Így lesz már most igazi karácsonyi illat az otthonodban!

2021. november 27.
Nem szabad azokkal törődnöd, akik megszólnak, mert szereted és várod a karácsonyt: tudományos kutatások is bizonyítják, hogy azok, akik korán elkezdik az ünnepi ráhangolódást – például azzal, hogy karácsonyi illatokkal veszik körül magukat –, boldogabbak azoknál, akik Grincshez hasonlóan bojkottálják a karácsonyt.

Neked milyen illatú a karácsony? Forralt boros, narancsos, fahéjas, szegfűszeges vagy inkább fenyős? Akármelyiket választod, ha ezzel veszed körül magad, biztos, hogy már hetekkel az ünnepek előtt elkezdheted a karácsonyi zsongást, aminél nem sok jobbat tudunk elképzelni a szürke, hideg, barátságtalan időszakban!

Tippek, hogy igazi karácsonyillat legyen az otthonodban

Fahéj

Használhatod illóolajként, választhatsz fahéjillatú gyertyát, de ami ebben a fűszerben igazán különleges, hogy olyan mutatós, hogy dekorációs elemként is felhasználhatod, akár az adventi koszorún, vagy az ünnepi girlandon. Édes illata melegséget hoz az otthonodba és kedves gyerekkori emlékeket ébreszt mindenkiben.

Gyömbér

Ez a csípős illatú fűszer egyik alapvető kelléke a mézeskalácsnak, de a svéd karácsonyi kekszekből sem hiányozhat. Amellett, hogy ünnepi hangulatba hoz, fertőtleníti a levegőt és az immunrendszert is stimulálja, így tulajdonképpen két legyet ütsz egy csapásra, ha gyömbérillattal töltöd meg a levegőt. Erőteljes melegítő hatással rendelkezik és segít, ha úgy érzed, fogytán az erőd ebben a szomorkás időszakban.

Narancs

A kandírozott gyümölcsök, az ünnepi asztalra kerülő narancsos kacsa vagy a narancshéjdarabokkal ízesített forralt bor hamisítatlan karácsonyillatot varázsol az otthonodba. Ha aromalámpába csepegteted, ez az illóolaj száműzi a nyugtalanító gondolatokat és nem mellesleg levegőtisztítóként is funkcionál, így amolyan kellemes mellékhatásként még védelmez is. A narancs- és mandarinhéj díszítőelemnek is nagyszerű, de ha nincs kedved vagy időd ezzel foglalatoskodni, az is szuper, ha a lehámozott héjat szépen elrendezed a radiátoron.

Fenyő

Amikor mi voltunk gyerekek, szinte egyetlen otthonban sem állítottak műfenyőt, a legtöbb család igazi karácsonyfát állt körül, és amíg el nem kezdtek hullani a tűlevelek, az egész lakást belengte a kellemes fenyőillat. Ennek a növénynek nagyon magas az illóolaj-tartalma, ezért járja be az egész házat. Párologtass 100% tisztaságú fenyőolajat diffúzorban vagy illatlámpában, gyújts fenyőillatú gyertyát, és dekoráld már most fenyőágakkal a lakást, meglátod, a várt hatás nem marad el! Csodás benne, hogy feszültségoldó hatású, így az ünnepek előtti hajrában segíthet, hogy ne legyen veszekedéstől hangos a ház.

Tippek, hogy igazi karácsonyillat legyen az otthonodban

Szegfűszeg

A téli illatok közül nem hiányozhat a szegfűszeg sem, ami narancsba szurkálva mesés illatot varázsol az otthonodba. Ez a fűszer kihagyhatatlan hozzávalója a mézeskalácsfűszernek és a forralt bornak is, így a gyerekek és a felnőttek karácsonyát is átszövi. Az édeskés illatú szegfűszeg nyugtató hatású és melegséggel tölt el, így különösen jól jön a zimankós téli napokon.

Illatolaj választó

Ha a fenti illatokat olajok formában szeretnéd használni, mindig 100% természetes illóolajat válassz – a szintetikus olajok illata sokszor köszönőviszonyban sincs az igazival, ráadásul nem mindig szerencsés azokat hosszú távon belélegezni. Igaz, hogy az ára magasabb a jó minőségű termékeknek, de megéri a befektetést, mert tartósabban megmaradnak a levegőben a kiválasztott illatok és kevesebb is elég belőlük ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?