Együnk egészségesen karácsonykor is

2021. december 23.
A karácsonyi időszakban gyakran komoly taktikára van szükség, ha egészségesen akarunk étkezni, hiszen a rokonok szúrós tekintetének kereszttüzébe kerülhetünk. Függetlenül attól, hogy általában mennyire eszünk kiegyensúlyozottan, hasznos, ha van egy haditervünk azokra az időszakokra, amikor sok nehéz ételt fogyasztunk.

Italok

Az alkoholos italoknak magas a kalóriatartalmuk, ezért jó, ha korlátozzuk a fogyasztásukat, amikor buliba vagy társasági eseményre vagyunk hivatalosak. Jó stratégia, ha vízzel, szódával vagy diétás üdítőitalokkal felváltva fogyasztjuk. A vodka, a rosé, a rum és a gin alacsony alkoholtartalmú italok, így, ha tehetjük, ezeket válasszuk.

Együnk a buli előtt

Hiba lehet, ha éhesen érkezünk egy sok finomságot kínáló rendezvényre, hiszen nehéz ellenálni a kísértésnek, ha bármiből ehetünk, amit csak megkívánunk. Ha összejövetelre vagyunk hivatalosak, együnk előtte sok salátát vagy zöldséget, kevés sovány fehérjét (húst, csirkét vagy halat) és egy kis adag teljes kiőrlésű szénhidrátot (például fél csésze főtt barna rizst). Ha a partin mégis megéheznénk, keressünk sovány fehérjealapú ételeket, például húsgombócokat, garnélarákot, sushit, tavaszi tekercset vagy frittatát.

Legyen stratégiánk

Nehéz nyomon követni, hogy mennyit ettünk, amikor apró falatokat fogyasztunk. Keksz helyett inkább a zöldségrudakat, hummuszt és zöldségalapú mártogatósokat válasszunk. Ha a sajt a kedvencünk, a mennyiség helyett inkább a minőségre koncentráljunk, és vékony szeleteket válasszunk.

Két fogás bőven elég

A kalória-túlterhelés megelőzésének egyszerű módja, ha egy-két fogásra korlátozzuk fogyasztásunkat, például főételre és köretre, vagy főételre és desszertre.

Sovány fehérjék és zöldségek

A szénhidrátban gazdag tészta, a pizza és rizsalapú ételek helyett válasszunk olyan sovány fehérjetartalmú ételeket, amik salátát vagy zöldségköretet tartalmaznak. Akár a hamburgerek is jó fehérjeforrások lehetnek, ha csak a zsemle egyik felét esszük meg. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése érdekében a legjobb, ha kerüljük a rántott ételeket, a chipseket.

Nyers és párolt köret

Köretnek párolt zöldséget vagy salátát, ne pedig sült krumplit együnk. A zöldségek esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat és rengeteg rostot tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Töltsük fel tányérunk felét zöldséggel, és máris élvezhetjük a finom falatokat.

Ismerjük meg a gyengeségeinket

A legtöbbünk vagy édesszájú, vagy a sós finomságokat kedveli. Bármi is legyen a gyengeségünk, jobb, ha egyáltalán nem eszünk belőle, mert pár falat után már sokkal nehezebb leállni.

Kerüljük a kolbászt

A kolbászok és más feldolgozott húsok sok zsírt, sót és tartósítószereket tartalmaznak, amik magas bevitele összefügg a bélrák fokozott kockázatával.

A desszert rendben van

Ha desszertre vágyunk, osszuk meg valakivel, vagy keressünk gyümölcsalapú lehetőségeket. A hozzáadott cukrok túl sok felesleges energiát adnak szervezetünknek, és nagyon kevés egészséges tápanyagot tartalmaznak, ráadásul fogszuvasodást is okozhatnak.

Snackek

Legyünk tudatában az étkezések között elfogyasztott nassolnivalók típusának, mert könnyen elveszíthetjük a fonalat. Fogyasszunk sok szezonális gyümölcsöt, és karácsonykor ügyeljünk az édességek mennyiségére.

Fotó: Unsplash Forrás: The Conservation, Sunwarrior

Olvass tovább!


Kapcsolódó