36 év vakság után látás: „Szürreális élmény volt meglátni az arcom a tükörben”

2021. október 24.
Olivia Durant élete első 36 évében az orráig sem látott élesen. Ám ekkor egy sorsfordító műtétsorozat után először tapasztalhatta meg, milyen tisztán látni a világot.

Gyakorlatilag vakon élte le élete első 36 évét az amerikai Olivia Durant a szem alakjának deformitása miatt. Emellett mozgáskoordinációs problémái is voltak, nehezen járt az ínszalagjainak lazasága miatt. „Sokat bántottak a másságom miatt” – mondta Durant. 

Amikor végre láthatta magát a tükörben, meg kellett szoknia a saját látványát, és olyan egyszerű és természetesnek tűnő dolgokat, mint amilyen például a testbeszéd.

vak-szemmutet-latas

„Sokkot kaptam magamtól. Nagyon nehezen ismertem fel saját magamat a tükörben, és meg kellett birkóznom azzal a ténnyel is, hogy máshogy nézek ki, mint amit a zaklatóim egész addigi életemben sulykoltak belém.”

Pont, amikor úgy érezte, készen áll arra, hogy felfedezze most már látóként Los Angelest, a várost, ahol él, beütött a koronavírus járvány. „2020 elején kezdtem hozzászokni az új életemhez, lassan felkészültem arra, hogy új szemszögből fedezzem fel a várost. De mindannyian tudjuk, mi történt abban az évben” – mondta Durant. 2020 nagy részében korlátok között éltünk, ám Olivia Durant ettől sem keseredett el, a TikTokon osztotta meg tapasztalatait. 

Szemműtét és visszakapott látás

2016-ban kezdte el azt a kezeléssorozatot a 36 éves nő, melynek végeredményeként most láthat. Négy szemműtétet végeztek rajta annak az évnek az első felében New Yorkban. Először kicserélték Durant saját szemlencséit, majd két lézeres szemműtéttel korrigálták a látását. „Előtte szörnyűnek és rémisztőnek tűnt, ám valójában a műtét nem volt fájdalmas vagy bonyolult – mondta. – Csak féltem, hogy retinaproblémáim adódnak, mivel a retinám nagyon vékony, és ez komoly kockázatot jelentett az esetemben.”

Az egyik TikTok-videójában elmondta azt is, hogy a legtöbb embernek tökéletes lesz a látása a szemlencsék kicserélése után – gondoljunk csak a szürkehályog-műtétekre, amikor ugyanez történik tulajdonképpen –, ám neki olvasószemüveget kell viselnie, mivel a legjobb, amit elérhettek a korrekcióval is csak 20-25 százalékos eredmény volt. „Kis ár azért, amit kaptam” – tette hozzá. 

A vakság nem egyenlő a feketeséggel

A műtét előtt Durant látott néhány színt és formákat. Ahogy az egyik videójában elmagyarázta, a szemének alakja egy rögbilabdáéhoz hasonlított, így olyannak látta a világot, mintha mikroszkóp lencséjén keresztül nézné. „Ezen kívül voltak beúszó, felvillanó és furcsa lángszerű hatások a látómezőm tetején – mondta. – Láttam tehát a szőnyeg vékony fonalszálait, ha felfelé préseltem a szememet, és a papírrostokat, ahova a szöveget nyomtatták, de nem láttam, milyen az élet az orromon túl.”

A legtöbb ember fejében az a kép él a vakságról, amit a filmekben is látunk: egyszerűen mindent elborító feketeség. Ám nagyon kevés az ilyen eset, elenyésző részét adják azoknak, akik vaksággal élnek. „Az emberek nem igazán értik, milyen vaknak lenni. Rengeteg oka lehet annak, miért nem lát valaki. Sérülés, genetika, betegség, és még sorolhatnám, de ahány ok, annyiféle lehet az a tapasztalat, ami a vakságot illeti.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!