6 Insta-oldal, ami önszeretetre tanít

2021. január 02.
Senki sem olyan tökéletes, mint az Insta-modellek. Még ők magunk sem. Összeszedtünk néhány oldalt, ami önöstorozás helyett az önszeretetre tanít.

Minden második kép retusált a közösségi médiában, ezért nagyon szomorú, hogy gyakran mások oldalait (önmaguk tökéletességének definiálásával kapcsolatos) viszonyrendszerként használjuk: hajlamosak vagyunk ezek alapján értékelni saját életünket, külsőnket. A felhasználók a tökéletesség vizuális jelentévével folyamatosan szembesülnek, ami az American Psychological Association szerint azt eredményezte, hogy az elmúlt években az étkezési rendellenességek 30%-kal nőttek a serdülő lányok körében a közösségi média megjelenése óta. Az, hogy az egymilliárd felhasználóval rendelkező Instagram leginkább a fiatalokra van hatással, nem meglepő: 2019-es adatok szerint a felhasználók 90%-a 35 évesnél fiatalabb. 

önszeretet-instagrammonAz RSPH (Royal Society for Public Health) 2017-es felmérései alapján az Instagram és a Snapchat hatásai a legkárosabbak a fiatalok mentális egészségre (a kutatóközpont vezetője, Shirley Cramer felhívja rá a figyelmet, hogy mindkét platform képközpontú, és ez nem lehet véletlen). A kutatás készítői az eredmények ismertetése után különböző javaslatokat tettek, amik véleményük szerint a káros hatások csökkenését eredményezhetnék. A javaslatok között szerepelt, hogy kötelező legyen feltüntetni, ha a közösségimédia-felületre feltöltött kép bármilyen szerkesztésen átesett, sőt, a felhasználható szerkesztési lehetőségek számának korlátozása is szerepel az ajánlások között. Érdekes, hogy a javaslatcsomagot megelőzően jelent meg a #nofilter trend. Mintha a felhasználók külső iránymutatás nélkül is észrevették volna a nyomasztóan általános jelenlétű tökéletességet, és a szerkesztésmentes címkével „mozgalmat” indítottak volna ellene. Szerencsére a nofilter trend mellett egyre több az olyan Instagram-oldal, ami megmutatja: semmi értelme ostorozni magunkat, amiért nem nézünk ki úgy, mint az Insta-modellek. Összeszedtük kedvenc oldalainkat, amik lerántják a leplet a tökéletes fotókról, és segítenek tudatosítani a testünk szeretetének fontosságát. 

 

A 33 éves Danae Mercer újságíró Instagram-oldalán az önszeretet hangsúlyozó posztok mellett rengeteg olyan képösszeállítást, rövid videót láthatunk, ami megmutatja, hogy Danae hogyan változik egy póz hatására mindennapi alkatúból Instagram-modelleket idézően irreálisan tökéletes, hibátlan bőrű nővé. Danae egyik posztjából kiderül, hogy régen anorexiával küzdött, ezért is érzi fontosnak megmutatni a testükkel elégedetlen nőknek, hogy sokszor irreálisak a magukkal szembeni elvárásaik.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @szeretest

Szeretest oldala már első olvasás után belopta magát a szívünkbe: a valódi női testeket ábrázoló posztok alatt őszinte történeteket és vallomásokat olvashatunk az önelfogadásról, anyaságról, a nőiség megéléséről, pajzsmirigyalulműködésrőlhízásról, fogyásról – egy szóval mindenről, amit sokszor tabunak érzünk, pedig nem kellene.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Celeste Barber (@celestebarber)

Celeste Barber rajongók millióit nyerte el hírességek tökéletes fotóinak humoros rekreálásával. Képei nemcsak megnevettetik követőit, hanem emlékeztetnek arra is, hogy a való életben az utánozni kívánt modellek fotói kontextusból kiragadva mennyire komikusan hatnak.  

Positive Body Image oldalt egy kanadai ikerpár működteti, akik különböző idézetekkel emlékeztetnek minket arra, hogy saját testünk tisztelete és elfogadása elengedhetetlen a boldogságunkhoz.  

Hannah jógaoktató és művész, aki az oldalán a nők maguk és egymás iránt érzett tiszteletének fontosságára hívja fel a figyelmet. Képeivel nemcsak az irreális (legtöbbször pózzal elért) test iránti sóvárgás, hanem a nők egymás fölötti ítélkezése ellen is fellép. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Puhto (@saggysara)

A finn származású Sara Puhto elkötelezett amellett, hogy megmutassa, mennyire másképp nézhet ki a teste attól függően, hogy hogyan pózol, hol tart a menstruációs ciklusában, vagy hogy épp hogyan telnek hétköznapjai.  

Olvass tovább!