Nagyi mutatta, de az unoka tette újra menővé az egyedi hímzéseket

2022. március 07. |

Karanténprojektnek indult, ma már rengetegen kérnek egyedi mintával, felirattal hímzett kiegészítőket. A Nagyi Mutatta projekt egy régi hagyományt ültetett modern kontextusba.

Az elmúlt években amúgy is reneszánszukat élik a hagyományos kézműves technikák, a karantén időszaka pedig csak tovább lendített a folyamaton. A Dankovits Eliza által alapított Nagyi Mutatta is ehhez a hullámhoz csatlakozik, bebizonyítva, hogy egy régi technológiával is készülhetnek vagány, modern termékek. A karanténprojektként indult márka valóban Eliza nagymamájától kapott örökségét kínálja fel, és az elmúlt időszakban annyira népszerű lett, hogy már izgalmas együttműködések mögé is beállt.

A Nagyi Mutatta egyik fókusza a személyesség: egyedi jelentést hordozó feliratokat és képeket hímeznek pólókra, sapkákra és vászontáskákra. Családi portrék, imádott házi kedvencek vagy épp „belső poénok” elevenednek meg cérnából – úgy, hogy a végeredmény egyszerre lesz szerethető és kifejezetten mutatós.

A feliratok mellett leginkább az egyszerű, stilizált figurák mennek, de bármilyen motívumból lehet hímzett poén – ilyen például a zoknira álmodott hamburger is:

A hímzett termékek kézzel készülnek, így tényleg ott van a folyamatban a nagyi gondos szeretete, amihez tényleg csak egy kis kortárs esztétikát kellett már hozzáadni.

 

Fotók: Nagyi Mutatta (Instagram)

Olvass tovább!

Frappáns magyar hímzésekkel kommunikálhatunk beszéd nélkül

Frappáns magyar hímzésekkel kommunikálhatunk beszéd nélkül

Gombamódon szaporodnak az elsősorban hímzett, magyar feliratos ruhák és kiegészítők, mi pedig nagyon örülünk ennek a trendnek! Egyrészről igenis van, ami lefordíthatatlan angolra, és magyarul jobban hangzik, másrészről pedig csupa magyar alkotói termékek ezek, amelyekkel magyar alkotókat támogathatunk. 

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód