Találjuk meg újra a kreatív energiákat és a motivációnkat

2022. január 21.
A kreativitásnak időre van szüksége ahhoz, hogy átjárjon minket. A legnagyszerűbb ideák gyakran akkor jönnek, amikor a legkevésbé számítunk rájuk: Mozartot például egy étteremben vagy séta közben, a francia matematikust, Poincarét a buszon utazva vagy a tengerparton sétálva, Agatha Christie-t pedig gyakran mosogatás vagy fürdés közben találták meg a legjobb ötletek. A legjobb, ha mi sem görcsölünk rá arra, hogy mikor talál meg minket az isteni szikra, csak egyszerűen hagyjuk magunkat sodródni az árral.

Szabad gondolkodás

Még a pszichológusok is egyetértenek abban, hogy a kreatív meglátások sokkal nagyobb valószínűséggel jönnek egy nagyobb „lappangási” időszak után, amikor valami egészen másra összpontosítunk, mint az adott feladat, miközben agyunk a színfalak mögött dolgozik. A séta, a házimunka vagy a zuhanyozás, de még a munka közbeni vicces YouTube-videók nézése is segíthet minket a problémamegoldásban. Amikor kilépünk a megoldandó feladatból, az agyunk tudat alatt tovább keresi a megoldásokat, egészen addig, amíg rá nem talál a megfelelőre. Ugyanis, ha hosszabb időt töltünk egy megoldandó feladatra összpontosítva, akkor megszokott, kézenfekvő megoldásokhoz kötődhetünk. Ha azonban kifókuszálunk a problémából egy számunkra kellemes dologra, kapcsolatokat teremthetünk és új nézőponttal térhetünk vissza.

Termékeny halogatás

Itt egy jó hír a halogatók számára: sok időpazarló tevékenység pont, hogy hatékonyan tereli el figyelmünket a nagyobb kreativitás érdekében. A kulcs az, hogy csak mértékkel adjuk át magunkat a lustaságnak. Azok, akik rövid szüneteket tartanak a feladataik között, sokkal kreatívabb ötletekkel állnak elő, mint azok, akik mindent rögtön megcsinálnak – sőt még a krónikus halogatóknál is. Jó halogatási módszer lehet például egy séta a friss levegőn, ami serkenti a divergens gondolkodást, és új perspektívákat ad.

motivacio

Szánjunk időt a pihenésre

A friss elme kreatív, ezért a produktivitáshoz kulcsfontosságú, hogy időt szakítsunk a pihenésre. Amikor úgy érezzük, hogy valami blokkolja az inspirációt, akkor a legrosszabb, amit tehetünk, hogy küzdünk ellene. Inkább tartsunk egy kis szünetet, hogy pihentessük elménket és testünket. Ahogy a mondás tartja: üres pohárból nem lehet önteni. Az alváshiány számos mentális funkciót károsít, beleértve a kreativitást is. Lefekvés előtt legalább egy órával már kapcsoljuk ki az eszközeinket és tegyük le munkát, esetleg alakítsuk ki a saját rituálénkat. Napközben se félünk aludni, hiszen a délutáni szunyókálás éppen annyira feljavíthatja a mentális funkcióinkat, mint az éjszakai.

Pomodoro-technika

Tegyünk róla, hogy a saját magunk által megalkotott munkafolyamat megfelelő időt biztosítson a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz. A Pomodoro-technika például kiváló módja a kreatív lendület és a mentális kikapcsolódás közti egyensúly megtartására. Állítsunk be egy időzítőt 25 percre, amikor semmi mással nem foglalkozunk, csak a feladatunkkal. Az idő perc letelte után tartsunk 5 perc szünetet, majd kezdjük elölről. Három-négy 25 perces blokk után öt helyett 15-20 perc szünetet tartsunk, majd térjünk vissza a rövidebbekhez. Ez a technika segít koncentrálni, ugyanakkor azt is biztosítja, hogy rendszeresen tartsunk szüneteket és ne égjen ki az agyunk.

Váltsunk pozíciót

Ha kreatív blokkot tapasztalunk vagy hirtelen megunjuk az íróasztalunkat, próbáljunk meg változtatni a munkaterületünkön. Kreatív fellendülést érhetünk el, ha asztalunkat vagy dolgozósarkunkat áthelyezzük otthonunk másik részébe. Létrehozhatunk például egy rögtönzött munkaterületet a konyhaasztalnál is. Ha van teraszunk és az időjárás is engedi, költözzünk ki a friss levegőre, ami szintén csodákat tesz a kreativitásunkkal. Ha nincs lehetőségünk még a kisebb változtatásokra sem, akkor legalább próbáljuk meg rendet rakni – közben akár ki is pihenhetjük a napi fáradalmakat, és pusztán a takarítással is zen állapotba kerülhetünk.

Ihletforrás

Azt mondják, hogy azok a legjobb írók, akik mohón olvasnak, és azok a legjobb művészek, akik folyamatosan falják a művészetet. Ha nincsenek új ötleteink, akkor az lehet a probléma, hogy nem mozdulunk ki otthonról. Amennyiben a közösségi tereket túlzsúfoltnak érezzük a világjárvány közepén, akkor nehéz új ihletforrásokat szerezni. Szerencsére rengeteg inspiráló anyag elérhető az interneten is. Nézzünk meg egy új filmet, olvassunk könyvet, vagy látogassunk el egy múzeumba virtuálisan vagy személyesen. Barátainkat is megkérhetjük, hogy osszák meg velünk, éppen min dolgoznak, hátha inspirálni tudnak minket.

Rejtvényfejtés

Néha az agyunk kreatív részét egyszerűen csak újra kell indítani. Rejtvények fejtésével a fogaskerekek elindulhatnak, ugyanis egyszerre stimuláljuk mindkét agyféltekénket, amikor a logikai és kreatív oldalunknak együtt használjuk. Fejtsünk keresztrejtvényt, sudokut és más szórakoztató játékokat.

Hála

A bullet journaling hívei azt tanácsolják, hogy vezessünk hálanaplót. Ide tartozhatnak a szeretteink, a tehetségünk, a kedvenc ételeink vagy egy olyan teljesítmény, amire büszkék vagyunk. Azzal, hogy átgondoljuk, kiért vagy miért kell köszönetet mondanunk, javíthatjuk mentális és fizikai egészségünket, ezáltal szinten tartjuk a kreatív áramlatokat is.

Nyissunk mások felé

Az otthoni munkavégzés gyakran jár együtt elszigetelődéssel és egyedülléttel, ami nem igazán segít a kreatív munkavégzésben. Kérjünk visszajelzést egy megbízható kollégától, működjünk együtt valakivel egy projektben, vagy egyszerűen csak szörföljünk a közösségi oldalakon azokat a hashtageket böngészve, amik a mi szakmánkhoz kötődnek. Lehet, hogy ihletet meríthetünk a következő projektünkhöz, vagy felfedezhetünk valami újat, amit beépíthetünk az aktuálisan végzett feladatunkba.

Portfólió

Az elszigeteltség jó alkalom az önreflexióhoz. Ha nehezen maradunk kreatívak, hasznos lehet, ha egy kis szünetet tartunk a feladataink között, és áttekintjük korábbi munkáinkat. Ezután állítsuk össze a legjobban sikerült projektjeinket egy portfólióba, amit folyamatosan frissítsünk, hogy tükrözze aktuális szakértelmünket és készségeinket.

Legyen közönségünk

A kreatív munka egyik hatalmas motivációja a közönség, legyen az élő vagy virtuális. Osszuk meg alkotásainkat ismerőseinkkel vagy az internet például blogon, közösségi médián, digitális portfólión, élőben közvetített műsorokon és workshopokon keresztül – ezek akár jó bevételi forrást is jelenthetnek. A digitális átállás segít diverzifikálni jövedelmüket a járvány idején, ráadásul remek a személyes márkánk fejlesztésére is.

Ne erőltessük, hasznosítsuk

Gondoljunk a kreativitásra és az inspirációra úgy, mint egyfajta energiára, amit nem lehet létrehozni vagy elpusztítani, csak átadni vagy átalakítani. Tehát ahelyett, hogy a semmiből próbálnánk megalkotni, inkább összpontosítsuk át. Például, ha zenélünk, gondoljunk egy olyan albumra, amit mostanában nagyon szerettünk, és vizsgáljuk meg, hogyan tehetnénk még jobbá. Az kreatív gondolataink egyből elindulnak, amiből mi is megmerítkezhetünk.

Új médiumok

Ha van egy fő kreatív kommunikációs csatornánk, amiből mi is töltekezünk, akkor most próbáljunk ki valami mást is. Ha festők vagyunk, próbáljunk meg írni egy rövid verset, ha pedig zenélünk, akkor rajzoljunk. Ha nem találunk vonzó művészeti ágat, akkor próbáljuk ki a szinte bárki számára elérhető lehetőséget, a fotózást. Szinte minden okostelefon rendelkezik olyan kamerával, ami megfelelő felvételeket készít a saját örömünkre. Menjünk ki a szabadba: a természet mély ihletforrás lehet, ha átadjuk neki magunkat.

Forrás: BBC, Lifehacker, Hatchwise, Fotó:

Olvass tovább!