A dizájnos komposztáló létezik, és bármelyik lakásban lehet helye

2022. március 03.
A komposztálás elképesztően hasznos és környezetbarát eljárás, a legtöbben azonban úgy gondolják, a városi lakásokban nincsen lehetőség ilyesmire. Pedig igenis létezik olyan komposztáló, ami kifejezetten jól mutat a konyhánkban.

A zöldség- és gyümölcshéjaknak a városban sem kell a kukában végezniük. A komposztálás egyszerre szuper módja a lebomló, természetes hulladékok újrahasznosításának és az otthonunkban élő növények táplálásának.

kalea-hazi-komposzt-zold-konyha

Már mi is írtunk arról, hogyan lehet a lakásban komposztálni – egy egyszerű zárható ládával vagy akár spéci „gilisztadobozzal” is próbálkozhatunk otthon. De rengeteg esztétikus, kifejezetten lakásba tervezett mobilkomposzt is létezik már, épp ilyen a Kalea eszköze is.

A modern komposzt különlegessége, hogy egy speciális eljárással dolgozza fel az organikus hulladékot. A szenzorokkal felszerelt komposzt először pengékkel összezúzza a hulladékot – amibe akár halcsontok vagy maghéjak is kerülhetnek. Ennek plusz előnye, hogy így jóval nagyobb mennyiséget is bedobhatunk, mint a hagyományos házi komposztálókba. Ezek után a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és levegőztetés automatikus beállítása beindítja az organikus hulladékban dolgozó természetes mikroorganizmusokat, a speciális környezetben pedig a komposztálási idő mindössze 48 órára csökken.

kalea-hazi-komposzt-zold-konyha

Végül annyi a dolgunk, hogy a praktikus tárolóból kivegyünk a kész komposztot, ami egyből mehet is a növényeinkre. A környezettudatos projekt az IndieGoGón startolt, de már össze is gyűjtötte a megvalósuláshoz szükséges összeget.

Fotó: IndieGoGo

Olvass tovább!