3 mindfulness-alapú tipp a boldog házasságért

2021. augusztus 23.
A mindfulness módszeréről valószínűleg már mindenki hallott, de azt talán kevesebben tudják, hogy a tudatos jelenlét a házasságunkra is jó hatással lehet.
  1. Hálanapló szerelemre hangolva

A mindfulness egyik legismertebb gyakorlata a hálanapló vezetése: ha leírjuk, mik azok, amikért hálásak vagyunk, az segít nekünk reflektálni az élet pozitív aspektusaira, ettől pedig bizonyíthatóan boldogabbak leszünk. Ugyanezt megtehetjük a házasságunkra fókuszálva is: írjuk le, mik azok a dolgok, amikért hálásak vagyunk a partnerünknek – ezek lehetnek a számunkra kedves belső tulajdonságai, az általa keltett jó érzéseink, vagy olyan apróbb-nagyobb dolgok, amiket értünk és a közös életünkért tesz. Ezeket nyugodtan meg is oszthatjuk egymással, a másik egészen biztosan nagyon boldog lesz tőle!

hazassag-tipp-mindfulness

2. Közös meditáció

Az egyik legkézenfekvőbb módja a mindfulness gyakorlásnak a közös vezetett meditáció. Bár a meditáció alapvetően magányos folyamat, a végén mégis egymás mellett térünk vissza a valóságba, remélhetőleg úgy, hogy mindketten kicsit nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. A közös élmények egyébként is nagyon sokat segíthetnek a kapcsolat megerősítésében – az pedig tényleg csak plusz, hogy ezzel a gyakorlattal egyúttal magunkért is teszünk.

3. Boldogító programok

A harmadik tipp kicsit az előző továbbgondolása: a cél, hogy olyan programokat állítsunk össze, amiket közösen tudunk élvezni. Ehhez mindketten írjunk listát azokról a tevékenységekről, amik a leginkább boldoggá tesznek minket, majd ezeket összevetve próbáljunk találni néhány programot a két halmaz metszetében. Ezek lehetnek egészen egyszerű dolgok is, például közös kávézás vagy egy kellemes séta ebéd után. A mindfulness lényege, hogy legyünk jelen az életünkben, a házasságunkat illetően pedig érdemes arra fókuszálnunk, hogy jelen legyünk a közös életünkben.

Forrás: PureWow Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!