Jó illatú otthont szeretnél? Ezt a 10 dolgot sose tedd!

2021. november 02.
Ha végignézzük a listát arról, mi az, amit sosem tennének azok az emberek, akiknek igazán jó illatú az otthona, rájövünk, hogy valójában mi magunk szabotáljuk a saját lakásunk kellemes, vendégcsalogató illatát. Mutatjuk, mit ne csináljunk soha, ha azt szeretnénk, hogy nálunk is csak jó szagok legyenek otthon.

Általában a leglogikusabb lépésekhez folyamodunk, ha szeretnénk megszüntetni a rossz szagokat otthonunkban. Kinyitunk néhány ablakot, elmosogatunk, esetleg megfürdetjük kedvenceinket. Az illatgyertya már csak hab a tortán. Azt pedig, hogyan előzzük meg, hogy egyáltalán kialakuljon a rossz szag a lakásban, megtanulhatjuk azoktól az emberektől, akiknek igazán jó illatú az otthona.

illat-otthon-10-tanacs

Sosem felejtik el kitakarítani a hűtőt

Michelle Hansen takarítási és rendszerezési szakértő szerint sosem szabad a hűtőnk rutinszerű tisztítását elhanyagolnunk. Akár tudatában vagyunk, akár nem, a hűtőszekrény számos furcsa szag forrása lehet. „Ha hetente vagy használattól függően kéthavonta átmossuk a hűtő belsejét, érezhetően csökkenthetjük a szagokat – mondta Hansen. – Ne feledkezzünk el a kis tárolókba egy kevés szódabikarbónát szórni, hogy az időközben keletkező szagokat magába szívja.”

Soha nem hagyják fent sokáig az ágyneműt

Ugyanazt a ruhát sem viseljük mosás nélkül minden egyes nap, mivel jó eséllyel egy idő után bűzleni fogunk. Ugyanez igaz az ágyneműre is. „Idővel az ágyneműn megjelennek a testünkről származó faggyú-, izzadtság- és hámmaradványok, amik nekünk nem feltétlenül tűnnek fel, ellentétben a vendégeinkkel, akik friss orral szagolják” – mutatott rá Hansen. Cseréljük hetente-kéthetente az ágyneműt, mosásnál használjunk ecetet öblítőnek, ami segít lebontani a faggyút és puhítja is a huzatokat. Az ecet szaga miatt sem kell aggódnunk, teljesen elillan a száradás alatt. 

Soha nem mossák a konyharuhát fehérítő nélkül

A konyhai textileken felgyűlő ételmaradványokban remek táptalajra találnak a baktériumok, ami erős szaggal jár. „Gondoljunk csak bele, milyen szaga lesz a kezünknek egy ilyen konyharuha után, ha beletöröljük – mondta Hansen. – Akinél ilyet tapasztalunk, az valószínűleg nem használ fehérítőt.” Az is fontos, hogy minél gyakrabban, akár naponta cseréljük a konyharuhákat.

Nem hagyják állni a ruhákat a mosógépben

Sokan esküsznek rá, hogy a mosási szokásaik segítenek jó illatúan tartani otthonukat. Nemcsak maga a kimosott ruha lesz kellemetlen aromájú, ha sokáig hagyjuk a mosógépben, de maga a gép belseje is. Sok pluszmunkától kímélhetjük meg magunkat, ha minél gyorsabban kivesszük a gépből a tiszta ruhákat, amikor lejár a program.

Nem engednek senkit dohányozni a lakásban

A cigaretta, elektromos cigaretta a legtöbb ember számára ma már tiltólistás a lakáson belül. „Nem csak a szag miatt, a füst miatt sem okos dolog odabent dohányozi. A csúnya foltokon túl a festés élettartamát is jelentősen lerövidíti.”

Nem hagyják a macskaalmot gyűlni

Ha van cicánk, az alomnak is legalább annyi figyelmet kell szentelnünk, mint magának a kedvencünknek. Ha lehet, minden alkalommal, amikor használja a macska, cseréljük ki a forgácsot. 

Nem dobnak ételt a konyhai szemetesbe

Brooke Grasley dekoratőr szerint a jó illat az egyik legfontosabb dolog a lakásban. „Soha nem dobom az ételmaradékot egyenesen a szemétbe. Először mindig berakom egy zacskóba, amit be tudok kötni. Ha egyenesen a szemétbe megy például a húsmaradvány vagy hal, jobb, ha azonnal kivisszük a kinti gyűjtőbe, mielőtt kiszellőztethetetlen szagok terjengenek az egész lakásban.”

A maradékot nem tárolják az éttermi dobozban

Grasley másik trükkje, hogy a megmaradt ételeket akkor sem tárolja az eredeti, házhoz szállítós dobozban, ha étteremből rendelt, hanem átrakja a maradékot üvegedényekbe, mivel így biztosan nem szivárognak ki a szagok a hűtőbe.

Nem hagyják vizesen a dolgokat

Az is fontos, hogy ne hagyjuk vizesen otthonunk egyetlen apró sarkát sem, mivel a nedvesség a penész és algák fő táptalaja, ami dohos szaghoz vezethet egy idő után. Ne hagyjuk például sokáig egy halomban az edénycsöpögtetőn a tiszta tányérokat, lábosokat, de töröljük szárazra magát a mosogatót is, ahogy a fürdőszobai felületeket fürdés után. 

Soha nem hagyják ki a szellőztetést

A friss, üde terek titka a sok szellőztetés. Akármilyen hideg van odakint, ne múljon el úgy nap, hogy nem nyitottuk ki az ablakot. A reggeli és esti levegőztetés különösen fontos.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!