Úszkáló foltok a szemben? Mi okozhatja?

2022. április 24.
Valószínűleg sokan észrevettük már, ha fehér felületet nézünk világosban, vagy a kék eget kémleljük, akkor olyan érzésünk van, mintha apró szúnyogok/legyek vándorolnának a látóterünkben. Na, ezek az úgynevezett úszkáló homályok. Vajon mi a magyarázat a jelenségre?

Amikor a látás során fura, apró, úszkáló alakzatokra leszünk figyelmesek, elsőre azt hihetjük, hogy valamiféle szennyeződés került a szemfelszínre. Ám amikor ezt pislogással, műkönnyel nem sikerül eltávolítani, jön a kétségbeesés, főleg ha felfedezzük, hogy ezek az úszkáló foltocskák a szemünk mozgásával együtt változtatják a helyüket. Vajon kóros elváltozás áll a jelenség mögött?

uvegtesti-homaly-szem-egeszseg-latas

Röpködő legyek a látótérben?

A szemünkben megjelenő fekete foltokat röpködő legyeknek is nevezik, mert azok felbukkanásakor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy legyek kerültek a látóterünkbe. Az úszkáló fekete foltok valójában az üvegtesti homály megjelenésére utalnak, és általában az életkorunk előrehaladtával, 40-50-60-70 éves kor körül jelennek meg. Mindamellett fiatalabbaknál is előfordulhatnak. „A szemünk középső részét egy átlátszó, kocsonyás anyag, az üvegtest tölti ki, amely a szemgolyó kerek formáját adja. Ahogyan egyre idősödünk, az üvegtest elhígul, a benne lévő kollagénrostok állaga azonban nem változik. Azok apró szálai összetapadnak, úszkálni kezdenek az üvegtestben, ezzel pedig árnyékot vetnek a retinára. Ezeket az apró foltokat nevezzük üvegtesti homálynak” – magyarázza dr. Nagymihály Attila főorvos.

„Amikor felnézünk az égre vagy ránézünk egy fehér papírra, a látómezőnkön átúszó darabkákat könnyebben észrevesszük. A korral járó fiziológiás folyamatok mellett kialakulásukat okozhatja szemészeti fertőzés/gyulladás, de apró szemsérülés is. Az üvegtesti homály nagyobb eséllyel jelenik meg abban az esetben, ha valaki rövidlátó, cukorbeteg, vagy szürkehályogműtéten esett át. Ez utóbbi eset gyakori, ugyanis a korábban is jelenlévő homályokat nem vette észre a páciens a szürkehályog miatt, de a műtétet követően kitisztul a látás és már észleli őket. Ijedelemre azonban nincs ok, az üvegtesti homály megjelenése nem kóros, kezelést nem, de megfigyelést igényel. Bár az úszkáló homályok jelenléte frusztráló és időbe telik tolerálni a jelenlétüket, ha tudatosodik, hogy nem jelentenek veszélyt a látásunkra, akkor idővel az agy hozzászokik a foltok jelenlétéhez és egész hatékonyan kiszűri a látás során. Ez valahogy úgy működik, mint a szemüvegkeret, amit néhány hónap viselés után már észre sem veszünk.”

Ha az úszkáló homályok jelentősen rontanák a látást, két kezelési módra van lehetőség. Mindkét esetben érdemes fontolóra venni az előnyöket/kockázatokat a beavatkozás előtt.

  1. Lézerkezelés: Egy speciális lézerrel az üvegtestben lebegő kollagénrostokat szétlövik. Fel kell készülni rá, hogy ez a kezelés több alkalomból állhat és a végeredmény sem egyértelműen pozitív. A szétlőtt kollagénrostok ugyanis nem tűnnek el, csak kisebb darabokra esnek szét, amik ugyanolyan, vagy még zavaróbbak lehetnek. A lézeres beavatkozás az újabb homályok kialakulását sem előzi meg. Ugyanakkor a kezelésnek vannak kockázatai, például retinaszakadás, vérzés, stb.
  2. Üvegtesteltávolító-műtét (vitrectomia): A retina specialista egy nagyobb műtét során eltávolítja az üvegtestet, és egy speciális oldattal helyettesíti azt, így a szem megőrzi alakját. Itt sem egyértelműen pozitívak az eredmények, előfordulhat, hogy a műtéttel nem sikerül eltávolítani az összes úszkáló kollagén rostot és a beavatkozás után újabbak is kialakulhatnak. Maga a beavatkozás is kockázatos, így csak komoly látásromlás esetén indokolt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

„Amikor az üvegtesti homályok megjelenése mellett fényvillanásokat is tapasztalunk, romlik a látásunk vagy a perifériás látásunknál sötét árnyékot érzékelünk, azonnal forduljunk szemorvoshoz. Ezeket a tüneteket ugyanis a retina szakadása vagy leválása is okozhatja – hangsúlyozza dr. Nagymihály Attila. – A szakorvos ilyenkor pupillatágításos szemfenék és/vagy ultrahang vizsgálat segítségével ellenőrzi a szemek állapotát és javaslatot tesz a kezelésre.”

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, Fotó: Budai Szemészeti Központ

Olvass tovább!