Cigaretta, amfetamin, káposztaleves, péppé rágás és cukros kóla: a világtörténelem legidiótább diétái

2021. augusztus 18.
A jelenleg virágkorát élő ketogén, mediterrán vagy éppen növényi diéta kész kánaánnak tűnik a történelem legbotrányosabb diétamániái mellett. Mutatjuk a legelképesztőbb trendeket, melyeket szerencsére mára már régen elfelejtettünk.

1. „Dohányozd vékonyra magad!”

Állítólag az alábbi szlogen segített a Lucky Strike-nak Amerika első számú cigaretta márkájává válni 1930-ra: „Édesség helyett egy Luckyt vegyél a kezedbe.” Legutóbb ez a borzalmas diétás tipp az Emily in Parisban került megemlítésre, ahol a francia kollégák azt ajánlották Emilynek, hogy ebéd helyett szívjon el egy cigarettát – mondanunk sem kell, ezt a tanácsot senki ne fogadja meg!

2. Amfetamin fogyasztószerként

Ha a nikotin nem segít, majd az amfetamin segíteni fog! Legalábbis a ’40-es évek orvosai szerint… Egészen elképesztő, de fogyasztó kapszulaként írták fel pácienseiknek az orvosok abban az időben egy amfetamin szulfát hatóanyagú tablettát, a Clarkotabot.

idiota-dieta-tortenelem

3. Kizárólag káposztalevest

Erre a kártékony diétás trendre talán még többen emlékeznek: az ’50-es évektől egészen a ’90-es évekig kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de tartotta magát az elképzelés, hogy kizárólag káposztaleves fogyasztásával nagyszerűen le lehet fogyni. A The New York Times szerint senki nem tudja, honnan jött ez az őrület, de az tuti, hogy először faxon keresztül kezdett el terjedni – annyira, hogy előbb-utóbb még kis hazánkba is eljutott.

4. Rágj péppé mindent, így hamarabb telítődsz!

Az énekes Fletchernek elég érdekes elképzelése volt a diétázásról: legfőbb fogyókúrás elve az volt, hogy soha ne nyeljünk le darabos ételt, rágjunk mindent addig, míg péppé nem válik a szánkban. Így az étkezés tovább tart, és hamarabb telítődünk, azaz kevesebbet kell ennünk. Fletcher ötletének volt egy hitbéli vetülete is, a módszeres rágás közben lelassulunk, és hálát adhatunk a természetnek azért, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a tápláló ételt.

5. Cukros kóla

A diétás kóla 1982-ban jelent meg a piacon, azóta mániája a diétázóknak, hiszen segítségével valami édeset juttathatnak a szervezetükbe zéró kalóriával. De ennél érdekesebb, hogy már a diétás kóla megjelenése előtt, a cukros változatról is azt mondták, hogy „megvéd a csípőbőség-növekedéstől”. Ugyanis azt hirdette a márka egy plakátja, hogy aki kólát iszik, annak már nincs igénye arra, hogy valami kalóriadúsat egyen.

Fotó: Getty Images, Forrás: Mental Floss

Olvass tovább!