Kapcsoló és dugalj állati csontokból

2022. február 21.
A dizájniskolás Souhaïb Ghanmi vágóhidakról beszerzett állati csontokból alkotta meg a minimalista kapcsolókat és dugaljokat.

Az Elos kollekció darabjai esztétikájukban az emberi csontváz elemeit idézik, alapanyaguk azonban egy speciális matéria, ami vágóhidakról nyert állati csontok porításával és feldolgozásával készült. A svájci ÉCAL művészeti egyetem végzős hallgatója, Souhaïb Ghanmi úgy alakította ki a kapcsolókat és dugaljakat, hogy a minimalista, letisztult végeredmény exkluzivitást sugározzon, ugyanakkor sötét humorú játékosságot is csempészett a kollekcióba.

elos-souhaib-ghanmi-csont-dugalj-kapcsolo

Az egyik kapcsolót például a combcsont formája, egy másikat a csípőcsont alakja ihlette. Ghanmi ráadásul a csont természetes szigetelőképességét is kihasználja – így biztonságos, mégis egyedi kiegészítőket alkotva.

elos-souhaib-ghanmi-csont-dugalj-kapcsolo

Ghanmi arra is felhívja a figyelmet, hogy évente több mint 130 milliárd kilogrammnyi állati csontot kerül szemétdombra a vágóhidak melléktermékeként, így szerinte ideje lenne újra szélesebb körben felhasználni ezt az ezer éve ismert alapanyagot. Bár a csont valóban természetes alternatíva a műanyaghoz képest, azért felmerülhet a kérdés, hogy jó-e, ha ezzel legitimáljuk a sok szempontból nagyon is problémás, elképesztően nagy mennyiséget termelő vágóhidak működését.

elos-souhaib-ghanmi-csont-dugalj-kapcsolo

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!