DIY: így készíts otthon karácsonyi gyertyát

2021. november 29.
Ha szeretsz, vagy mostantól végre szeretnél kreatívan, saját készítésű dekorációval készülni a karácsonyra, az otthoni gyertyakészítést neked találták ki: egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény mégis szép, az értékét pedig növeli, hogy magad készítetted.

Az otthoni gyertyakészítés szuper módja az újrahasznosításnak is: az év közben összegyűjtött, alig elégett szülinapi gyertyákat, megmaradt mécseseket új élettel ajándékozhatod meg, azok pedig cserébe igazi karácsonyi hangulatot varázsolnak az otthonodba és melegséget hoznak a hideg estékbe. Tégelyes gyertya készítéséhez az elöblített kis befőttesüvegeket is felhasználhatod, így duplán jót cselekszel a környezetvédelem jegyében.

DIY: így készíts otthon karácsonyi gyertyát

Az otthoni gyertyakészítés egyik alapkelléke a viaszon túl a kanóc, ami elsőre nehezen beszerezhetőnek tűnhet, ha eddig még nem jártál utána, hogy hol is lehet kapni, a kételyeket azonban gyorsan el is oszlatjuk: akár az interneten is rendelhetsz kanócot, a hagyományos kanóczsineg méterenként körülbelül 100 Ft-ba kerül, a fából készült kanóc (amit leginkább tégelyes gyertyák készítéséhez ajánlott használni) pedig darabonként 190 Ft.

Ami a viaszt illeti: használhatsz méhviaszt, amit a legegyszerűbb feltekerni, mint a piskótatekercset, de a kezed melegétől könnyen formázhatóvá is válik, így ezzel is lehet kreatívkodni. Mivel ezeknél az eljárásoknál nem kell megolvasztani a viaszt, gyerekekkel is biztonságosan használható.

Nagy körültekintéssel persze öntött gyertyák készítésében is részt vehetnek a kisebbek, ehhez már szofisztikáltabb viaszokból is választhatsz, a klasszikus paraffinon túl akár szójaviaszt is vehetsz, és amikor ezeket felolvasztod, hozzáadhatod az otthon lévő, használaton kívüli gyertyákat. Az óvatosság persze akkor is nagyon lényeges, ha nem segédkeznek gyerekek a munkálatokban, a forró viasz ugyanis csúnyán megégethet.

Otthoni gyertyakészítés karácsonyra

Hozzávalók:

  • 4 csésze olvasztott viasz
  • Kanóc (a legjobb, ha úgynevezett talpas kanócot szerzel be hozzá)
  • Gyertyánként 2 db hurkapálcika
  • 40-50 csepp ünnepi hangulatú illóolaj, mint a narancs, a fahéj, a szegfűszeg, a fenyő (el is hagyható)
  • 2-3 kis üveg, amibe a viaszt öntöd
  • Színes szalagok
  • Ajándékkísérő

Így készül:

  1. A viaszt vízgőz felett megolvasztjuk, a legjobb, ha egy vastag falú üvegkancsót használunk ehhez.
  2. Előkészítjük a tisztára mosott üvegeket, amikbe a gyertyát öntjük, a talpas kanócok alját belemártjuk az olvasztott viaszba, és az üveg közepére helyezzük. Fontos, hogy megvárjuk, hogy megszilárduljon, mielőtt ráöntjük a forró viaszt, mert különben könnyen elmozdul középről.
  3. 2-2 hurkapalcát (vagy ha az nincs kéznél, akkor ceruzát) az üveg szájára teszünk, hogy stabilizáljuk a kanócot – így garantáltan nem fog belelógni és elmerülni a frissen ráöntött forró viaszba.
  4. Az illóolajakat az olvasztott viaszhoz keverjük, összesen használjunk 40-50 cseppet, tehát ha többféléhez is kedvet kapunk, ezt a mennyiséget akkor se lépjük túl!
  5. Nagyon óvatosan, fokozottan ügyelve az égési sérülések elkerülésére, beleöntjük a viaszt a kis üvegekbe, és türelmesen megvárjuk, hogy kihűljön és megszilárduljon.
  6. Ha ez megtörtént, leemeljük az üveg tetejéről a hurkapálcát, és ha szükséges, visszavágjuk a kanócot. Az üveget átköthetjük színes szalaggal, és ha ajándékba szánjuk, szép karácsonyi címkével is elláthatjuk. Ezek nélkül, teljesen natúran is csodásan mutatnak!

Fontos, hogy a gyertyákat soha ne hagyd őrizetlenül, nem véletlen, hogy az ünnepi időszakban jóval több a tűzoltók munkája: az adventi koszorúk, csillagszórók, mécsesek és gyertyák rengeteg tűzesetért felelősek, a biztonságra tehát nem csak gyertyakészítés során lényeges ügyelni!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?