Innen tudhatod ránézésre, ha romlott egy tojás

2022. június 03.
Nem vagy biztos benne, hogy még jó egy tojás? Nem akarod felnyitni, nehogy beborítsa a konyhát a záptojás szaga? Így ellenőrizheted, felhasználható-e még!

Azt bárki képes megmondani, romlott-e a tojás, ha feltöri. Büdös és zavaros a belseje. De megállapítható már ránézésre vagy némi háztartási praktikát bevetve, felhasználhatjuk-e még? Vagy tényleg muszáj megkockázatatnunk a záptojásszagot, ha biztosra akarunk menni?

A vízteszt segíthet, hogy megállapíthassuk, nem romlott-e a tojásunk, amit használni szeretnénk. A tojáshéj porózus, a levegő könnyen áthatol rajta, ami azt jelenti, hogy a régebbi tojásokban több a levegő. Ha elég idő telt el, a tojásban annyi gyűlik össze, hogy fennmarad a vízen.

tojas-romlott

Úsztatás

Ehhez nem kell mást tenni, csak egy tálba vizet rakni, és beleengedni a tojást. Ha úszik, a tojás régi, és lehet, hogy biztonságosabb nem sütni-főzni vele. Hogy a helyzet mégse legyen ilyen egyszerű, a régi tojás sem biztos, hogy záp persze. Ha figyelembe vesszük a csomagolás dátumát, és még nem feltétlenül járt le, megkockáztathatjuk a feltörést. Ha büdösnek érezzük, zavaros a sárgája, akkor viszont tényleg érdemesebb kidobni. 

Rázás

Az úsztatásnál kevésbé ismert technika a rázás. Tegyük a fülünk mellé a tojást, és rázzuk meg. Ha nem hallunk semmit, a tojás valószínűleg jó. Ha ütődés hangját halljuk, azt jelenti, hogy a fehérje és/vagy sárgája megromlott. A módszert egyelőre tudományosan nem bizonyították, ám a házi praktikák sorában közismert. 

Ha helyesen tároljuk a tojást, akár 4-5 hétig is használható marad a csomagolástól számítva. Ha pedig kétségünk merül fel, csak alkalmazzuk valamelyik módszert, hogy kiderítsük, ebből a tojásból lesz-e a palacsinta ebédre.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!