötét színű fürdőt fel tud dobni.

csempe-2022

 

Színes fürdőszobai csempetrend 2022-ben

Azoknak, akik színesebb fürdőszobákra vágynak, jönnek a vattacukorszínek! Rózsaszínekkel és türkizkékekkel dobhatjuk fel a szürke reggeleket.

De ha ez még nem lenne elég pezsdítő, a nagyobb alapterületű fürdőszobákba akár tapétaszerű, nagy mintás csempe is felkerülhet. Természetesen ezekben is zömében a fentebb említett színek dominálnak.

mintas-csempe

Ez utóbbiak kérdésesek, hogy 5-10 év múlva is trendiek lesznek-e, de az biztos, hogy mai szemmel nézve felpezsdítik a csempe választékot.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattins

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!