Hogyan válasszunk párásítót?

2022. január 06.
A szoba levegőjét, főleg a téli időszakban nem könnyű optimalizálni. Túl meleg, túl hideg, túl nyirkos, túl száraz, túl poros… Sokszor mi magunk sem tudjuk pontosan meghatározni, hogy miért is nem érezzük komfortosan magunkat, mindössze azt tapasztaljuk, hogy valami irritálja az orrunkat, köhögünk, esetleg nehezebben veszünk levegőt. Ez mindenkinek sok kellemetlenséget okoz, de a csecsemők és kisgyermekek különösen ki vannak téve a rossz levegő hatásainak. Ilyenkor merül fel a párásítóválasztás megannyi kérdése – ebben segít nektek Bernáth Melinda, a Smarta bloggere.

Száraz? Nyirkos? Poros? – Így válassz párásítót!

Ez a 3 leggyakoribb probléma a szoba levegőjével. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mekkora egy helyiség páratartama, akkor érdemes beszerezni egy páratartalom-mérőt, de egy kis odafigyeléssel mi magunk is észre vehetjük, ha túl száraz a levegő, vagy éppen nyirkosságtól elkezdenek megjelenni a penészfoltok itt-ott.

A szennyezett levegővel kapcsolatos levegő tisztítási lehetőségekről már korábban írtam, most a párásítást és a párásítóválasztás legfőbb szempontjait nézzük meg. De mielőtt ebbe belevágunk, nézzük, kinek is kell párásító?

parasito_valasztas

1. Csecsemő vagy kisgyermek van a családban: Minél kisebb egy gyermek, annál érzékenyebb a száraz levegőre, ráadásul a kiszárad nyálkahártyán hamarabb telepedhetnek meg a vírusok, baktériumok, és nincs is annál rosszabb, mint amikor egy pici baba az életét már betegségekkel kezdi.

2. Légúti betegségekkel küzd valaki a családban: Allergia, asztma, krupp… ezekkel foglalkozni kell, meg kell előzni, minimalizálni kell azoknak a tényezőknek a számát, amelyek ronthatják az állapotot.

3. Központi fűtés miatt átlagosnál melegebb az otthonunk, így a levegő páratartalma nagyon alacsony, és nekünk, felnőtteknek is irritációval jár a lélegzés.

4. Hőszivattyű fancoillal kombinálva szintén okozhat száraz levegőt, ami miatt nem komfortos az adott helyiségben tartózkodni.

Ha ezek közül bármelyikre magadra ismertél, akkor a következő kérdés, hogy mégis hogyan lehet az optimális páratartamot elérni.

Tippek párásító választásához

parasito-vasarlas

A boltok kínálatában is többféle párásító van, de ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális készüléket, érdemes néhány szempontot végig gondolnod, hogy ne utólag ostorozd magad, ha kiderül, lett volna megfelelőbb is.

1. Konkrét egészségügyi problémára keresel megoldást (pl. krupp esetén csak a hideg párásítók jöhetnek szóba; Salvus vizes inhalálásra is szükség van?), vagy általánosságban szeretnéd a lakásod levegőjét kellemesebbé tenni.

2. Mikor és mekkora helyiséget szeretnél párásítani? Mindig az adott légköbméter (alapterület szorozva magassággal) a párásítóválasztás alapja. Nem ugyanaz a készülék lesz megfelelő egy kisebb méretű gyerekszobához vagy egy nagyobb alapterületű nappalihoz. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott szobának zárva, vagy nyitva van-e az ajtaja (pl. gyerekszoba), mert ha nyitva van, akkor a szobán kívüli részt is párásítja, így nagyobb kapacitású készülékre lesz szükség.

3. Fontos választási szempont lehet, hogy az adott helyiséget alvásra is használjuk-e. Ha igen, akkor meg kell nézni a készülék zajszintjét, illetve hogy van-e éjszakai üzemmód opció.

4. Milyen fenntartási és karbantartási költségei vannak? Ez leginkább a hideg és a meleg párásítók közötti döntésnél lehet szempont. Míg a meleg párásítók üzemeltetési költsége magasabb, addig a hideg párásítók karbantartás-igényesebbek. Saját használati szokásaink tudnak ebben a dilemmában segíteni.

5. Hol lesz az állandó helye a készüléknek? Míg egy légmosó ideális helye a padló, addig az ultrahangos hideg párásítókat kisbútorra érdemes helyezni.

6. Szabályozható-e a készüléken a páratartalom? A komolyabb párásítók esetében be lehet állítani a kívánt optimális páratartamot, így elkerülhető a túlpárásítás, illetve az a jelenség, amikor a készülék közelében a bútorokon és a padlón folyik a víz.

7. Mekkora víztartállyal rendelkezik a készülék? Ez különösen akkor fontos, ha a gyerekszobában egész éjszaka szeretnénk a párás levegőt biztosítani, és nem szeretnénk akár többször is felkelni, hogy újratöltsük a készüléket.

Ha ezekkel tisztában vagy, akkor készen állsz arra, hogy biztosan a számodra legideálisabb párásítót válaszd ki. De hogy milyen típusok is vannak, arról egy következő bejegyzésemben írok majd. Addig itt találsz még bővebb infókat a témáról, és nézd meg ezt a videómat, amelyben a légmosót és az ultrahangos légpárásítót hasonlítom össze.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!