Így (nem) lettem én is jógaoktató

2022. március 24.
Nem úgy indultam az első jógaoktatói tanfolyamomra, hogy jógaoktató szeretnék lenni. Aztán mégis az lettem, ha csak egy kis időre is.

Többféle út vezet a jógaoktatói tanfolyamokra, de egy biztos: ha valaki egyszer elkezd jógát gyakorolni, előbb-utóbb kiköt majd egy (vagy több) ilyen kurzuson. Sokan azért vágnak bele, hogy jobban megértsék a saját gyakorlásukat, míg mások valóban szeretnének olyan tudásra szert tenni, amivel másoknak is megtaníthatják, miért jó jógázni.

vallomas-jogaoktato-tanfolyam-karrier

Ashtanga óráról gyerekjógára

Közel tíz éve gyakoroltam napi rendszerességgel ashtanga jógát, még az első terhességem alatt is. Tulajdonképpen a szülés utáni hat hét leteltével már azonnal a jógastúdióban és otthon a jógamatracon álltam. Főként fejben volt szükségem a jógagyakorlásra. Ahogy teltek a hónapok, egyre gyakrabban tűnt fel a matracon mellettem-mögöttem-alattam a lányom is, bennem pedig megfogalmazódott, hogy szeretnék vele úgy jógázni, hogy tudom, mit csinálok és mi a jó neki. Annyit tudtam, hogy az ashtanga nem éppen gyerekeknek való, így a gyerekjóga oktatói tanfolyamok között kezdtem keresgélni.

Budapesten (és úgy Magyarországon általánosságban) két olyan ember/jógastúdió van, aki/ami hitelesen oktat gyerekjógát. A Mandala Jógastúdió és Csíki Mariann tanfolyamai között vacilláltam, végül utóbbi mellett döntöttem egyszerűen azért, mert nála indult nekem megfelelő időpontban oktatói tanfolyam. Nem bántam meg.

Csíki Mariann komplex, mozgásfejlesztésre épülő gyermekjóga-rendszert dolgozott ki, rengeteget tanultam a gyerekek testi-lelki fejlődéséről, a mozgásfejlődésről, miért és hogyan kell alkalmazni az egyes gyakorlatokat és hogyan ismerhetjük fel, ha egy gyermeknek egyéb fejlesztésre van szüksége, másfajta problémája lehet, amivel szakemberhez kell fordulnia a szülőknek.

A gyerekjóga tulajdonképpen egy olyan tudatos drámajáték, ahol a mozgásterápia segítségével egyensúlyozhatjuk ki a gyermekek idegrendszerét. Minden okkal történik a gyermekjógaórán, ami nagyban eltér a felnőttekétől. Itt rengeteg nagymozgás, játék, fogócska váltakozik a statikus, koncentrációt igénylő gyakorlatokkal, a relaxáció az óra közepén található a gyermeki figyelem sajátosságainak megfelelően. Külön izgalmas, ahogy baba-ovis-iskolás-tinijóga egymásra épül, és minden korosztálynak más és más gyakorlatokra és óraszerkezetre van szüksége. 

Ha valaki elhivatott szakembertől szeretne gyerekjógát tanulni, Csíki Mariann foglalkozásait azért is ajánlom, mert a folyamatos továbbképzésekkel mindig naprakészen tarthatjuk a tudásunkat, ha nála tanulunk.

Sosem terveztem, hogy én gyerekjógát oktatok, tényleg otthoni használatra végeztem el a képzést, ám a gyerekjóga oktatói továbbképzés volt az, ami a felnőttjóga-oktatói tanfolyam ötletét adta. 

Gerincjóga, az alapok

Felnőtt jógát viszont már szerettem volna oktatni. A gerincjóga-oktatói tanfolyamot a Mandala Jógastúdiónál végeztem. A saját gyakorlásomnak is nagyon jó alapot adott, hogy minden apró ászana alapját, anatómiáját részletesen és mélyre hatóan megtanulhattam, és a családom is nagyon boldog volt, hogy gyakorlásképpen mindenkit mindig jógáztattam. 

Tényleg jógaoktató lettem, ha csak egy fél évre is. Anyukáknak tartottam jógaórákat, ahova magukkal hozhatták a gyerekeiket is. Itt végülis nem volt hátrány a gyermekjóga-oktatóság, ám a hangsúly azon volt, hogy az anyukák fejlődjenek és jól érezzék magukat. 

Vissza az otthoni matracra

Nem csak azért gondolom, hogy nehezebb kimondani, ha valami egyszerűen nem megy, mint erőn felül tovább csinálni, mert mindig jó voltam abban, hogy időben abbahagyjak valamit, amiről erősen érződött, hogy nem tesz jót, és a testi-lelki egészségemet rombolja. Bármennyire is paradoxon, a jóga oktatása végül a műtőasztalra juttatott, és a hosszú lábadozás alatt átgondolhattam, vajon mik azok a dolgok, amiket el kellene engednem, mert burn outot okoztak. A jógaoktatás az élen szerepelt.

Nem vagyok jógaoktató alapanyag, túl sok energiámba került egy-egy jógaóra, amit tanítás közben át kell adni, így be kellett látnom, hogy ez nekem nem járható út. Így karrierváltó ugyan nem lettem, de jógát otthon azért néha még oktatok, ha a fájós derekú családtagoknak egy kis gyorssegélyre van szükségük a matracon.

Fotó: Marie Claire

Olvass tovább!