Mennyi problémát bír el egy kapcsolat?

2022. május 14.
Nem is olyan törvényszerű, hogy a szakítópróbának számító konfliktushelyzetek egy szerelem végét okozzák. A párkapcsolatok rugalmasabbak, mint gondolnánk.

Egy párkapcsolat elején mindkét fél a lehető legjobb arcát próbálja mutatni. A szerelmesek próbálják kidomborítani erősségeiket, és gondosan leplezni hibáikat. Ez az állapot azonban nem tarthat örökké, a tökéletlenségek egyre többször sejlenek át a rózsaszín szemüvegen, gyűlnek a problémák, kétségek üthetik fel a fejüket. Ekkor jöhet a kérdés: menjek vagy maradjak?

Amitől szép és izgalmas, attól nehéz is az ismerkedés. A benyomásaink alapján kialakítunk egy képet magunkban a másikról, és ahogy egyre többet megtudunk, meg kell hoznunk bizonyos döntéseket. Senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái. De mennyi az, ami már túl sok?

parkacsolat-problema-szakitas

Döntő pontok a párkapcsolatban

Több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, mennyi és mekkora problémákat bír még el egy párkapcsolat. Egy több mint 1500 résztvevő bevonásával készült kutatásban a résztvevőknek egy párkapcsolatba kellett beleélniük magukat, mely komolyra fordul. Ahogy a kapcsolat haladt előre, az önkéntesek 17 döntési pontot jelöltek meg, amin állt vagy bukott a kapcsolat. 

Fokozatosan tudtak meg új és új információkat a partnerükről, majd el kellett dönteniük, mennek vagy maradnak. A legtöbben az alábbi esetekben mondták azt, hogy szakítanának: ha a párjuk koszos, csalfa, lusta, nyafogós és rossz humorérzéke van. Más szóval kiderült, milyen partnert nem szeretne senki magának.

A valóságban tovább bírjuk

A kapcsolat szakítópróbáját az a probléma jelenti, ha szigorúan akarjuk meghatározni, amikor olyan dolog történik vagy jut a tudomásunkra, ami miatt muszáj elhagynunk az adott partnert, azaz automatikusan szakításhoz vezetnek.

Ha valakinek a külseje ápolatlan, attól még lehet, hogy folytatjuk a kapcsolatot, csak megreformáljuk a potenciális partner személyes higiénés szokásait. (A kutatásban résztvevők többsége is azt állította egyébként, hogy ettől még folytatná az ismerkedést.) Kiderült, hogy a valóságban sokkal rugalmasabbak az emberek egy párkapcsolaton belül azzal kapcsolatban, minek kell történnie, hogy szakítás legyen a vége. 

Ezzel szemben ahelyett, hogy egyetlen dolog megölné a kapcsolatot, a negatív információknak kumulatív hatása van, összeadódnak, és ha már eljön az a pont, ami túl sok, akkor robban a bomba. A kutatás szerint ez a pont valahol 3-4 rossz felismerésnél jön el. 

Azok a kutatásban résztvevők, akik hosszabb listát adtak azokról a dolgokról, amit nem viselnének el, hamarabb hajlamosak voltak véget vetni egy kapcsolatnak. „Az emberek általában azt gondolják, hogy automatikusan egy kapcsolat végét jelenti, ha kiderül valami nagyon rossz a másikról. A kutatásaink szerint azonban több dolognak kell történnie ahhoz, hogy ne lehessen tovább húzni a kapcsolatot” – összegezte Nicolyn Charlot, a Western University szociálpszichológusa, a kutatás vezetője. 

Nem futunk tehát el az első olyan jelnél, ami arra utal, hogy valami baj lehet. Ami akár jó is lehet, hiszen lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük a másikat és bebizonyosodjon, vajon a megérzéseink csaltak-e vagy sem. Ugyanakkor minél tovább tart egy kapcsolat, annál erősebb lehet az érzelmi kötődés, ami aztán megnehezíti a kilépést, ha valóban kiderül, hogy ez a kapcsolat nem vezet jóra.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!