Lehet, hogy a munkád miatt nem találsz párt

2022. június 13.
Miért találják vonzónak az emberek a tűzoltókat és a mentőorvosokat? Talán a veszéllyel való szembenézés, az életmentés miatt? Vagy az egyenruha teszi? És mi a helyzet a nőkkel? Már rég túl vagyunk – szerencsére – a nővérkék és légikísérők korán, mégis vannak olyan munkák, amik vonzóbbak lehetnek a potenciális partner számára a párkeresés során.

Akár tudatában vagyunk, akár nem, amikor párt keresünk, nagyon is számít, mi a másik foglalkozása. Ráadásul egyáltalán nem léptünk túl továbbra sem a nemi sztereotípiákon a legfrissebb kutatások szerint.

munka-parkereses

Ki számít jó partinak?

Egy 2021-es vizsgálatban azt kutatták, mitől lesz ideális egy partner. Ehhez közel ötszáz heteroszexuális egyetemi hallgatót vontak be a kutatásba, és megnézték, mit keresnek a másikban, amikor hosszú távú kapcsolatot szeretnének. Kiderült, hogy a nemi sztereotípiák egyáltalán nem halványultak el, köszönik szépen, élnek és virulnak. 

Azt figyelték meg, hogy a férfiak sokkal szívesebben választották olyan partnert, akiknek nőies foglalkozása volt, mivel úgy gondolták, hogy azok a nők, akik ilyen hivatást választanak, hűségesebbek, családközpontúbbak és sokkal inkább úgy tekintenek párjukra, mint a család fejére, mint azok a nők, akik férfiasabb szakmákban érvényesülnek. Ha már a férfias szakmáknál tartunk: a nők szerint a férfias(nak tartott) hivatást választó férfiak számára a munka a legfontosabb, és ők a család vezetői, ám sokkal kevésbé fontos számukra a család és a hűség.

A férfiasabbnak tartott munkát választó nőkről úgy gondolták a kutatásban részt vevők, hogy nem akarnak gyermeket vállalni, nem törődnek annyit a párjukkal és a párjukra nem néznek fel, továbbá a hűség sem az erősségük. 

Ám ezek mind csupán feltételezések, előítéletek és sztereotípiák. 

A kutatókban ezért is merült fel a kérdés: van ezeknek az eredményeknek köze a való világhoz, vagy az emberek tényleg csak a sztereotípiák mentén tulajdonítanak bizonyos tulajdonságokat az embereknek a párválasztás során csak azért, mert hagyományosan férfias vagy nőies hivatást választanak?

Munka-magánélet egyensúly

A legtöbb ember azért dolgozik, hogy legyen miből élnie, nem azért él, hogy dolgozzon. Ebből következik, hogy olyan munkát választanak, amiből el tudják tartani magukat és a családjukat. Ám ha a sztereotípiák miatt ennél sokkal messzemenőbb következtetéseket vonunk le a családra, a felelősségvállalásra valakinek a karrierjéből, máris nagyobb hatása van a munkánknak, mint az, hogy mennyi a fizetésünk.

A kutatók szerint akár a pártalálási esélyeinket is befolyásolhatja emiatt, mit dolgozunk. Sőt, érdemes a kort is vizsgálni. Egy női szerelőt mennyivel másképp ítélnek meg ma, mint potenciális feleséget és anyát, mint akár 20 évvel ezelőtt? Hány olyan hivatás van, amire ma teljesen más szemmel nézünk, mint a múltban?

A munkánk tehát bizonyítottan sokkal nagyobb hatással van arra, hogyan néznek ránk mások, mint hogy hány jegyű a fizetésünk, ám nem ítélhetünk csupán egyetlen ilyen kitétel alapján, amikor párt választunk. Talán jobb megtudni, miért választotta valaki az adott hivatást, mint feltételezni, hogy mindent tudunk az információ birtokában.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!