Kimondottan veszélyes lehet a TikTokon terjedő házi kóla

2022. július 05.
Az utóbbi hetekben tört be a köztudatba a kóla helyettesítésére otthon elkészíthető alternatív, egészséges kóla. Honnan máshonnan indult volna a trend, mint a TikTokról. És ahogy sok esetben korábban, úgy a balzsamecetből és szódavízből kevert italról is kiderült, hogy inkább árt az egészségnek, mint használ. Különösen, ami a fogainkat illeti.

A TikTok-videót, ami a balzsamecetből és szódából készült házi kólát berobbantotta a köztudatba, már több mint 7 millióan látták, és egyre többen ki is próbálják. Sőt, meglepő módon a legtöbben, akik elkészítették, még finomnak és valóban kólaszerűnek is találták. 

kola-hazilag-fog-egeszseg

A fogorvosok azonban már most figyelmeztetnek a házi kólával kapcsolatban: a túl savas innivaló nincs túl jó hatással a fogzománcra. 

„Nagyon szeretem a balzsamecetet, ám az inkább a salátára való, nem a poharamba. Sokkal elviselhetőbb a fogak számára is, ha ez így marad, mintha két erősen savas kémhatású anyagot – a balzsamecetet és a szódavizet – összekeverve tulajdonképpen ebben áztatjuk a fogakat” – mondta dr. Edmon Hewlett fogorvos, aki az üdítőitalok fogakra gyakorolt hatását kutatja. 

Az üdítőkben is a sav, nem a cukor az, ami elsősorban veszélyes a fogzománc számára. A cukormentes üdítők ugyanolyan károsak és roncsolják a fog külső rétegét.

Ebből a szempontból a házi, alternatív kóla kétszeres veszélyt jelent, még a cukros kólánál is károsabb lehet, hiszen mind az ecet, mind a buborékos víz savas hatású. „A balzsamecet ráadásul rátapad a fogak felszínére, így tovább fejti ki a hatását, ami azt jelenti, hogy még tovább puhítja a fogzománcot – mondta a fogorvos. – A károsodás jele, ha sárgásan elszíneződnek a fogak. Ez nem attól van, hogy koszosak, lepedék van rajtuk. Előbukkant a dentin az elvékonyodott fogzománc alól.”

Az már csak hab a tortán, hogy az erősen savas házi kóla az arra hajlamosaknál fokozhatja a gyomorsav képződését, felerősítheti a gyomorégést és a savas reflux tüneteit is.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!