Terápiás bútortologatás: meglepően jó hatással van a lelki egészségre, ha átrendezzük a lakást

2021. november 20.
Néha mindennél fontosabb, hogy más nézőpontból lássuk a dolgokat. Igaz ez a bútorainkra is. Sőt, a szobák átrendezése adhatja meg azt a bizonyos más nézőpontot, amire szükségünk lehet, hogy megoldást találjunk az élet kisebb-nagyobb kérdéseire. Ami házimunkának tűnik, friss fuvallattal és az újdonság felszabadító erejével töltheti fel a tereinket és a lelkünket.

Kevés olyan ember van, aki az elmúlt másfél-két évben ne rendezte volna át a hálószobáját, legalább háromszor. Amikor úgy érezzük, csak egy helyben toporgunk és szükségünk van egy kis változásra, segíthet, ha áthelyezzük, átszervezzük a körülöttünk lévő tereket. Ez felnyithatja  szemünket, új lehetőségekre hívhatja fel a figyelmünket és megmutathatja, melyek a valóban fontos mindennapi szükségleteink. 

lakas-atrendezes-mentalis-egeszseg

Megszilárdíthatja a biztonságérzetet

„Az otthonunk támogathatja az életstílusunkat vagy éppen gyengítheti – mondta Kerrie Kelly, az Amerikai Belsőépítészek Társaságának korábbi elnöke. – Ma pedig még fontosabb, mint valaha, hogy olyan teret alkossunk, ami segít töltekezni.” A bútorok átrendezése erre jó lehetőséget ad, úgy tervezhetjük újra a szobát, hogy az jobban megfeleljen a mindennapjainknak. 

Ugyanakkor már maga a bútorok ide-oda tologatásának folyamata is megteremti, megerősíti bennünk a biztonságérzetet. Lee Chambers környezetpszichológus szerint a lakás átrendezése táplálja az emberben a környezete kialakításakor azt a szándékot, hogy az a lehető legjobban megvédje őt. „Amikor áthúzogatjuk a bútorokat, azt gyakran úgy alakítjuk, hogy még jobban rálássunk a térre, ami biztonságérzetet ad – magyarázta Chambers. – Emellett már maga ez a tevékenység azt az érzést adja, hogy urai vagyunk a saját környezetünknek, a miénk az irányítás. Döntéshozó helyzetben vagyunk, ami azt a jelet adja az idegrendszerünknek, hogy biztonságban vagyunk és megnyugodhat.”

Kreatívabbá tesz

Bár fizikai munkának tűnik, a bútorok tologatása egyben a kreatív izmaink dolgoztatása is. El kell képzelnünk hozzá, hogyan lehet jobb, kényelmesebb, szebb a szoba, életre kell keltenünk előbb magunkban, aztán a valóságban a Pinterest-fantáziáinkat. Kelly azt tanácsolja, kivitelezzük előbb az átalakítást, ami meghatározza, mire van szükségünk a tér hatékony kihasználáshoz. „Ez magába foglalhatja a lomtalanítást, a természetes fény jobb kihasználását, a friss levegő és természetes elemek beengedését a belső terekbe, a privátszféra leválasztását, a bútorok új funkcióinak megtalálását és a tárolási megoldásokat” – mondta a belsőépítész. 

„Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, valószínűleg új, pozitívabb fényben látjuk az otthonunkat. Ez a hála érzésével tölthet el, ami a remény alapja és csökkenti a stresszt, illetve beindítja az agyunk jutalmazó rendszerét, így örömérzet szabadul fel bennünk – mondta dr. Villega. – Az újratervezés, problémamegoldás és a konkrét feladatok végrehajtása robbanásszerűen szabadíthatja fel bennünk a kreativitást, ami az életünk más területein, így a munkában is átlendíthet a régóta megoldandó feladatokon.”

Segít megtalálni a változás szépségét

A lakás átrendezése hozzásegítheti az embert ahhoz, hogy megtalálja az összhangot a belső fejlődése és a külső környezet között, emellett könnyebben elfogadhatjuk, hogy a dolgok nem állandók az életben. „Ha felfigyelünk arra, hogy nincs állandóság körülöttünk, az segíthet a mentális jóllétünk megőrzésében a nehéz, kihívást jelentő helyzetekben, amikor úgy érezzük, minden felborul körülöttünk – mondta dr. Villegas. – Ha felfigyelünk a lehetőségekre, amik a változásban rejlenek, átsegíthet a reménytelenség érzésén. A bútorok elmozdulhatnak, az évszakok jönnek-mennek, a stílusunk átalakul, és igenis lehetséges nem csak sodródni az árral, de meglovagolni azt.”

A szakember azonban azt tanácsolja, hogy ha a nagy átrendezést elsőre félelmetesnek találjuk, haladjunk apró lépésekben. Ez nagyon jó gyakorlat arra, hogy megtanuljunk örülni a változásoknak és kezünkben tartani az események fonalát, különösen ha épp megragadtunk egy olyan élethelyzetben, ami nem jó számunkra.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!