Pántoktól a talpig: így lesz újra tiszta a biopapucsod

2022. augusztus 04.
A nyár egyik legkényelmesebb viselete és nagy kedvence kétségtelenül a parafa talpú, a talpat alátámasztott, bőrbéléses, bőrpántos (csatokkal vagy anélküli) papucs. Mindegy, hogy valaki Birkenstock, Scholl vagy éppen Batz hívő-e, márkától függetlenül kihívást jelenthet tisztán tartani a talpat és pántokat. Mutatjuk, mi a biztos módszer, hogy újra a régi legyen a bőrpapucsunk!

A kedvenc papucsunk élettartamát hosszabbíthatjuk meg vele, ha megfelelően tisztítjuk és rendben tartjuk. Ebbe beletartozik, hogy nem tesszük ki nagy hőhatásnak – ne hagyjuk a napon a kocsiban vagy a kertben, strandon –, így nem zsugorodik a bőr; óvjuk a víztől, nem mossuk ki a csap alatt és nem táncolunk benne az esőben. Ha ezt mind betartjuk, és mellette megfelelően ápoljuk és tisztítjuk, évekkel tovább hordhatjuk a biopapucsunkat. 

biopapucs-tisztitas

Mi kell a tisztán tartáshoz?

  • cipőkefe vagy régi fogkefe
  • mikroszálas törlőkendő
  • cipőradír
  • babahintőpor vagy kukoricakeményítő
  • mosószer
  • folttisztító
  • egy tál
  • cipőápoló és kondicionáló
  • ablakpucoló szer
  • vazelin vagy méhviasz

Vízbe nem meríthetjük a biopapucsot, és vizes ruhával sem ajánlott lemosni. Ezért inkább speciális trükkökhöz kell folyamodnunk, és a papucs különböző részeit különböző módon tisztítani.

Hasított bőr pántok

A hasított bőr külön elbánást igényel. Először keféljük le a koszt, földet, homokot, majd töröljük át a mikroszálas kendővel. Ha korábban vizes lett, rácsöppent valamilyen étel, ne dörzsöljük. Ha megszáradt, utána próbáljuk lekefélni. Ha a folt olajalapú, a keményítő vagy hintőpor segíthet felszívni a szennyeződést, majd ezután keféljük ki. 

A rágógumit vagy más ragacsos dolgot fagyasztással távolíthatjuk el. Miután megfagyott, kipiszkálhatjuk a beleragadt koszt, majd ezután jöhet a kefélés vagy a cipőradír.

Bőrpántok

A lakk- vagy természetes bőr pántokat a cipőkhöz hasonlóan nedves ruhával töröljük át, portalanítsuk, a méhviasz vagy vazelin segíthet, hogy újra fényes legyen, a lakkbőr esetében pedig az ablaktiszító szer a megoldás. A végén a megfelelő színű cipőápolóval fényesíthetjük a természetes bőrből készült papucsot. 

Textil felsőrész

Ha a papucsunk felsőrésze textilből készült, nagy valószínűleg len, gyapjú vagy mikroszálas anyagokat tartalmaz. Ezt a hasított bőrhöz hasonlóan tisztítsuk meg. A foltok eltávolításához két csésze langyos vízben oldjunk fel fél teáskanál mosószert, ezt egy mikroszálas kendővel gyengéden vigyük fel a papucsra, de használhatunk folttisztítót is a makacsabb szennyeződésekhez. Ezután sima vízbe mártott törölközővel mossuk le, és várjuk meg, míg teljesen megszárad.

A parafa talphoz

A klasszikus biopapucs talpa parafából készült. Ennek lemosásához is használhatjuk a mosószeres oldatot. Ha rászáradt sár, szennyeződés található rajta, a mosószerbe mártott kefével menjünk végig rajta, majd töröljük le száraz ruhával, és hagyjuk megszáradni.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!