Így tervezd meg lakásod hangjait, hogy valóban jó legyen otthon lenni

2021. november 08.
A lakberendezés alatt általában a bútorok elrendezését, a helyiségek dekorációját, és legfeljebb az illatok és fények tudatos alkalmazását értjük. Pedig az ideális hangkörnyezet megteremtése még fontosabb lehet a belső térben, mint bármelyik az előbb felsoroltak közül.

Ahogy a tudatosan megválasztott dekoráció kiemeli otthonunk bizonyos vonásait, a hangok és zajok legalább ennyit – ha nem többet – hozzátesznek ahhoz, hogy a lakásunkban a teljes káosz helyett egy szentély nyugalma áradjon szét. A szakértők elmagyarázták, hogyan teremthetjük meg a lakókörnyezetben a hangok, érzelmek és az egészség közötti kapcsolatot.

otthon-hang-kornyezet

Első lépés: száműzni a nemkívánatos zajokat

Tim Crossley akusztika dizájner szerint a nemkívánatos zajok és hangok tompítására – mint amilyen a forgalom vagy egy építkezés hangjai, netán a másik szobában zajló beszélgetés – erősen befolyásolhatják a lelki állapotunkat és ronthatják a koncentrációs képességet. „A hangok nagyban befolyásolják, milyennek érzékeljük az adott teret – mondta Crossley. – Zajbiztossá tenni egy helyiséget azt jelenti, hogy minden olyan zajt, hangot eltávolítunk, amit nem akarjuk, hogy hallatszódjon az adott szobában.”

A nemkívánatos hangok minimalizálására a puha, zajt elnyelő anyagok, mint például a szőnyegek, puha, párnázott bútorok, textil falvédők, a fürdőszobában a csúszásgátló szőnyegek és zuhanyfüggönyök a legjobbak. Ha nagyobb beruházás is szóba jöhet, a hangszigetelt ablakok vagy egy fehér zaj gép is jó szolgálatot tehet.

Nappaliból maga a mennyország háttérzenével

Rhea Mehta zenész és hangterapeuta a hangokra mint erőteljes gyógyító eszközre tekint, mely képes gyógyszer nélkül javítani a kedélyállapotot és az általános közérzetünket. Ha a nyitott ablakon át hagyjuk beáramlani a természet hangjait a nappalinkba, varázsütésre megtaláljuk a kapcsolatot a jelennel és a helyünkkel a káosz közepén is. „A természet hangjai, még az előre felvett hangok is, nyugalmat hoznak az otthonunkba, amitől a legtöbb ember boldogabb lesz. Én például imádom a kabócák ciripelését és a madarak csiripelését” – mondta Mehta. 

Hasonló hatással vannak a hangszerek és énekhang által létrehozott ambient muzsikák is. „Segítenek mélyebben kapcsolódni a zenéhez, amit még fokozhatunk, ha olyan eszközökkel kísérletezünk a nappalinkban, mint a hangvilla, kristálytálak vagy a tibeti hangtálak” – mondta a hangterapeuta, aki kifejezetten ajánlja a finom koshi szélharangot, aminek lágy tónusa békével tölti be a szobát, ha egy ember vagy a szél megérinti.

A gyógyító hangok a hálóban segítik az elalvást

Fokozottan igaz a hálószobára, hogy az erős zajok kizárásával kezdődik a szép hangkörnyezet megteremtése. „A hálószobának pihentető helynek kell lennie – jelentette ki Mehta. – A környezetből származó zajok, az autóduda vagy a szirénák, stresszt váltanak ki, a félelmet és szorongást erősítik bennünk.”

A hangterapeuta szerint a lágy tónusok vagy mantrák, ritmikus éneklés teheti harmonikussá és békéssé a testet és a lelket, biztosítva, hogy a hálószoba a nyugalom szigete legyen. „A mantrák hallgatása biztonságérzetet ad” – tette hozzá Mehta. 

A fürdőben a saját hangunkat keressük

Használjuk ki a fürdőszoba visszhangos akusztikáját, énekeljünk, dúdoljunk, hozzuk létre mi magunk a gyógyító és stresszoldó hangkörnyezetet. „Élvezzük a visszhangot. A dúdolásnak, éneklésnek nagyon jótékony vibrálása van, csökkenti a stressz szintjét a szervezetünkben. A legtöbb ember itt köt barátságot a saját hangjával” – mondta a hangterapeuta. Az éneklés és dúdolás a légzés irányítását is javítja, aminek szintén a szorongás oldásában van nagy szerepe. 

Mehta azt is kiemelte, hogy a fürdőszobában a víz csobogásának hangjai a természetet idézik fel, ami szintén a megnyugtató hatást fokozza

A produktív hangkörnyezet mindenkinek mást jelent

Ha kitapasztaltuk, milyen hangokat szeretünk, melyek vannak jó hatással ránk, használjuk ki az egyes elemeket. Ami a tanulást, munkát illeti, a produktív hangkörnyezet teljesen egyéni, mindenkinek mást jelent. Van, aki teljes csendben tud a legjobban fókuszálni, mások pedig zenét hallgatva. „Azoknak, akik nem teljes csendben szeretnek dolgozni, egy idegen nyelven játszott zene a legjobb választás, mivel így a dalszövegek nem vonják el a figyelmét” – mondta Mehta. 

A hangterapeuta elmondta, hogy az olyan fülhallgatók, melyek a különböző fülbe különböző frekvencián játsszák a hangokat, egyfajta zenei oázist teremthetnek az ember számára. „A magasabb frekvenciájú hangok az agy alfa és béta hullámait stimulálják, ami javítja a figyelmet és növeli a kreativitást.”

A gyerekszobába ambient zene kell

Az olyan zenék, melyek a csoda, tér és időfelettiség érzetét keltik, kreativitással és örömmel tölthetik meg a gyerekszobát. „Nagyon szeretem az éteri, kozmikus hangokat a gyerekekkel. A legtöbb gyerek kifejezetten kedveli a szélcsengők vagy az ambient zene hangját is” – sorolta Mehta. 

Játékidőben, a kikapcsolódás pillanataiban  a természet hangjai kelthetnek pozitív érzeteket a lakásban. „Van valami egészen felemelő a gyerekek nevetésének hangjában, így én nagyon szeretem, ha a gyerekszobából kiszűrődő zajok töltik meg a ház többi részét, így meleg és otthonos atmoszférát teremtve az otthonunkban.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!