DIY: karácsonyi ajtódísz műanyag hozzávalók nélkül

2021. november 28.
Annak, aki környezettudatosan készül az ünnepekre és a szó szoros értelmében véve zöld karácsonyt szeretne, nemcsak az fontos, hogy az otthoni dekoráció jól mutasson, hanem az is, milyen alapanyagokból készül. Mutatunk egy műanyagmentes alternatívát!

Cseppet sem szeretnénk ünneprontók lenni, mégis jobb, ha kimondjuk: a jól megszokott karácsonyi dekorációk – és úgy, ahogy van, az egész karácsonyi ünneplés – hulladéktermelés szempontjából ma már egyáltalán nem korszerű. Elképesztően sok műanyag lepi el ilyenkor a boltokat és az otthonokat, és abba is hátborzongató belegondolni, mennyi felesleges szemetet termelünk nagyon rövid idő alatt, ha nem ügyelünk tudatosan arra, hogy zölden (vagy legalábbis a megszokottnál zöldebben) karácsonyozzunk.

DIY: karácsonyi ajtódísz műanyag hozzávalók nélkül

Mindenképp örömteli, hogy egyre többen törekszenek arra, hogy természetes alapanyagokból készült díszeket vegyenek az otthonuk csinosítására, az pedig még ennél is nagyszerűbb, ha magunk készítjük el a karácsonyi dekorációt arra ügyelve, hogy minimalizáljuk a műanyag felhasználását. Ez az ajtódísz mellőz minden plasztikkelléket, mégis csodásan mutat: az igazi fenyőágak fantasztikus illatot árasztanak, így nemcsak a bejárati ajtóra kerülhet, hanem akár a falra is vagy valamelyik szoba ajtajára – így legalább mi is többet gyönyörködhetünk benne, hiszen nem csak akkor látjuk, amikor hazafelé tartunk.

A dekorációs kellékeket árusító boltokban vagy a virágüzletekben, ahol beszerezhetjük például a kopogtató alapját, ma már nem néznek ránk kikerekedett szemekkel, ha azt mondjuk, hogy természetes hozzávalókat szeretnénk a kosarunkba tenni. A megszokott műanyagból készült alap helyett használhatunk vesszőből font koszorút, de a kókuszrostból készült alapokkal is öröm dolgozni.

Műanyagmentes karácsonyi ajtódísz

Amire szükséged lesz:

  • Koszorúalap – hogy mekkorát választasz, csakis rajtad múlik: a 20-30 cm átmérőjű is jól mutat, ha nagyobb teret szeretnél vele feldobni, akkor válassz inkább 40 cm-s kopogtatóalapot
  • Fenyőág, tujaág, magyalág, fagyöngy vagy bármilyen növényi rész, ami tetszik és könnyen beszerezhető
  • Termések, bogyók, szárított virágok
  • Karácsonyfadíszek fából, üvegből (elhagyható, ha igazán natúr hatásra törekszel)
  • Befőttes gumi
  • Drót az ágak rögzítéséhez
  • Szaténszalag
  • Olló, csípőfogó

Így készül:

  1. Az, hogy mennyi ágra lesz szükség a műanyagmentes ajtódíszhez, több dologtól is függ: meghatározza egyrészt az, hogy mekkora a koszorú átmérője, másrészt sokat nyom a latban az is, hogy teljesen be akarod-e borítani az alapot, vagy valamennyit szabadon hagynál belőle. Egyáltalán nem tesz neki rosszat, ha maradnak pucér részek a koszorún, sokkal inkább erősíti a natúr hatást!
  2. Az ágakból kisebb csokrokat készítünk, és a száruknál szorosan összefogjuk azokat 1-2 befőttes gumival.
  3. A drótokat nagyobb darabokra vágjuk, átbújtatjuk a szárak között, a befőttes gumi mögött, majd a koszorúba szúrjuk, és a két végét szorosan összesodorjuk. Ha ezzel megvagyunk, ügyesen visszahajtjuk úgy, hogy ne látsszon – ha túl nagy rész lógna ki, levágjuk.
  4. Ha végeztünk a kopogtatóalap befedésével, a drótokkal a terméseket és a karácsonyi díszeket is fixáljuk az ajtódíszen, majd egy szép szaténszalaggal – aminek a színét igazíthatjuk az ajtóhoz, a felhasznált díszek árnyalatához vagy az ágakhoz, termésekhez és bogyókhoz – átkötjük, és az ajtóra akasztjuk.
  5. A masnik megunhatatlan díszítőelemek, ha kedvesek a szívünknek, akár többet is köthetünk belőlük az ajtódíszre, tényleg csak a kreativitásunk szab határt annak, milyenné varázsoljuk a DIY karácsonyi kopogtatónkat, amit egy régi pulcsival is színesíthetünk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?