Fáj a torkod? Így enyhítsd a panaszokat!

2021. november 18.
A torokfájás az egyik leggyakoribb ok, amivel a házirovoshoz fordulnak az emberek az őszi–téli időszakban.

Csupán tízből egy esetben okozza baktérium a torokfájást, így az antibiotikumos kezelés csak ilyenkor indokolt. A legtöbbször vírus áll a fájdalmas gyulladás hátterében, amire nincs más gyógymód, csak az idő, az immunrendszerünk. Szerencsére vannak azért olyan házi praktikák, melyekkel enyhíthetjük a kellemetlen és nagyon zavaró panaszokat addig is, míg legyűri a szervezetünk a fertőzést. 

torokfajas-hazi-praktika-hol-faj

Sós vizes gargalizálás

Az egyik legrégebbi és leghatásosabb módszer a fájdalom enyhítésére a sós vizes gargalizálás. A Mayo Klinika fül-, orr-, gégész szakorvosa azt javasolja, hogy egy csésze langyos vízben fél teáskanál tengeri sót oldjunk fel, majd ezzel öblítsük át a torkunk egészen hátsó részét. Hatéves korig ne alkalmazzuk ezt a módszert, akkor is csak akkor, ha már ki tudják köpni a gyerekek a vizet. 

Bár nem folytattak tudományos kutatásokat a módszerrel kapcsolatban, hogy kiderítsék, vajon a sós víz valóban elpusztítja-e a kórokozókat a torokban, azt már bizonyították, hogy a só csökkenti a duzzadást és a fájdalmat. Egy 2013-as vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a sós vizes öblögetés segíthet megelőzni a légúti fertőzések kialakulását.

Vegyünk be fájdalomcsillapítót

A recept nélküli fájdalomcsillapítók elviselhetőbbé teszik a torokfájást, csökkentik a duzzanatot. „Megakadályozzák, hogy a testünk úgynevezett prosztaglandinokat termeljen, melyek a gyulladást okozzák” – magyarázta dr. Jonathan M. Lee, a Pennsylvania Egyetem fej- és nyaksebészet professzora.

Maradjunk hidratáltak

Egy másik létfontosságú dolog a torokfájással kapcsolatban, hogy annyi folyadékot igyunk, amennyit csak lehet. „Amikor betegek vagyunk, sokkal nagyobb eséllyel dehidratálódunk – mondta dr. Lee. – Ez azért van, mert a testünk nyákot termel, a láz pedig fokozott izzadással jár. Mindkettő vizet vesz el a szervezetünkből.”

Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, a testünk több nyálat tud termelni, ami segít nedvesen tartani a torok nyálkahártyáját, megóvva így kiszáradástól és további irritációtól. „Mindegy, hogy meleg vagy hideg folyadékot veszünk magunkhoz, a testünk működéséhez szükség van hozzá” – mondta a professzor. A meleg folyadékok enyhítik a torok hátsó részének fájdalmát és csökkenthetik a köhögést. Ezért jó a gyógyító húsleves vagy a nem koffeines gyógytea. A hideg folyadékok szintén segíthetnek, egy időre enyhíthetik a fájdalmat, érzésteleníthetik a torkot. 

Próbáljuk ki a mézet

Ha a teánkba mézet teszünk, fokozhatjuk a fájdalomcsillapító hatást a torokban. Egy 2017-es vizsgálatból kiderült, hogy aki naponta két evőkanál mézet evett egy mezei torokfájás esetén, gyorsabban gyógyult és enyhébbek voltak a tünetei. A legjobb, ha kamillateába keverjük a mézet, mivel ennek a gyógynövénynek szintén erős fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van. 

Megfelelő párásítás

A száraz levegő belégzése irritálhatja a torkot, és a fájdalmat még tovább erősítheti. Ha torokgyulladásunk van, a párásító berendezések sokat segíthetnek, hogy megfelelő legyen a levegő nedvességtartalma körülöttünk. Ha nincs párásítónk, az is segíthet, ha a fürdőszobában forró zuhany segítségével képezünk gőzt, és itt időzünk néhány percet, hogy oldódjon a letapadt nyák, csökkenjen a torokfájás.

Ha a házi praktikák ellenére sem enyhül a torokfájás pár napon belül, sőt, a panaszok súlyosbodnak, belázasodunk, köhögünk vagy légzési problémáink keletkeznek, mindenképp látogassunk el orvosunkhoz, mert lehet, hogy más, komolyabb gyógyszerekre van szükségünk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!