A legtöbb háztartásban általában túlkínálat van bögrékből, így olyanok is sorakoznak a konyhaszekrényben, amiket már rég nem vettünk használatba, de kidobni fájna, mert kedves emlék fűződik hozzá – nos, az ilyen bögrék tökéletes alapot szolgáltatnak egy karácsonyi asztaldísz elkészítéséhez, amivel egyszerűen feldobhatod a konyhát, vagy akár az íróasztalodat a munkahelyeden! Három pikk-pakk összedobható variációt is mutatunk!
A hozzávalók között a legköltségesebb valószínűleg a készen kapható glett paszta, amit barkácsáruházakban lehet fellelni, de online boltokból is rendelhetsz, 1 kg-os kiszerelésben körülbelül 2000 Ft-ba kerül. Ha több fajta ötletes asztaldíszt szeretnél készíteni, szükséged lesz levegőre keményedő gyurmára, olyan látványosabb fűszerekre, mint a fahéjrúd, a csillagánizs vagy a szárított narancshéj, emellett pedig (igazi) színes cukorkákkal, nyalókával, mézeskalács-figurákkal és kakaóporral teheted még szebbé a bögrés asztaldíszt.
Így lesz már most igazi karácsonyi illat az otthonodban!
Nem szabad azokkal törődnöd, akik megszólnak, mert szereted és várod a karácsonyt: tudományos kutatások is bizonyítják, hogy azok, akik korán elkezdik az ünnepi ráhangolódást – például azzal, hogy karácsonyi illatokkal veszik körül magukat –, boldogabbak azoknál, akik Grincshez hasonlóan bojkottálják a karácsonyt.Mályvacukros-bögrés csoda
Töltsd meg a bögrét galacsinná gyúrt papírral – ez remek módja az újrahasznosításnak, hiszen a papír így nem a szemétben végzi, hanem igazán szívderítő feladatot lát el –, majd a levegőre keményedő gyurmából sodorj több hosszú hengert, és éles késsel vágd fel mályvacukor-méretűre. Ha kell, igazíts kicsit az alakján, majd pakold a bögrében lévő „papírkávé” tetejére. Hogy fokozd a hatást, szórd meg igazi kakaóporral (van, aki csillámporral dobja fel, hiszen úgysem fogyasztja el senki), fűszerekkel vagy csíkos nyalókával!
Illatos és fényes bögrés asztaldísz
Ennek a kivitelezéséhez abszolút nem kell kézügyesség, már csak azért sem, mert a legnehezebben elkészíthető hozzávalót, a feldíszített mézeskalácsot, amiből egyesek hotelt építenek, akár készen is megveheted, ha nem tudsz vagy nem akarsz ezzel foglalatoskodni. Helyezz az asztalra vagy egy kisebb tálcára egy szép bögrét, és rendezgess el benne egy elemes égősort, amit sötétedés után vagy mogorván szürke napokon működésbe tudsz hozni. A tálcára pakolj mellé szépen feldíszített mézeskalácsot, ami – ha meg bírod állni, hogy ne edd meg – igazán finom, fűszeres illattal tölti meg a levegőt.
Karácsonyi habos kávé glett pasztából
Amire szükséged lesz:
- Használatra kész glett paszta
- Kiszuperált bögre
- Színes festék, ha azt szeretnéd, hogy több színben pompázzon a tejszínhab
- Egyszer használatos habzsák és kinyomófej (ez utóbbit alaposan el lehet mosni, nem kell búcsút venni tőle a használat után)
- Spatula
- Díszítőelemek tetszés szerint
Így készül:
- A kiválasztott bögrét töltsd meg glett pasztával, és a spatulával egyengesd el a felszínét.
- Töltsd meg glett pasztával a habzsákot, és mintha egy tortát díszítenél krémmel, kanyarints tejszínhabot a bögrébe.
- Dekoráld szívószállal, csillámporral, fűszerekkel, nyalókával vagy bármivel, amitől szerinted jobban mutat!
- Ha szeretnéd, akár meg is színezheted a glett pasztát, akkor viszont több habzsákra (és plusz kinyomófejekre) lesz szükséged, nem jó ugyanis, ha összekeveredik a fehér alappal.
- Az így készült asztaldísz ajándéknak is szuper, igaz, hogy inni nem lehet belőle, de ilyen formában garantáltan nem mondja senki, hogy közhelyes ajándékkal rukkoltál elő!
Fotó: Getty Images