Korkülönbség: a párkapcsolati tabu, ami csak nem akar eltűnni

2022. április 10.
A társadalmak nagyon gyors fejlődésen vannak túl az utóbbi egy évtizedben. Ma sokkal inkább elfogadják az emberek, hogy a szerelemnek rengeteg különböző formája lehet. De akkor miért vált ki még mindig ítélkezést és megbotránkozást, ha a pár tagjai között nagy a korkülönbség?

2019-ben futott be nagy karriert a közösségi oldalakon az a diagram, ami grafikusan ábrázolta Leonardo DiCaprio párkapcsolatait. Egy Reddit-felhasználó mutatott rá, hogy bár a színész akkoriban 44 éves volt, jól láthatóan csak 25 éves vagy annál fiatalabb nőkkel randizott, és mindig szakított velük, mielőtt betöltötték volna a 26. életévüket. 

A reakciók széles skálán mozogtak: voltak, akik azt válaszolták, csak irigylik a kritikusok, hogy DiCaprio vonzó a fiatalabb nők szemében, míg mások könyörögtek a színésznek, hogy találjon már egy korban hozzá közelebb álló párt. Azóta eltelt három év, a grafikon azonban tovább él. A kommentelők árgus szemekkel figyelik, mi történik, ha DiCaprio aktuális szerelme, a most 24 éves Camila Morrone is eléri majd 2022 júniusában a 25 éves kort.

Miért vonzódik sok idősebb férfi a fiatalabb lányokhoz? A fiatal lányok tapasztalatlansága megkönnyíti az idősebb férfiak dolgát, egy ilyen kapcsolatban ugyanis könnyebben tudnak domináns szerepet betölteni. Ez a felállás gyakran alakít ki egyenlőtlenséget a párkapcsolatokban, és az idősebb férfiak akár vissza is tudnak élni a hatalmukkal. Részletekért kattints a NANE Instagram-oldalára.

Ami fontosabb, hogy a reakciók rávilágítanak ismét azokra az ellentmondásokra, melyek még mindig övezik a nagy korkülönbségű párkapcsolatokat. Vannak, akik éltetik, míg mások számára van valami kivédhetetlenül kényelmetlen abban, amikor az egyik fél sokkal fiatalabb a másiknál. 

korkulonbseg-tabu

Demi Moore és Ashton Kutcher, George és Amal Clooney – hogy csak néhányat említsünk azok közül a párok közül, akiknél nem tudja a közvélemény megszokni a korkülönbséget. 2014-ben az átlagos korkülönbség a nyugati társadalmakban a heteroszexuális pároknál 2,3 év volt, ám a kapcsolatok mintegy 8 százalékában több mint tíz év van a férfi és a nő között, míg a férfi-férfi párok 25 százalékánál, a nő-nő párkapcsolatok 15 százalékánál van 10 év vagy annál nagyobb korkülönbség a szerelmesek között. A heteroszexuális párkapcsolatok nagyjából 1 százalékában pedig még nagyobb, 28 év vagy annál is több a korkülönbség. 

Az elmúlt száz évben a gazdasági változások és a nemi egyenlőség fejlődése megváltoztatta, mit tekintünk normális korkülönbségnek, és a napjainkban zajló társadalmi igazságosságért küzdő mozgalmak még inkább erősítik a különböző generációkba tartozók párkapcsolatának elfogadását. Azonban a nagy korkülönbségű pároknak még ma is erős társadalmi előítéletekkel kell szembenézniük, és míg vannak ugyan társadalomtudósok, akik szerint javulhat a helyzet ezzel kapcsolatban, mások szerint a fiatalok sokkal kevésbé lesznek elfogadók a vegyes korú kapcsolatokkal, mint korábban. 

Egy gyomros az evolúciónak a korkülönbség

Nem alaptalanul találják sokan ízléstelennek DiCaprio randizási szokásait. A nagy korkülönbséggel kapcsolatos ellenérzések gyakoriak, és mint a legtöbb tabu esetében, évezredes evolúciós gyökereik vannak. „Sok kultúrában nem elfogadott, ha valaki egy sokkal idősebb vagy sokkal fiatalabb emberrel kezd kapcsolatot – mutatott rá dr. Elena Touroni, a Chelsea Pszichológiai Klinika alapítója, pszichológus. – Evolúciós szempontból a párkapcsolat célja a családalapítás, amiben nagy szerepe van annak, kit választunk párunknak, és biológiai szempontból igenis számít, hány évesek a szülők, hiszen ez kulcskérdés az utód felnevelésében.”

Mind a nőknél, mind a férfiaknál 35 éves kor körül hanyatlani kezd a termékenység, bár kétségtelen, hogy a nők veszítik el először teljesen ezt a képességet. Ezért is logikus, hogy hasonló korú emberekhez vonzódunk. Azt még nem vizsgálták szélesebb körben, hogyan működik az LMBTQ+ párkapcsolatok esetében, viszont már vannak olyan kutatások, melyekből kirajzolódik, hogy az azonos nemű pároknál sokkal gyakoribb a nagy korkülönbség, aminek a hátterében a szakemberek szerint az is állhat, hogy természetes úton nem lehet közös utódjuk. 

Ugyanakkor a párkapcsolat nem csak a szülőségről szól. Ha hasonló korú a párunk, a kutatások szerint sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy tartós lesz a kapcsolat. A szakértők szerint ez azért van, mert hasonló élethelyzetben vannak az emberek, hasonló kihívásokkal néznek szembe és hasonló dolgok érdeklik őket. Megvan tehát a közös nevező. „A házasság első tíz évében azok voltak elégedettebbek a kapcsolatukkal, akiknek fiatalabb volt a párja – mondta Grace Lordan, a Londoni Közgazdaságtudományi Főiskola viselkedéskutatója, a témában végzett tanulmány szerzője. – Ugyanakkor a házassággal való elégedettség tíz éven túl azoknál volt jellemzőbb, akik hasonló korú házastárssal éltek. A válás valószínűsége is kisebb volt esetükben, mint a nagyobb korkülönbségű pároknál.”

Nehogy azt higgyük azonban, hogy napjainkban elharapódzott a nagy korkülönbség a pároknál. 1900-ban kétszer annyi volt a korkülönbség, mint 2000-ben: a történelem során, amikor a házasság inkább gazdasági lépés volt, különösen a közép és felső osztály esetében, sokkal jellemzőbb volt, hogy valaki jelentősen idősebb vagy fiatalabb személlyel kötött házasságot.

A korkülönbségtabu születése

Ahogy a nők is egyre nagyobb gazdasági erővel rendelkeztek, egyre ritkultak az olyan házasságok, ahol egy sokkal idősebb férfival kellett összekötniük az életüket. Így lett egyre kevesebb nagy korkülönbségű párkapcsolat, és így lett egyre inkább tabu. 

A nyugati társadalmak szeretik magukról azt gondolni, hogy haladó nézeteket vallanak a szerelemről, párkapcsolatról, éltetik a sokféleséget és elfogadást, azonban ez még mindig nem mindig vonatkozik arra az esetre, amikor az egyik fél sokkal idősebb. Ahelyett, hogy örülnének annak, hogy két ember boldog együtt, inkább azok a hangok erősek, melyek a kapcsolaton belüli erők egyensúlyának megbomlása miatt aggódnak, vagy azt vizslatják, vajon az egyik fél nem képvisel-e magasabb vagyoni vagy társadalmi státuszt.

Még kifejezéseket is alkottunk a még hatékonyabb ítélkezéshez: egy idősebb férfi fiatalabb párral sugar daddy, egy fiatalabb nő idősebb férfi oldalán aranyásó, vagy apakomplexusos

Az utóbbi években ez kiegészült azokkal a nőkkel, akik jelentősen fiatalabb férfi oldalán találták meg a boldogságot, ők a pumák, a fiatal férfi pedig a toyboy a közbeszédben. A statisztikák szerint egyébként valóban leomlott egy gát, és már nem számít annyira tabunak, ha a nő az idősebb. Míg 1963-ban a házasságkötések 15 százalékánál volt idősebb a menyasszony, mint a vőlegény, 1998-ban már 26 százaléknál. Egy 2011-es vizsgálat szerint az 5 vagy annál több évvel fiatalabb férfival élő nők száma megháromszorozódott az 1970-es évek óta.

A fiatalabb férfival élő nőknek egyébként sokkal erősebb előítéletekkel kell megküzdeniük, mint azoknak a férfiaknak, akik jelentősen fiatalabb nővel vannak párkapcsolatban.

A médiafigyelem, ami a francia elnök, Emmanuel Macron házasságát övezte 24 évvel idősebb feleségével megválasztása után (és időnként még most is újra és újra hallani ezeket a felhangokat), vagy ha a legfrissebb ilyen párt, a 41 éves Kim Kardashiant és 28 éves Pete Davidsont nézzük, a tabu létezik. Az előítéletek persze legalább ennyire erősek, csak más típusúak azokkal a nőkkel szemben is, akik sokkal idősebb férfival alkotnak egy párt. Sőt, a kutatások szerint a fiatalok körében különösen erősek az ellenérzések azokkal a párkapcsolatokkal szemben, ahol a férfi a sokkal idősebb. Ennek az az oka, hogy ilyenkor szinte kivétel nélkül azt feltételezik, hogy csere alapú a kapcsolat: szexért cserébe bizonyos életszínvonalat garantál a másiknak.

Eltűnhet a korkülönbségtabu?

Mára elfogadtuk, hogy a párkapcsolatok különbözőek, hiszen különböző szexuális irányultságú, nemű emberek, sőt nem is feltétlenül csak két ember alkot egy párt. A szakemberek szerint ahogy egyre többféle párkapcsolatot tekintünk normálisnak, reménykedhetünk, hogy egyre inkább tiszteletben tartják az emberek azt is, ha valaki nagy korkülönbséggel választ párt. Ugyanakkor az azzal kapcsolatos beidegződések, milyennek kell lennie egy jó párkapcsolatnak, nagyon erősek a nyugati társadalmakban. „Nem valószínű, hogy egyhamar elérünk egy olyan állapotot, amikor az emberek nem ítélkeznek egymás életmódja felett, beleértve a korkülönbséget is.”

Forrás: BBC Worklife Fotó: Getty Images

Olvass tovább!