Még egy hétig kérhető az ingyenes HPV-oltás

2022. szeptember 06.
Szeptember 12-ig kell leadni a szülői beleegyező nyilatkozatot, de az érintett diákok csak később, októberben, illetve jövő év áprilisában kapják meg az oltást.

Ahogyan a korábbi években, idén is oltási kampányt indít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hetedik osztályos gyerekek HPV elleni védőoltásának beadásáért. Az ingyenesen igényelhető vakcina a HPV 9 típusával szemben alakít ki védettséget, és a tudományos kutatások szerint védelmet nyújthat a méhnyakrákos megbetegedésekért felelős legtöbb HPV-típussal szemben.

hpv-oltas-teritesmentes-hetedik-osztaly-hatarido

A szülőknek szeptember 12-ig kell jelezniük szándékukat az oltás beadatásával kapcsolatban az iskola felé leadott szülői beleegyező nyilatkozaton keresztül, de az oltást csak később kapják majd meg az érintett diákok: az első dózist idén októberben, míg a másodikat jövő év áprilisában.

Az NNK erősen javasolja a szülőknek az oltás beadatását, ami a 2014/15-ös tanévtől térítésmentesen adható a hetedik évfolyamos lányoknak (2020 óta pedig már a hetedikes fiúk is ingyen megkaphatják). Az Egyesült Királyságban a 11-13 év közötti lányoknak ajánlják fel az oltást attól függően, hol élnek. 2019 óta a fiúk is beoltathatják magukat. A HPV-oltás csak a fertőzést előzi meg, ha már a szervezetbe került a vírus, nem tudja kiirtani onnan. Ám a vírus olyan széles körben elterjedt, hogy már azelőtt be kell oltani a gyermekeket, hogy szexuálisan aktívvá válnának, hiszen a vírus elsősorban szexuális úton terjed.

A Lancet orvosi szaklapban publikált tanulmányban a 2008 óta szerzett eredményeket és tapasztalatokat összegezték. Ekkor vezették be a lányoknak először az oltást Angliában. Ezek a diáklányok ma a húszas éveikben járnak. A tanulmányból kirajzolódott, hogy ebben a korosztályban mind a rákmegelőző állapot kialakulása csökkent, míg a méhnyakrákos esetek száma 87 százalékkal esett vissza. „A hatás óriási” – mondta Peter Sasieni professzor, a londoni King’s College kutatója.

Az oltás körüli kérdésekről a Mályvavirág Alapítvány hétfőn hasznos videót publikált dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász közreműködésével:

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!