Újévi fogadalmak? 10 tipp azért, hogy meg is valósuljanak!

2022. január 23.
Nyomasztanak saját újévi fogadalmaid? Mutatunk néhány hasznos módszert, amivel elkerülheted a kudarc érzését.

Elindult a számláló: már nemcsak tervezgetni kell a céljainkat, hanem el is kell kezdeni megvalósítani azokat. Igen, megfogadni viszonylag könnyű bármit is az új évre, véghezvinni már sokkal nehezebb. Több zöldséget eszünk, minden nap edzünk, új nyelvet tanulunk (de most már tényleg)… van itt minden. 

tippek-fogadalom-betartasa-lelek

Ha túl sok mindenben szeretnénk újítani, a fogadalmaink maguk alá temethetnek minket – figyelmeztet Sam Adams életvezetési tanácsadó, aki szerint egyes napokban kell gondolkodnunk, és nem egy teljes évben. „A mindennapi megközelítéssel könnyebb a megvalósítás, mintha egy hosszú, éves listát írunk, amiben aztán nem fogunk haladni” – magyarázza. 

De pontosan hogyan lehet az életcélokat megvalósítani anélkül, hogy túl nagy nyomást gyakorolnánk saját magunkra, és végül feladnánk az egészet? 

  1. Bontsd fel az évet kisebb szakaszokra!

Ha az egész év ijesztőnek tűnik, ne szakadj meg! Egyelőre tervezz csak három hónapra, majd havonta tekintsd át, meddig jutottál. Így menet közben változtathatsz is. 

  1. Találd meg a miérted!

Ha úgy érzed, elborítanak az elhatározásaid, talán túltervezted az életed. A szakértő azt tanácsolja, hogy ilyenkor lépj egyet hátra, és gondold át, miért is tetted ezeket a fogadalmakat. Koncentrálj arra, mi lesz a hozadékuk az életedben!

  1. Írd felül!

Ha még mindig úgy érzed, hogy nyomasztóak az elvárások, válassz ki egy-két célt, és egyelőre csak ezekkel foglalkozz. Ne másoknak akarj megfelelni, csakis magadnak, és ebben légy őszinte! Tényleg ezt akarod?!

  1. Add írásba!

Ugye nem csak magadban mormoltad el a terveidet, de le is írtad? Nem állítjuk, hogy a szó feltétlen elszáll, de pszichológiai tény: amit leírunk, azt nagyobb eséllyel valósítjuk meg: egyszerűen komolyabban vesszük. 

  1. Bízz a megérzéseidben!

Sokszor olyan fogadalmakat teszünk, amiket másoktól hallunk, és bár elkezdjük megvalósítani őket, mégsem érezzük jól magunkat. Az életvezetési tanácsadó azt állítja, ha diszkomfort-érzetünk van, akkor valami biztosan nincsen rendben. Ilyenkor újra kell gondolnunk a terveinket. Biztosan a saját céljaidat követed?

  1. Készülj fel!

Az életcélokhoz munka és idő kell – nem egyik napról a másikra valósulnak meg. Tudnod kell, hogy nem lesz könnyű, a fejlődés kitartást igényel. Ha most úgy érzed, nincs elég erőd hozzá, semmi baj. Térj vissza a céljaidhoz néhány hónap múlva, és csak olyanokat válassz, amik mellett biztosan el tudod kötelezni magad!

  1. Keress sorstársat!

Nehéz motiválni magad, újra és újra elveszíted a lelkesedésed? Keress valakit, aki hasonló célokon dolgozik, és időről időre egyeztessetek! Együtt minden könnyebb, még a fogadalmak betartása is. Ahogy a mondás is tartja: ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj együtt valakivel.”

  1. Állíts be céldátumokat!

Egy feladat nem sokat ér határidő nélkül – ezt tudjuk a munkavégzésünkből is. Adams szerint ha van egy céldátumod, az segít fókuszban tartani. „Bebizonyosodott, hogy az időponthoz kötött célok sokkal nagyobb eséllyel valósulnak meg” – mondja. Még egy apróság: a határidő legyen reális! Ne feledd: a változás időbe telik.

  1. Maradj pozitív!

A pozitivitás lehet a siker kulcsa, mint mindenben. Ez nemcsak pozitív gondolkodást jelent, de pozitív cselekvést is. „Próbálj meg minden nap egy apró pozitív dolgot tenni, ami a célod felé visz” – tanácsolja a szakértő. Például erősítsd meg a döntésedet, írj róla feljegyzést, vagy beszélj valakivel az eddig elért eredményekről!

  1. Fogadd el a kudarcaidat tanulságként!

A változás soha nem zökkenőmentes, és ennek elfogadása fontos, mondja Adams. „Végül is emberből vagy, és a dolgok nem mindig alakulnak jól – mondja. – Ahelyett, hogy kudarcnak fognád fel ezt, tekintsd leckének!”

  1. Reflektálj!

Időről időre vissza kell csatolnod magadnak: hogyan haladsz, mire jutottál, min kéne változtatnod. A rugalmasság az egyik legfontosabb „kellék” a célok megvalósításához. Sikerülni fog! És ha nem? Semmi baj, jövőre újabb év indul!

Forrás: Marie Claire UK

Olvass tovább!