Ezért vegyük komolyan, ha problémája van az alvással a gyereknek

2022. február 27.
Sokkal gyakoribb az inszomnia a gyerekek között, mint azt a szülők egyáltalán realizálják, ráadásul a probléma tartósan megmaradhat, ha nem foglalkoznak vele. Mutatjuk, milyen intő jelekre kell odafigyelnünk szülőként!

A gyerekek és az alvás kérdésköre aknamező szinte minden szülő számára, már csak azért is, mert az első évben a szülők 44 napnyi alvást veszítenek. Egy friss kutatás pedig arra világított rá, hogy nem lehet egyszerűen a szőnyeg alá söpörni annyival, hogy életkori sajátosság, majd kinövi a gyerek, ha nehezen megy az elalvás vagy gyakori az éjszakai ébredés a kicsiknél.

A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azon gyerekek közel felénél (43 százalék) alvászavarok jelentkeztek a húszas-harmincas éveikben, akiknek gyerekkorukban is inszomniaszerű tüneteik voltak időszakosan. És ez nem ritka eset. A gyerekek közel negyede mutatja az inszomnia tüneteit valamilyen formában. 

gyerek-alvas-inszomnia

A rossz alvás következményei

A fejlődésben lévő gyermeki szervezet alvásigénye jelentős. Sokkal nagyobb, mint a felnőtteknek. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadéimájának irányelvei szerint a kisbabáknak akár 16, az óvodásoknak és általános iskolásoknak 12-13, a tiniknek pedig legalább 10 óra alvásra van szüksége. A fejlett világ országaiban – ahol a kutatást végezték – azonban a közelében sem járnak ennek a gyerekek. A 6-17 év közöttiek több mint fele alig 9 órát alszik egy éjszaka. A következmények sem maradnak el. 

Az alvás a gyerekek életének és egészségének szinte minden részére kihat, az immunrendszer működésétől a figyelemig. Amelyik gyerek nem alszik eleget, rosszabbul teljesít az iskolában is.

A most megjelent kutatásból az is világossá vált, hogy a gyermekkorban kialakult alvási mintázat jóval a gyerekkoron túl is megmarad. Az inszomnia egy összetett probléma, melyben rengeteg tényező szerepet játszhat, különböző betegségektől kezdve más alvászavarokon (például alvási apnoé) át a genetikáig. De nagyon fontos szerepe van az alvási szokásoknak is. Az alvási ritmusunk megváltozása, a képernyőhasználat az elalvást megelőző időszakokban vagy éjszaka, de még a késői vacsora is szerepet játszhat abban, ha egy gyerek nehezen tud elaludni vagy nem tudja átaludni az éjszakát.

Mit figyeljenek a szülők?

A szülők számára nem könnyű megállapítani, mikor van valóban baj, és mikor van szó tényleg az életkori sajátosságokról, különösen a kisebbekre igaz ez. A gyermekkori inszomnia egy sor lehetséges tünete – attól kezdve, hogy nem akar lefeküdni egy gyerek vagy gyakran hívja oda a szülőket, mert még szomjas, pisilni kell, eszébe jutott valami félelmetes, stb. – teljesen normális is lehet bizonyos életkorokban. A gyermekkori alvás szakértői is csak megerősítik, hogy teljesen normális az 1–3 évesek és óvodáskorúak körében az, hogy nem akarnak aludni menni, ugyanakkor problémát is jelezhet, amit csak a szülői ösztön jelezhet. „Mikor jelent problémát a megzavart alvás? Általánosságban elmondható, hogy ha a rossz alvás a gyerekek általános jóllétére hatással van, vagy a család életére rányomja a bélyegét, érdemes szakértőhöz fordulni” – mondta dr. Krupa Playforth gyermekgyógyász szakorvos, aki az intő jeleket is felsorolta:

  • elhúzódó eltérés az alvásban, ami több mint két hétig tart
  • horkolás vagy a légzés megváltozása alvás közben
  • erős fáradtság napközben
  • hangulati változások, a másokkal szembeni viselkedés megváltozása vagy a gyermek mindennapi tevékenységeiben bekövetkező változás

„Nagyon gyakran a szülők nem érzik úgy, hogy gond lenne az alvással vagy a gyermek viselkedésével, mivel azt hallják, hogy ezeken a dolgokon mindenki átesik és képesnek kell lenniük megbirkózni vele, vagy félnek attól, hogy mások elítélik majd őket azért, ahogy addig az alvás kérdéskörét intézték – mondta a gyerekgyógyász. – A gyerekorvosok és alvásszakértők megértik ezt, és segíteni akarnak, örülnek minden olyan esetben, ha egy szülő felismerni az egészséges, pihentető alvás fontosságát nem csak a gyerek, de a család egészének egészsége érdekében.”

Már egészen egyszerű változtatások segíthetnek abban, hogy javuljon a gyerekek alvása, és vannak olyan esetek, amikor nagyobb beavatkozásra, például kognitív terápiára lehet szükség az inszomnia kezelésére. Ami biztos: az inszomnia nem múlik el magától. Azok a szokások, amik egészen kis korban kialakulnak, nagyon hosszú időre megmaradnak, és megakadályozhatják akár évtizedek múlva is a kiadós, jó alvást.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!