3 jel, hogy a gyermeked szorong az iskolakezdés miatt

2021. augusztus 24.
Sok gyereknek okozhat szorongást, vagy kelthet félelmet bennük az idei évben az iskolakezdés. Ez az amúgy sem könnyű pillanat, a járvány miatt idén még stresszesebb lehet, a szülőknek pedig muszáj észrevenni a figyelmeztető jeleket.

Vannak, akik izgatottan várják a tanév kezdetét, míg mások inkább szorongást, félelmet éreznek. A bizonytalanság, hogy lesz-e, és ha igen, mikortól idén is digitális oktatás, még bonyolultabbá teszi az iskolakezdést mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Ám járványtól függetlenül is teljesen normális, ha a gyerekek félnek az új tanévtől. Az ismeretlen, új helyzetek, az új tanárok, az új ülésrend mind kelthet félelmet a tanév elején, míg mások a tanulástól tarthatnak. Ráadásul, ha épp most kezdi valaki az óvoda után az iskolát, vagy az általános iskolából kerül át a gimnáziumba, a stressz még fokozottabb lehet. Fontos, hogy a szülők időben észrevegyék a jeleket, és oldják a feszültséget.

iskola-gyerek-szorongas-3-jel

Ha az iskolától való félelemről beszél 

A felnőttek hajlamosak lekicsinylően viszonyulni ahhoz, amikor a gyerekük az iskolától való szorongásról beszél, és elintézni annyival, „majd ha megismerkedsz az osztálytársakkal, jó lesz”, vagy „ne butáskodj, a többi gyerek szeretni fog”. Fontos, hogy a szülők komolyan vegyék a gyerek félelmeit, empátiával közelítsenek hozzá. Ilyenkor a gyerekek nem megoldási javaslatokra vágynak, várnak, inkább megértésre és elfogadásra. 

Furcsa tünetek jelentkeznek

Figyeljünk rá, ha a gyermekünknél az iskoláról való beszélgetés után különös tünetek jelentkeznek. Hasfájás, fejfájás, éjszakai rémálmok, zavart alvás, a szeparációs szorongás visszatérése mutathatja, hogy gyermekünk szorong a tanévkezdéstől. A 3–17 év közötti gyerekek hét százaléka szenved szorongásos zavaroktól valamilyen mértékben. Amikor egy olyan változás kerül belátható közelségbe, mint a nyári szünet vége és a tanév kezdete, a stressz kihathat az életük minden pillanatára, a család és a gyerekek működésére is. 

A szülők félnek vagy szoronganak az iskolakezdés miatt

Idén minden család életében jelentősen nőtt a bizonytalanság miatti félelem és stressz. Az oltatlan gyermekek visszaengedése az iskolába különösen nagy szorongást ébreszthet a szülőkben, amit a gyerekek akkor is éreznek és átvesznek, ha mi azt hisszük, ügyesen leplezzük. 

Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni saját, vagy gyermekünk szorongásával, kérjük szakember segítségét. Bízzunk az ösztöneinkben, megérzéseinkben, ha fenntartásaink vannak a gyermekünkkel, az iskolával kapcsolatban, ne habozzunk utánajárni. A fő az, hogy a gyerekekkel próbáljunk minél pozitívabbak és magabiztosabbak lenni, hogy azt érezzék, támaszkodhatnak ránk a saját szorongásuk oldásában.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!