6 fogadalom, amit a takarítással kapcsolatban érdemes tennünk

2022. január 16.
Az újévi fogadalmak azért vannak, hogy ne tartsuk be őket. Vannak viszont olyan elhatározások, amiket érdemes bevezetnünk a mindennapjainkba, mivel sokat javíthatnak az életünkön. Mint például a takarítással kapcsolatos új szokások.

Nem minden olyan újévi fogadalom szükséges vagy jó természetesen, ami a takarítással kapcsolatos. Vannak azonban olyan elhatározások, amik valóban hozzátehetnek ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és az otthonunkban.

takaritas-utalat-kifogas

Minden nap söpörjük össze a morzsát

Könnyen annyiban hagyunk néhány kenyérmorzsát az asztalon, mondván majd hétvégén lesöpörjük, ez a néhány szem nem számít. Valójában, ha minden nap összeszedjük az asztalról és a padlóról a morzsákat, sokkal tisztábbnak érezzük nemcsak a konyhát, de az egész lakást. Ez nem csak illúzió. Ha étkezés után fel- és lesöpörjük a felületeket az ebédlőben, nem hordjuk szét a többi helyiségbe az apró szemcséket.

Minimalizáljuk a szemetet

Apró lépések is nagy különbséget eredményeznek: használjunk az eldobható törlőkendők helyett kimosható rongyot, a papírszalvéta helyett használjunk textilt, gondoljuk át vásárlás előtt, milyen csomagolása van a termékeknek és kezdjünk el komposztálni.

Készítsük magunk a tisztítószereket

Nem kell káros vegyszereket és rengeteg műanyag csomagolást tartalmazó tisztítószereket vásárolnunk, mikor a kamránkban is hatásos alapanyagok találhatók. Ablakpucoláshoz például használjuk víz, ecet és mosogatószer kombinációját: két rész vízhez adjunk egy rész ecetet és néhány csepp mosogatószert. Ezzel a keverékkel nemcsak az ablakokat, de a csempét is tisztára törölhetjük, mivel a zsírt is hatékonyan oldja, nem csak a koszt és a vízkövet.

Ne halmozzunk fel 

Ha több dolgot ajándékozunk el, mint amennyit megtartunk, az hatékony módja annak, hogy ne halmozzunk fel szükségtelenül semmit a szekrényeinkben, tárolóinkban. Ha azon kapjuk magunkat, hogy ismét abba a csapdába estünk: csak azért megtartunk valamit, mert később még jól jöhet, ideje újragondolni és átszortírozni a dolgokat. 

Tervezzünk és tartsuk be

Ha kétségeink vannak, tervezzünk. És ragaszkodjunk a beosztáshoz. Már napi húsz perc otthonunkra fordított idő elegendő ahhoz, hogy megelőzzük a káosz kialakulását, és így nem kell a hétvégét takarítással és rendrakással töltenünk.

Alakítsunk ki takarítószer-tárolókat

Mennyi időbe telik, mire minden egyes helyiségnél összeszedjük külön-külön, milyen takarítószerekre és eszközökre van szükségünk a rendrakáshoz? Ha összeadjuk, pont annyi lesz az eredmény, mint amennyi szükséges egy kisebb szoba rendbe rakásához. Ha két-három olyan kis tárolót alakítunk ki, amibe mindent beteszünk, ami az adott helyiség takarításához kellhet, rengeteg időt spórolhatunk és hatékonyabbá teheti a házimunkát.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!