Bobák Szilvia: Go Green – „egyre nehezebb környezettudatosnak lenni”

2022. április 25.
Azt állítom, egyre nehezebb környezettudatosnak lenni. Pedig egyre több törekvés van arra, hogy egyre könnyebb legyen.

Ha bemegyünk egy szupermarketbe, már nem lehet számolatlanul, ingyen műanyag zacskókba tenni az ételt, ha szorgosan gyűjtjük otthon a használt étolajat, akkor azt megfelelő helyen le lehet adni, ha nem akarunk fast fashion ruhát venni, tucatszámra nyílnak a vintage és pre-loved boltok. Ma már minden cégnek vannak fenntarthatósági törekvései, szinte minden országnak van környezetvédelmi minisztériuma, egyre hangsúlyosabb az oktatásban a környezeti nevelés… De akkor mi a bajom?

Az, hogy nem látni az eredményét a fáradozásainknak, és ez lohasztó. Ha kitakarítjuk a házunkat, akkor ott tisztaság lesz. Ha megcsináljuk az adóbevallásunkat, akkor egy évig nem kell foglalkoznunk vele, és nem lesz elmaradásunk. A környezetbarát életmód nem ilyen. Mindig lehetne jobban csinálni, sosem látszik azonnal, közvetlenül az eredménye, és senkinek nem kell elszámolnunk a sikerességgel.

Ha vastag műanyagba fóliázott csirkemellet veszünk a boltban, és a csomagolást a kommunális szemetesbe dobjuk, egyszerűen nem dől össze a világ – és pont ettől olyan nehéz.

A környezetvédelem kisemberként egy pluszfeladat, ami az élet minden területét áthatja. Hazudunk, ha azt mondjuk, nem igényel energiát, időt, mentális erőforrást egy olyan világban, ahol minden látszattevékenység ellenére még mindig minden a fenntarthatatlan fogyasztásra buzdít, és nincs megfelelő környezet és kultúra megteremtve ahhoz, hogy a környezettudatosság kényelmes és normatív legyen. Amíg mindez nincs meg, addig a környezetvédelmi törekvéseink sokszor olyanok, mint a „szembeszélben pisilés”.

bobakszilvia-portre

Néhány éve, amikor először úrrá lett a világon a globális klímapánik, még lehetett lelkesedni a szelektív hulladékgyűjtésért, a vegán receptes csoportokért és a ruhacsere-eseményekért. De aztán jött a Covid, még ki se lábaltunk belőle, és háború tört ki a közvetlen szomszédunkban, jöttek a választások… – egyszerre csak egy dologért lehet igazán aggódni, így a dobogóról gyorsan leszorult a környezetvédelem. Átvette a helyét néhány sokkal megfoghatóbb, sokkal akutabb fenyegetés. Ilyenkor pedig szépen visszakúsznak az életünkbe a régi szokások, mert túlélő üzemmódban nem tudunk már extraenergiát fordítani arra, hogy fenntartható kakaóbabból készült-e a tejcsokoládénk, vagy hogy bangladesi pincében lánygyerekek varrták-e össze a pólónkat.

Bárcsak mindezekre lehetne most fókuszálni! Ezért mondom: egyre nehezebb környezettudatosnak lenni.

A héten a marieclaire.hu felületén, tematikus hét keretében mégis ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy akármennyire is nehéz és kilátástalan, még mindig le lehet lassítani a globális klímakatasztrófa környezeti hatásait. Ehhez pedig mi, átlagos emberek, fogyasztók is kellünk. A legújabb magazinunk Go Green témájához kapcsolódva ünnepeljük és erősítjük egymást abban, hogy ha nem is látszik rögtön az eredménye, akkor is van értelme környezettudatos döntéseket hozni, mikroszinten is.

A nyitóoldalon a Go Green menüpont alatt egybegyűjtve is megtaláljátok a témában írt cikkeinket!

Fotó: Czvitkovits Judit

Ne feledkezzetek meg Go Green tematikus hetünkhöz kapcsolódó játékunkról se, hiszen EGY PALACK IS SZÁMÍT!