Hogyan csökkentsd a vizuális zajt az otthonodban?

2021. november 29.
Mindenhol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. De valóban jól érzed magad az otthonodban? Nyugodt és békés a környezet fogad, amikor hazaérsz? Ha úgy látod volna mit alakítanod ahhoz, hogy stresszmentes és pihentető legyen az otthonlét, akkor tarts velem ma is: a vizuális zaj csökkentésére hoztam neked néhány praktikát!

Válassz egymással harmóniában álló színeket, mintákat!

Akárcsak az öltözködésben, úgy a háztartás kialakításában, berendezésében is fontos az egységes, harmonikus megjelenés. A falak színe illeszkedjen a bútorok színéhez, és ne használj túl sok mintát a dekorációs tárgyak esetében sem! Figyelj, hogy a díszpárnák és a kanapén elhelyezett plédek is passzoljanak egymáshoz. A falon lévő képek és képkeretek is akkor lehetnek igazán az otthonod díszei, ha beleillenek az otthonod stílusába. A vizuális zaj csökkentése tehát a lakberendezéssel kezdődik. A túl sok minta vagy több harsány szín keveredése vizuális ingerként hatnak ránk, amik megzavarhatják a pihentető otthonlétet. Különösen kerüld a vizuális zajt kiváltó bútorokat és berendezéseket a hálószobában, hiszen itt a pihenésé a főszerep!

vizualis-zaj-otthon

Szelektáld a tárgyaidat!

Törekedj arra, hogy minél kevesebb tárgy vegyen körül. Természetesen minden ember más, van, aki a minimalista stílust kedveli, és valóban csak a legszükségesebb tárgyakat tartja otthon, míg van, aki vizuális típus, és szereti a különféle dekorációs elemeket szem előtt tartani. Az viszont mindenkire igaz, hogy a felesleges tárgyakat nem érdemes tovább tartogatni, mert csak porfogóként szolgálnak. Szelektálj ki tehát mindent, amit nem használsz, amit mással helyettesítesz, ami nem okoz már örömet számodra és ami használhatatlan, és biztosan nem fogod már megjavítani! Ugyanis ha ezeket továbbra is a polcokon tárolod növeled a vizuális zajt, ha pedig fiókokban, zárt terekben, akkor viszont más tárgyaktól foglalják el az értékes tárolófelületeket. A szelektálás tehát elengedhetetlen része a rendrakásnak és rendszerezésnek.

vizualis-zaj-otthon

Rendszerezz, használj zárt tárolókat!

A vizuális zaj csökkentéséhez az otthonod rendezett állapota is nagyban hozzájárul. Azonban nem mindegy, hogy milyen rendszert hozol létre! Kerüld a nyitott polcok használatát, ha sok holmit tárolnál rajta vagy úgy érzed, hogy nem mindig tudnád tökéletes rendben tartani az ott tárolt dolgokat. A zárt polcrendszerekben vagy zárt tárolókban egy minimális rendetlenség sem fogja megzavarni a nyugalmad, hiszen nem ér vizuális inger. Törekedj tehát arra, hogy a nyitott polcokon tárolt tárgyakat is rejtsd el különböző rendszerezőkbe, mint például tároló kosárba vagy tetővel ellátott, esztétikus dobozokba, amik passzolnak az otthonod berendezései közé. A tárolókba kategóriánként pakold el a holmid, és a gyors megtalálás érdekében címkézd is fel azokat! Tehát például ha a kamrádban található polcokat szeretnéd rendezni, akkor a lisztek és egyéb napi szinten használatos alapanyagok kerülhetnek egy tárolóegységbe, míg a sós nassolnivalók egy másikba, az édesek pedig egy harmadikba, és így tovább! Ha a nappalidban szeretnéd a nyitott polcok okozta vizuális zajt csökkenteni, akkor ott is rejtsd dobozokba kategóriánként az ott tárolt tárgyakat!

A rendszerezés mellett a napi szintű, gyors rendrakási feladatok elvégzése is segít a vizuális zaj minimalizálásában! Ha minden reggel beágyazol, ha a használt ruhát egyből behelyezed a szennyesbe és a piszkos tányérokat étkezés után elmosod vagy a mosogatógépbe helyezed, akkor egy sokkal rendezettebb otthonra tehetsz szert. Ha kellően kiszelektáltad a holmidat, akkor az otthonodban található összes tárgynak kell találni egy fix helyet. Erre a kijelölt helyre pakolj vissza mindent használat után, hiszen az elöl hagyott tárgyak vizuális ingerként hatnak.

vizualis-zaj-otthon

Minimalizáld a technikát!

A háttérben bekapcsolt TV felesleges vibráló fényeket és zajokat bocsát ki magából, ami elterelheti a figyelmed arról az adott dologról, amit éppen csinálsz. Így azt tanácsolom csak akkor kapcsold be a televíziót, amikor tényleg néznéd is. Ezen felül azonban érdemes a többi elektronikai eszközöket is a helyén tartani. A laptop, a játékkonzolok, az asztali számítógép és az egyéb elektronikai berendezések sok esetben kábellel működnek, amikből ha egyszerre sok van egy helyen, az könnyen összegubancolódik, és növeli a vizuális zaj hatását. Tehát, amit csak tehetsz azt húzz ki a konnektorból, amikor használaton kívül van és pakold el. Ami viszont állandó áramforrás alatt áll, annak kábeleit rejtsd el egy dobozba vagy rendezd el a lehető legesztétikusabb módon. Továbbá a technikai kütyüket teljes egészében mellőzd a hálószobából!

Remélem, tudtam segíteni néhány hasznos ötlettel és sikerül mellőznöd a vizuális zaj okozta negatív hatásokat az otthonodból!

Olvass tovább!