Napi egy tojás megelőzheti a demenciát

2022. február 12.
Ha naponta egy tojást elfogyasztunk, harmadával csökkenhet annak esélye, hogy demencia alakul ki nálunk. A finn tudósok ennek hátterében a tojás egyik tápanyagát, a kolin nevű vegyületet sejtik.

Ismét újra kell gondolnunk, amit a tojás tápanyagértékéről tudtunk, ugyanis újabb bizonyítékot találtak arra, hogy mégsem olyan ártalmas a szívünknek, mint korábban sejtettük. A nagy koleszterinvita régóta húzódik, bár a dietetikusok régóta hangsúlyozzák, hogy az a koleszterin, amit megeszünk, nem ugyanaz, mint amit a szervezetünk termel. Emiatt kár száműznünk a tojást az étrendünkből.

Aki úgy dönt, hogy tojást reggelizik, biztos lehet benne, hogy a fehérjével, D-vitaminnal és omega-3 zsírsavval energikusan indul a napja. A tojás azonban tartalmaz egy kevéssé ismert tápanyagot, ami szintén csodákra képes, nem is akármelyik szervünkkel, hanem az agyunkkal. 

tojas-demencia

A kolin fontos szerepet játszik az anyagcserében, a méregtelenítésben, az egészséges zsírok termelésében és a memória és az agyműködés javításában. A Kelet-Finnországi Egyetem tudósai fedezték fel, hogy a kolin nemcsak segít javítani az agy működését, de védi is a szellemi hanyatlástól, az Alzheimer-kór kialakulásától. 

A vizsgálatba 2500 középkorú férfi adatait vonták be, és azt figyelték meg, hogy 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik a kolinban leggazdagabb étrendet követték. Ráadásul akik így étkeztek, a memória- és nyelvi tesztekben is jobban teljesítettek. 

Kolint elsősorban a tojással és a hússal vihetünk be a szervezetünkbe. Egy nagyobb méretű tojás a napi ajánlott bevitel 25 százalékát fedezi, és bármilyen más élelmiszernél többet tartalmaz az értékes tápanyagból, még a marhamájnál is, amit elég ritkán eszünk, bár ebben van a második legnagyobb mennyiségben kolinból. Nem muszáj persze reggelire ennünk a tojást. Ebédre egy jó parmezános tojáslevessel vagy vacsorára egy kiadós salátával szintén hozzájuthatunk a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!