Így tisztítsd a kényes velúrt!  

2022. április 03.
Egyszerű háztartási cikkek használatával megőrizheted a velúrcipők jó állapotát, ha azonnal eltávolítod a szennyeződést, sár-, só- és vízfoltokat.

Igaz, hogy a velúr kényes anyag, de ha megfelelően gondozzuk, akkor akár évtizedekig bírja (már ha addig nem cserélnénk le egy divatosabb modellre persze). De mi is ez a felület valójában?A velúr egyfajta feldolgozott anyag, amelyet állati bőrből – jellemzően bárányból vagy borjúból – készítenek. Létezik vegán verziója is, ami szintetikus, vagyis nem állati eredetű. Előnye, hogy jobban ellenáll a víznek, mint a valódi velúr, így egy károsodási faktorral máris kevesebb. A velúr arról ismert, hogy bársonyos, rostos megjelenésű, puha felületű – már ha szépen ápoljuk. Ha elhanyagoljuk, akkor megsérülhet vagy elszíneződhet, kifakulhat. Bár a nagyobb foltok professzionális beavatkozást igényelhetnek, ezeket a cipőket alapesetben otthon is könnyű tisztán tartani.

Amire szükséged lesz ehhez:

  • Velúrkefe
  • Velúrradír vagy normál radír
  • Tiszta rongy
  • Alkohol vagy ecet
  • Védőspray

Különleges anyagról van szó, így a tisztításához speciális eszközökre van szükség – több márka készletben is árulja ezeket.

velúr cipők

1. Először is söpörd le a szennyeződéseket, port velúrkefével (közepes vagy kemény, nejlon- vagy lószőr sörtéjűvel). Keféld lágy rövid mozdulatokkal egy irányba. Erősebb nyomok esetén jobban is rányomhatod, és előre-hátra mozdulatokkal keféld, amíg a látható törmelék el nem tűnik!

2. Radírral távolítsd el a megmaradt foltokat! Ehhez használhatsz speciális velúrradírt, de egy normál, tiszta darabot is. Ha egy folt nem mozdul, ne erőltesd!

3. A makacs szennyeződésekhez használj fehér ecetet vagy alkoholt! Ezek a folyadékok segíthetnek a sár-, só- és vízfoltok kezelésében. Nedvesíts meg egy puha rongyot, és körkörös mozdulatokkal dörzsöld a foltba. Hagyd teljesen megszáradni, majd velúrkefével töröld le a maradék szennyeződést!

4. Végül fújd be védőspray-vel! Két órától akár egy teljes napig is tarthat a száradás. Mielőtt újra felveszed a kedvencedet, érdemes impregnálóval kezelni, hogy megkönnyítsd az újabb tisztítást.

Tipp:

A velúrcipőn lévő olaj- és zsírfoltok kezeléséhez szórj a lábbelidre kukoricakeményítőt, hagyd rajta egy éjszakán át, hogy felszívja az olajat. Reggel óvatosan töröld le, és finoman dörgöld át a foltot. Szükség szerint ismételd meg a kezelést!


Forrás:
Insider.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!