Ezt a 3 kérdést hallják leggyakrabban a gyerekorvosok

2022. július 10.
Friss szülőként természetes, hogy rengeteg bennünk a bizonytalanság, és hogy állandóan aggódunk kisbabánkért. Egy gyerekorvos elárulja, mik a leggyakrabban felmerülő kérdések a legkisebbek egészsége kapcsán, és választ is ad rájuk!

1. Mikor kell aggódnom a láz miatt?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő aggodalom a friss szülőkben. Dr. Christina Johns gyerekorvos szerint erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz – mindig a gyerek életkorától függ. Az amerikai gyerekgyógyászat irányelvei szerint ha egy csecsemő 28 naposnál fiatalabb, és a láza 38 fokra szökik, azonnal kórházba kell mennie vele. Ugyanígy érdemes komolyan venni a lázat hat hónapos kor alatt, de ha nagyobb gyerekről van szó, nem kell rettegni a láztól – ez az állapot önmagában nem „káros” és a rutinszerű lázcsillapítás sem feltétlenül szükségszerű. Arra viszont fontos figyelni, hogy a láz milyen tünetekkel társul: hányás, hasmenés, nehézlégzés esetén, vagy ha pontszerű, vörös foltok jelennek meg a gyerek testén, mindenképpen érdemes lehet gyerekorvoshoz fordulni.

gyerekorvos-gyerek-betegseg-leggyakoribb-kerdesek

2. Nem eszik rendesen a gyerekem. Mit csináljak?

Nagyon sok szülő érzi úgy, hogy a gyereke nem eszik eleget, de dr. Christina Johns szerint ebben a kérdésben érdemes a tényekre hagyatkozni: veszített-e a gyerek a súlyával, kevés-e a széklete/vizelete. Ha ezek a problémák fennállnak, forduljunk orvoshoz. Ha a gyerek súlya egészségesen gyarapodik, a gyerek nem fáradt és erőtlen és megfelelő mennyiségű kakis és pisis pelenkát termel, akkor valószínűleg csak mi keveselljük a bevitt mennyiséget. Persze az sem mindegy, hogy milyen táplálékot eszik a gyerek – a gyerekorvos elismeri, hogy nem mindig könnyű rábírni a gyerekeket az egészséges ételek fogyasztására, de érdemes újra és újra megpróbálni becsempészni ezeket a kicsik étrendjébe. Johns azt is hozzáteszi, ne napi, hanem heti szinten mérlegeljük a tápanyagbevitelt: nem tragédia, ha van egy-egy nap, amikor a gyerek „rosszul eszik”, ha egyébként kiegyensúlyozott az étkezése.

3. Puffad a kisbabám – valami baj van a tejemmel/tápszerrel?

A puffadás gyakori probléma a kisbabáknál: okozhatja a tápszer, vagy az is, ha nem megfelelő a szopási technika, és a kisbaba túl sok levegőt nyel evés közben. A puffadás alapvetően menedzselhető probléma, gyakran elég lehet, ha a szülő gyakrabban büfizteti, vagy más pozícióban eteti a kisbabát. Ha ezek az egyszerű praktikák sem segítenek, dr. Christina Johns szerint érdemes lehet konzultálni a gyerekorvossal, és esetleg kivizsgálni, hogy valamilyen felszívódási zavar,  esetleg allergia okozza a problémát. Ha a puffadáshoz hányás, véres széklet, hasmenés vagy bőrproblémák társulnak, mindenképpen vigyük azonnal orvoshoz a gyereket.

Forrás: PureWow Fotó: GettyImages

Olvass tovább!