Így távolítsd el szakszerűen a kullancsot

2022. június 18.
Gyerek? Kutya? Macska? Amikor szemtől (vagy inkább potrohtól) szembe találjuk magunkat a nyár legrettegettebb rémével, a kullanccsal, még akkor is lefagyhatunk, ha pontosan tudjuk, csipeszre van szükségünk a parazita kiszedéséhez. Nem árt átismételni és tudatosítani, mi is a menete a helyes kullancseltávolításnak.

Egyre többféle kullancs által terjesztett betegség fenyeget, ami még rémisztőbb, a fertőzött kullancsok aránya is növekszik. Egy friss kutatás eredményei szerint a világ lakosságának 15 százaléka fertőzött Lyme-kórral, az esetek nagy része ráadásul diagnosztizálatlan. A jó hír, hogy egy kullancsnak 36-48 órán át szívnia kell a vérünket ahhoz, hogy megfertőzhessen valamilyen betegséggel. „Ha megtaláljuk pár órán vagy egy napon belül a kullancsot, nagy eséllyel semmi bajunk nem lesz” – mondta dr. Gaspere Geraci infektológus. Ha rendszeresen ellenőrizzük magunkat, családunkat és kedvenceinket – különösen, ha tudjuk, hogy olyan helyen jártunk, ahol a szokásosnál is nagyobb annak esélye, hogy egy kullancs belénk csimpaszkodjon –, jelentősen csökkentjük annak is az esélyét, hogy egy kullancs megfertőzzön minket. 

kullancs-eltavolitas-csipesz

Használjuk a szemöldökcsipeszt

Rémisztő lehet, hogy nekünk magunknak kell kihúzni a kullancsot akár magunkból, akár kutyánkból, macskánkból. „Vegyünk egy mély levegőt, tegyünk úgy, mintha csak egy darab kosz lenne, nem egy undorító parazita, ami épp a vérünket szívja” – javasolta dr. Naline Lai háziorvos, aki az eltávolítás helyes lépéseit is elmondta:

  1. Olyan csipeszt használjunk, ha nincs kéznél kifejezetten erre a célra kifejlesztett kullancskiszedő-kanál, aminek vékony a hegye, és olyan közel fogjuk meg a bőrünkhöz a kullancsot vele, amennyire csak lehet.
  2. Akár le is nyomhatjuk a bőrt a kullancs két oldalán, amikor kihúzzuk. Ezzel csökkenthetjük a kis csípés érzetet, amit a kullancs kihúzása kelthet. Ezután határozottan, egyenesen húzzuk ki a parazitát.
  3. Tisztítsuk meg a csípés helyét, mossuk le szappannal és vízzel, fertőtlenítsük alkohollal.

kullancs-eltavolitas-csipesz

A népi gyógymódok – mint a körömlakkal, vazelinnel, olajjal való kiszedés, a melegítés – egyértelműen nem működnek a kullancs esetében, sőt, kifejezetten veszélyesek. „Ha kínozzuk a kullancsot, nem vezet eredménye. Ha különböző anyagokkal fedjük be, csak annyit érünk el, hogy csúszos lesz és nehezebben tudjuk majd kihúzni. Ha pedig ki akarjuk égetni, azzal akár a gyerekünknek is égési sérüléseket okozhatunk” – mondta dr. Robert B. Kimsey entomológus. 

Mi történik, ha nem szedjük ki a kullancsot?

Bizonyos területeken nagyobb a Lyme-kórral fertőzött kullancsok aránya, Magyarországon különösen a Budai-hegység és a Nyugat-Dunántúl erdeiben. Nem minden kullancs hordoz kórokozókat, ugyanakkor nem lehet erre alapozni és várni az eltávolításával. „Egy nap eltelte után jelentősen növekszik annak esélye, hogy átvigye ránk a fertőzést a kullancs. Amint belénk fúrja magát, azonnal elindul a visszaszámlálás, ezért az a legjobb, ha minél gyorsabban kiszedjük” – mondta dr. Kimsey.

Mi történik, ha összenyomunk egy kullancsot?

Az, hogy ha megnyomunk egy kullancsot, belénk engedi a kórokozókkal teli nyálát, ebben a formában nem igaz. Dr. Kimsey és munkatársai régóta vizsgálják, valóban ez történik-e. A Harvard Egészségtudományi Karán folyatott kutatások során a kullancsok potrohát ceruzával nyomták meg, miközben mikroszkóppal figyelték, mi történik. „Nem köptek vissza semmit, nem robbantak fel és nem bocsátottak ki több nyálat, mint egyébként” – mondta a kutató. 

Mi történik, ha bent szakad a kullancs feje?

„Amiről azt gondoljuk, hogy a feje, valójában csak a szájszerve, mondhatjuk, hogy a kullancs állkapcsa” – mondta dr. Kimsey. Megpróbálhatjuk kihúzni csipesszel, de ha nem jön ki könnyen, nyugodtan hagyhatjuk, míg a bőr begyógyul és kilöki magából. A kullancsnak ez a része nem fertőz. „Nincsenek kórokozók a kullancs állkapcsán – mondta dr. Kimsey. – A bőrünk magától eltávolítja majd, mint egy szálkát.”

Mi legyen a kullanccsal, miután kiszedtük?

„Fontos, hogy megfelelően kezeljük a hulladékot: húzzuk le a vécén vagy tegyük egy műanyag zacskóba, amiből nem tud megszökni” – javasolta dr. Geraci. Ha eldöntöttük, hogy be akarjuk-e vizsgáltatni vagy kidobjuk, tegyük azt, amit tenni kell. A lényeg, hogy ne essünk pánikba.

A háziorvosunktól is tanácsot kérhetünk, ha bizonytalanok vagyunk, ha pedig kiütést tapasztalunk akár hetekkel a csípés után is, mindenképp forduljunk orvoshoz. 

Ha pirosságot, duzzanatot tapasztalunk pár órával a csípés után, az nem feltétlenül jelent problémát. Ez csupán arra utal, hogy a szervezetünk felismerte az idegen fehérjéket, melyek a kullancs nyálából származnak (gondoljunk csak más rovarcsípésekre, amikor ugyanez történik), és az immunrendszerünk működésbe lépett. „A kullancsnyál által kiváltott immunválasz hosszú órákkal azelőtt működésbe lép, hogy az állatból átkerülnének belénk a kórokozók – nyugtatott meg mindenkit dr. Kimsey. – Azt jelzi, hogy az immunrendszerünk teszi a dolgát.”

Forrás: Good Housekeeping Fotó: Getty Images

Olvass tovább!