Nagyi mutatta, de az unoka tette újra menővé az egyedi hímzéseket

2022. március 07.
Karanténprojektnek indult, ma már rengetegen kérnek egyedi mintával, felirattal hímzett kiegészítőket. A Nagyi Mutatta projekt egy régi hagyományt ültetett modern kontextusba.

Az elmúlt években amúgy is reneszánszukat élik a hagyományos kézműves technikák, a karantén időszaka pedig csak tovább lendített a folyamaton. A Dankovits Eliza által alapított Nagyi Mutatta is ehhez a hullámhoz csatlakozik, bebizonyítva, hogy egy régi technológiával is készülhetnek vagány, modern termékek. A karanténprojektként indult márka valóban Eliza nagymamájától kapott örökségét kínálja fel, és az elmúlt időszakban annyira népszerű lett, hogy már izgalmas együttműködések mögé is beállt.

A Nagyi Mutatta egyik fókusza a személyesség: egyedi jelentést hordozó feliratokat és képeket hímeznek pólókra, sapkákra és vászontáskákra. Családi portrék, imádott házi kedvencek vagy épp „belső poénok” elevenednek meg cérnából – úgy, hogy a végeredmény egyszerre lesz szerethető és kifejezetten mutatós.

A feliratok mellett leginkább az egyszerű, stilizált figurák mennek, de bármilyen motívumból lehet hímzett poén – ilyen például a zoknira álmodott hamburger is:

A hímzett termékek kézzel készülnek, így tényleg ott van a folyamatban a nagyi gondos szeretete, amihez tényleg csak egy kis kortárs esztétikát kellett már hozzáadni.

 

Fotók: Nagyi Mutatta (Instagram)

Olvass tovább!