Nézzük a hideg jó oldalát: több kalóriát égetünk edzés közben

2021. november 20.
Egy friss kutatás bebizonyította, hogy igenis van értelme felvennünk a futócipőt az olyan hideg napokon is, mikor legszívesebben ki sem dugnánk az orrunkat. Ha már volt olyan, hogy rászántuk magunkat erre vagy egy kiadós vacsora utáni sétára, nagy valószínűséggel több kalóriát égettünk el ugyanis, mint ha ugyanezt egy melegebb napon tettük volna.

Bár a legfrissebb kutatások szerint több kalóriát égetünk el, ha hidegben edzünk, ám nem feltétlenül ez a fogyáshoz a leghatásosabb módszer. „A hideg ugyanis lassítja a zsír oxidációját, és az étvágyunkat is növelheti egy-egy hidegben végzett edzés, ugyanis olyan hormonok szabadulnak fel, melyek még éhesebbé tesznek, hogy visszaszerezzük az elégetett kalóriákat – mutatott rá dr. Alexander Koch, a Lenoir-Rhyne Egyetem sporttudomány professzora. – Végeredményben változatosabbá teheti az edzésrutinunkat egy-egy hideg edzés, ám nem feltétlenül segít hozzá a zsírégetéshez vagy a fogyáshoz.”

edzes-hideg-kaloria

Több kalória ég el, de a zsír marad?

Minden jel arra utal, hogy a hideg idő fokozza a gyakorlatok kalóriaégető hatását, hiszen a testünknek arra is energiát kell felhasználnia, hogy melegen tartsa a testet. Gondoljunk például a vacogásra, amikor a testünk mozgásra készteti önmagát, hogy ezáltal hőt termeljen a hideg időben, hogy kevésbé fázzunk. 

Az amerikai Wyomingban hegymászókat tanulmányoztak, és azt figyelték meg, hogy –9 és –5 Celsius-fok között harminc százalékkal több kalóriát égettek el, mint azok, akik a sokkal enyhébb 10 fokban mozogtak. 

Ez az extrakalória azonban nem feltétlenül jelent sokat sajnos. Mivel mozgunk, a testünknek nincs szüksége arra, hogy beinduljon a hőtermelő reflex, tehát nem vacogunk, különösen, ha megfelelően fel is öltöztünk a hideg időben való sportoláshoz. 

Emellett a szervezetünk más módon is gazdálkodik a meglévő energiatartalékaival: az elégetett pluszkalóriák nem a testzsírból származnak a kutatás szerint. Valójában egy korábbi tanulmányból az derült ki, hogy akik 10-15 fok közötti hőmérsékleten kerékpároztak, több zsírt égettek, mint akik ugyanezt –4 Celsius-fokos időben tették. 

Ennek hátterében az áll, hogy a hidegebb idő összehúzza az ereket, ami korlátozza, hogy a testünk mennyi zsírt tud lebontani és elszállítani az izmokhoz energiaként. 

Farkaséhség hideg után

„Bár valamennyivel több kalóriát égetünk el, ha hidegben edzünk, ez a kalóriadeficit nem lesz tartós, mivel nagy eséllyel többet eszünk majd egy ilyen tréning után” – mutatott rá Koch. Egy 2017-es átfogó vizsgálat szerint 0 Celsius-fok alatt változás következik be az étvágyunkat szabályzó hormonok működésében. Ennek eredménye az, hogy azok a tanulmányban résztvevők, akik hidegben edzettek, 44-84 százalékkal éhesebbek voltak mint azok, akik melegebb hőmérsékleten mozogtak vagy csak pihentek. 

Hosszabb bemelegítés kell

„A hideg idő nagyon egészséges lehet, ám ha ilyenkor sportolunk, jobban kell figyelnünk a bemelegítésre, mivel megnőhet a sérülések veszélye – figyelmeztetett Koch. – A bemelegítést azért sem szabad hanyagolnunk, mivel ez emeli meg annyira a testhőmérsékletünket, hogy az ízületek megfelelően mozgékonyak legyenek, valamint növeli az izmok oxigénfelvevő képességét a vérből.”

A tüdőnk szempontjából sem elhanyagolható a bemelegítés a hideg időben való testmozgás előtt. Ha hirtelen lélegezzük be a fagypont közeli levegőt, az irritálhatja ugyanis a tüdőnket.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!