A tökéletes pár: így hat az életkorunk arra, kit találunk vonzónak

2021. május 21.
A fiatal férfiak vonzó párt keresnek, míg a fiatal nők a személyiséget értékelik. Azonban ahogy öregszünk, egyre inkább egyetértünk abban, hogy a fizikai megjelenés túlértékelt.

Senkit sem lep meg valószínűleg, hogy egy friss kutatás szerint nem ugyanazokat a tulajdonságokat találják vonzónak a férfiak és nők. Az azonban már meglepőbb, hogy az életkor előrehaladtával egyre közelednek az álláspontok, és hasonló elvek válnak fontossá a két nemnél a párkeresésben. A kutatók ennek megállapításához több mint hétezer, 16 és 65 év közötti embert kértek meg, hogy értékeljék egytől százas skálán, mennyire fontos az általuk megadott kilenc tulajdonság egy lehetséges partnernél.

parkapcsolat-vonzalom-ideal

A tulajdonságok három nagy csoportba tartoztak: külső (életkor, szépség, fizikai felépítés), materiális források (intelligencia, iskolázottság, jövedelem) és személyiség (megbízhatóság, nyitottság, érzelmi kapcsolódás). A tudósok úgy találták, hogy mindkét nemnél elég fontosak voltak a külső adottságok, a jövedelem azonban kevesebbet nyom a latba fiatalabb korban. 

A 18–25 év közötti férfiak különösen fontosnak tartják, hogy a párjuk vonzó legyen, azonban ahogy idősödnek, úgy válik egyre kevésbé lényegessé ez a tényező. A nők viszont érezhetően nagyobb hangsúlyt helyeznek az életkorra, iskolázottságra, intelligenciára, megbízhatóságra és az érzelmi kapcsolódásra. 

A férfiak és nők között a szakadék harmincéves kor felett kezd szűkülni. Hatvanéves korban vagy afelett pedig már mindkét nemnél a személyiség lesz a legfontosabb. Sőt, a férfiak számára még fontosabbá válik, mint a nőknek. Ám az elmondható, hogy mindkét nem egyaránt nagyon lényegesnek tartja a nyitottságot és megbízhatóságot, ahogy idősödik. 

„Az idősebb válaszadók kevesebbet törődnek a külsővel és többet a személyiséggel. Ez lehet, hogy a korral járó bölcsességről árul el valamit” – mondta Stephen Whyte, a Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, aki a férfiak és nők eltérő preferenciáinak hátterében evolúciós okokat gyanít. Eszerint a nők azért válogatósabbak, ha párkeresésről van szó, mert ők azok, akik a szaporodás oltárán több áldozatot hoznak. „A férfiaknak rengeteg gyermekük lehet, egyszerűen azért, mert nem ők viselik a várandósság és szoptatás terhét. Bármikor újabb gyermeket nemzhetnek másik nőnek, fiatalabb nőknek, akiknek még több esélyük van arra, hogy gyermekük szülessen” – magyarázta Beatrice Alba, a Deakin Egyetem evolúciós pszichológusa. Ugyanakkor más kutatók gyakran kritizálják ezt az elméletet az erős szexizmusa miatt. 

A tanulmányból az is kiderült, hogy ha valakinek nagyon fontos egy bizonyos tulajdonság a párválasztásnál, akkor más tényezőkkel is sokkal jobban foglalkozik. „Ha egy dolog fontos, minden nagyon fontos” – mondta Whyte. Ez a jelenség különösen a termékeny korban lévőknél volt tetten érhető, amikor minden tekintetben a csúcson van az ember: a férfiak 25-40 éves kor között, a nők 35-45 éves koruk között vélekednek így. 

Brendan Zietsch, a Queenslandi Egyetem pszichológusa ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy bár egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy milyen dolgok fontosak az emberek számára a párválasztásnál, mégsem biztos, hogy ezek mentén döntünk, ha a való életben ismerkedünk. Valójában még mindig nem tudjuk, mennyire számítanak ezek a preferenciák” – mutatott rá Zietsch.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!